Ga terug
+ servings

Italiaanse Paastaart met ricotta, snijbiet en eieren (Torta Pasqualina)

Deze Italiaanse Paastaart maak je voor de Paasbrunch en het is écht een eyecatcher. Daar wil iedereen wel als eerste een stukje van hebben!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 1 uur 20 minuten
Totaal 1 uur 20 minuten
Gang Brunch, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 8 personen

Ingrediënten
 

  • 2 rollen hartig taartdeeg
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 kilo snijbiet of spinazie
  • 500 gram ricotta
  • 120 gram Parmezaan
  • 8 eieren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een bakpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten mee tot deze glazig is. Voeg de gehakte knoflook toe, en bak deze twee minuten mee tot de knoflook goed begint te geuren. Voeg hand voor hand de spinazie of snijbiet toe, tot deze slinkt en er weer plek is voor nieuwe. Blijf continu roeren.
  • Schep de bladeren in een zeef of vergiet en laat de groenten afkoelen en uitlekken. Druk het laatste overtollige vocht uit de spinazie met een lepel. Verplaats naar een snijplank en hak de groenten grof. Voeg toe aan een mengkom en kluts twee eieren door de groenten heen. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra Parmezaan.
  • Voeg één ei, de ricotta en Parmezaan toe aan een nieuwe mengkom en breng op smaak met zout en peper. Meng goed door elkaar, totdat er een dik mengsel ontstaat.
  • Bekleed de taartvorm met een rol taartdeeg. Prik met een vork gaatjes op de bodem van de taart. Schep de bladgroenten op de bodem van de taart. Zijn ze nog iets te vochtig? Strooi dan een dunne laag panko of broodkruim over de bodem om het overtollige vocht op te zuigen. Verdeel de bladgroenten over de bodem en schep de ricotta erop.
  • Druk met een lepel 4 gaten in de ricotta. Maak de gaten net iets groter en dieper dan je nodig denkt te hebben. Breek de eieren in de gaten en bestrooi met zout en peper. Dek de bovenkant van de taart af met de andere rol taartdeeg.
  • Kluts een eitje in een klein kommetje en bestrijk de bovenkant van de taart met het eimengsel. Zet de taart in de oven en bak in 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Snijd de taart aan door de eidooiers. Kerf eventueel de bovenkant van het taartdeeg in zodat je precies weet waar de eieren zich bevinden.