Ga terug

Hete bliksem recept met spekjes

Bij een Hollandse winter hoort ook een hete bliksem stamppot. Aardappelpuree met appels en spekjes. Lekkerder wordt het niet dit seizoen!
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 kg aardappelen (geschild en in stukken gesneden)
  • 2 zoete appelen
  • 2 zure appelen
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 takje rozemarijn

Bereiding

  • Schep de aardappelen in een pan en vul de pan aan met water tot ze net onder staan. Breng op smaak met zout en breng het water aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Ontdoe de appel van het klokhuis en snijd de rest van de appel in grove blokjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en appel goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en rozemarijn.
  • Bak in een ander pannetje de spekjes goudbruin en knapperig.
  • Giet de aardappelen af en stamp fijn met een pureestamper, bewaar het kookvocht om er een smeuïge puree van te maken. Voeg de appels, ui en uitgebakken spekjes met het vet toe en roer goed door.  Breng op smaak met zout en peper.