Proef en beleef: Ambachten Festival met workshops en demonstraties

Wil je zien hoe echte ambachtslieden te werk gaan? Het Zuiderzeemuseum organiseert eind deze maand het Ambachten Festival waarbij je alles kunt zien én beleven.

Ons land kent tal van ambachten. Maar als je aan ambachtelijk werk denkt, denk je automatisch aan ‘vroeger’. Nergens voor nodig want gelukkig zijn er nog tal van ambachtslieden te vinden in Nederland en binnenkort ook in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Hier organiseert het museum op zaterdag 29 en zondag 30 juni het Ambachten Festival. Een weekend lang kun je dan het vakmanschap bewonderen waarmee ambachtslieden de mooiste producten maken. Van zeilmakers tot vissers, het komt allemaal voorbij. Het leuke is, je kunt zelf ook meedoen, want tijdens diverse workshops leren de ambachtslieden ons de fijne kneepjes van hun vak.

Hier geen twaalf ambachten en dertien ongelukken

Rondom de Zuiderzee waren de ambachtslieden vroeger met name verbonden aan de visserij. Niet zo gek dus dat juist het Zuiderzeemuseum dit festival organiseert. Je kunt zien hoe bij de zeilmakerij zeilen worden gemaakt. Maar had je al eens gehoord van het zogenaamde tanen van netten, zeilen en touwen? Deze techniek gebruikten vissers om hun materialen te conserveren. En, waar wij tegenwoordig met grote touwen in de fitnessruimte trainen, werd vroeger bij de touwslager een touw geslagen. Daar kwam geen personal trainer aan te pas!

Tja, wat is Nederland zonder gerookte vis? We zijn er dol op! Daarom moeten jullie ook zeker langs bij de ambachtelijke visrokerij, waar de vis nog echt op traditionele wijze gerookt wordt. Geen toegevoegde ‘rook’ smaakjes die tegenwoordig in veel supermarkten gebruikt worden. En daar hoort natuurlijk ook een beetje proeven bij. Hebben we nu al zin in! Als we het dan toch over vis hebben, dan kunnen we niet om de mooie houtenvaatjes heen die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor die heerlijke Hollandse Nieuwe. Maar hoe worden deze vaatjes gemaakt? Ook dat kunnen we gaan ontdekken bij het Ambachten Festival.

Ambachten Festival in het Zuiderzeemuseum

Als er een museum is waar al dat ambachtelijke werk goed uit de verf komt dan is het wel het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het museum bestaat uit een ‘Binnenmuseum’ en een ‘Buitenmuseum’. Vooral dit buitenmuseum brengt je helemaal terug naar het oude Enkhuizen. Je kunt wandelen door pittoreske straatjes, gemaakt van oude klinkertjes en de meer dan 140 historische gebouwen vormen een compleet dorp. Je beleeft dus letterlijk het leven zoals het er vroeger uitzag. En geloof ons, het is heel Instagram-waardig!

Het leuke aan het festival is ook dat het voor alle museumbezoekers gewoon gratis toegankelijk is. Je hoeft er niets extra’s voor bij te betalen. En heb je een Museumkaart of een VriendenLoterij VIP-kaart? Deze zijn in het Zuiderzeemuseum ook geldig voor gratis toegang. Alleen de Visrook workshop moet je van te voren reserveren en kost 10 euro extra. Voordeel is dan wel dat je alle gerookte vis mag opeten. Maar wees er snel bij, de workshops loopt nu al aardig vol met reserveringen.

Ontvang gratis dagje-uit-tips in je inbox

Wil je meer leuke museumtips en uitjes ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met tips en reviews van onze experts én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk
Zelf kerstkaarten maken met brushpennen
Lees verder

Zelf kerstkaarten maken met brushpennen

Zelf kerstkaarten maken is het leukste wat je voor een ander kunt doen deze feestdagen. Een mooie kersttekening, een persoonlijke boodschap. Zo doe je dat.
Franse tuinman
Lees verder

De Franse tuinman

In Frankrijk heeft Asjha een tuinman om te helpen bij het tuinieren. Maar hij is meer dan alleen een tuinman. De beste man kan ook zingen als een engel.