Authentieke pasta pesto met boontjes en aardappelen
Pasta pesto is misschien wel de allerlekkerste pasta die je kunt eten. Dat zeggen we wel vaker, maar een verse pesto steekt met kop en schouders boven alle pastasauzen uit.
Voorbereiding 10 minuten min
Bereiding 20 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Voor de pesto:
- 100 gram verse basilicumblaadjes
- 1 teen knoflook
- 30 gram pijnboompitten
- 50 gram pecorino
- 50 gram parmezaan
- goede kwaliteit extra vierge olijfolie
Voor de pasta:
- 500 gram trofie pasta
- 4 vastkokende aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
- 150 gram haricots verts of sperzieboontjes (doormidden gesneden)
- extra pecorino of parmezaan
De pesto:
Doe alle ingrediënten voor de pesto, behalve de olijfolie, in een keukenmachine. Als je het toch met een vijzel wilt maken, voeg dan wat grof zout toe. Hierdoor wordt het makkelijker om de ingrediënten 'kapot' te wrijven.
Zet de keukenmachine aan, maar niet te hard. Je wilt voorkomen dat de saus warm wordt tijdens het malen.
Giet in een dun straaltje de olijfolie erbij tot er een saus begint te ontstaan. Je kunt extra olijfolie toevoegen als je er een wat vloeibare saus van wilt maken. Maar vergeet niet dat je straks de saus met de pasta én wat pastavocht gaat mengen.
Voor de pasta pesto:
Breng een pan met water en wat zout aan de kook en voeg de boontjes en de aardappelblokjes toe.
Kook ze ongeveer 5 minuten en voeg dan de pasta toe. Kook de pasta al dente (ofwel beetgaar) en giet alles af.
Bewaar wat van het kookvocht en voeg dit weer toe aan de pan met pasta en groente, samen met een goede hoeveelheid van de verse pestosaus die je hebt gemaakt.
Meng dit geheel goed door elkaar, zodat alle groenten en pasta bedekt is met de pesto. Dien nu op met nog wat extra pecorino of parmezaan.