De originele pasta pesto komt uit de Ligurische keuken. Het is een saus gemaakt met basilicum, pijnboompitten, olijfolie en kaas die oorspronkelijk in een vijzel tot saus wordt ‘gewreven’. Vandaar ook de naam pesto wat komt van het Italiaanse pestare, wat stampen betekent.
Echt puristen zouden zeggen dat je pesto alleen maar in een vijzel kunt maken omdat dan de smaken het beste naar boven komen. Maar je kunt de saus ook prima in een keukenmachine maken. Dat scheelt heel wat tijd en moeite. Wat wel belangrijk is bij een goede pasta pesto is dat de kwaliteit van de ingrediënten van grote invloed is op de smaak. Gebruik dus een goede kwaliteit extra vierge olijfolie, verse basilicumblaadjes, een goede pecorino en parmezaan én natuurlijk lekkere pijnboompitjes. Dat maakt echt een wereld van verschil!
Maar hoe eten de Italianen uit Ligurië deze saus het liefste? Met trofie pasta, gekookte aardappeltjes én sperziebonen. Klinkt misschien een beetje raar als je dit voor het eerst hoort, maar geloof ons het is een overheerlijke combinatie. En als je geen trofie pasta kunt vinden, gebruik dan fettuccine of van die kleine schelpjes waar de saus zo lekker in gaat zitten.
Overigens zijn er ook allemaal variaties denkbaar op de originele pestosaus. Deze pesto gemaakt van walnoten bijvoorbeeld, uit het Blue Zones kookboek waar we vorige week recepten uit hebben gedeeld.
Authentieke pasta pesto met boontjes en aardappelen
Ingrediënten
Voor de pesto:
- 100 gram verse basilicumblaadjes
- 1 teen knoflook
- 30 gram pijnboompitten
- 50 gram pecorino
- 50 gram parmezaan
- goede kwaliteit extra vierge olijfolie
Voor de pasta:
- 500 gram trofie pasta
- 4 vastkokende aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
- 150 gram haricots verts of sperzieboontjes (doormidden gesneden)
- extra pecorino of parmezaan
Bereiding
De pesto:
- Doe alle ingrediënten voor de pesto, behalve de olijfolie, in een keukenmachine. Als je het toch met een vijzel wilt maken, voeg dan wat grof zout toe. Hierdoor wordt het makkelijker om de ingrediënten 'kapot' te wrijven.
- Zet de keukenmachine aan, maar niet te hard. Je wilt voorkomen dat de saus warm wordt tijdens het malen.
- Giet in een dun straaltje de olijfolie erbij tot er een saus begint te ontstaan. Je kunt extra olijfolie toevoegen als je er een wat vloeibare saus van wilt maken. Maar vergeet niet dat je straks de saus met de pasta én wat pastavocht gaat mengen.
Voor de pasta pesto:
- Breng een pan met water en wat zout aan de kook en voeg de boontjes en de aardappelblokjes toe.
- Kook ze ongeveer 5 minuten en voeg dan de pasta toe. Kook de pasta al dente (ofwel beetgaar) en giet alles af.
- Bewaar wat van het kookvocht en voeg dit weer toe aan de pan met pasta en groente, samen met een goede hoeveelheid van de verse pestosaus die je hebt gemaakt.
- Meng dit geheel goed door elkaar, zodat alle groenten en pasta bedekt is met de pesto. Dien nu op met nog wat extra pecorino of parmezaan.
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.