Ga terug
+ servings

Oeuf en cocotte met ham en bieslook

Oef en cocotte is een ware Franse klassieker die je perfect met Pasen op de brunchtafel kunt zetten.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Brunch, Lunch, Ontbijt
Keuken Frans
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • ramequins of vuurvaste schaaltjes
  • ovenschaal

Ingrediënten
 

  • 4 eieren
  • 1 el roomboter
  • 4 el + 4 tl slagroom
  • 2 plakken ham
  • ½ bosje bieslook

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C en kook genoeg water om de ovenschaal te vullen.
  • Hak de bieslook fijn en snijd de plakken ham in dunne reepjes.
  • Vet de vuurvaste schaaltjes in met boter en schep een eetlepel slagroom op de bodem van elk bakje. Het kan iets meer of minder zijn, genoeg om de bodem te bedekken. Verdeel de reepjes ham en de helft van de bieslook in de schaaltjes. Breek een ei in elk bakje en kruid met zout en peper naar smaak. Verdeel de laatste theelepels slagroom over de eieren.
  • Zet de ramequins in de ovenschaal en vul aan met heet water tot het halverwege de schaaltjes komt. Zet de ovenschaal voor ongeveer 8-12 minuten in de oven, tot het eiwit nét gestold is en de dooiers nog vloeibaar zijn. Of net iets verder als je dat lekker vindt.
  • Haal voorzichtig de ovenschaal uit de oven. Zorg ervoor dat het water niet in de eieren klotst. Vis de schaaltjes uit het water en leg ze op een bord. Maak de oeuf cocotte af met de overgebleven bieslook en serveer met geroosterd brood.