Hete bliksem recept met spekjes

Hete bliksem is zo Hollands als het maar kan zijn, daarom is dit hete bliksem recept zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten. Geniet ervan!

Hete bliksem is een oer-Hollandse stamppot. Deze stamppot heeft een unieke friszoete smaak dankzij de appelen. En dit hete bliksem recept is geen uitzondering daarop. Geen variaties, geen toevoegingen, gewoon de stamppot zoals we die kennen van onze ouders en grootouders.

De allerlekkerste combinatie krijg je met één deel zoete en één deel zure appelen. Als je nu geen appelen kunt vinden die zoet genoeg zijn, kun je overwegen om de zoete appelen te vervangen door peren. Hierdoor blijft dit gerecht lekker fris en geeft het toch een warm gevoel.

Hete bliksem recept met spekjes

Bij een Hollandse winter hoort ook een hete bliksem stamppot. Aardappelpuree met appels en spekjes. Lekkerder wordt het niet dit seizoen!
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 kg aardappelen (geschild en in stukken gesneden)
  • 2 zoete appelen
  • 2 zure appelen
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 takje rozemarijn

Bereiding

  • Schep de aardappelen in een pan en vul de pan aan met water tot ze net onder staan. Breng op smaak met zout en breng het water aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Ontdoe de appel van het klokhuis en snijd de rest van de appel in grove blokjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en appel goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en rozemarijn.
  • Bak in een ander pannetje de spekjes goudbruin en knapperig.
  • Giet de aardappelen af en stamp fijn met een pureestamper, bewaar het kookvocht om er een smeuïge puree van te maken. Voeg de appels, ui en uitgebakken spekjes met het vet toe en roer goed door.  Breng op smaak met zout en peper.
Dit vind je misschien ook leuk
Cacio e pepe pasta
Lees verder

Cacio e pepe pasta

Als je weleens in Rome op vakantie bent geweest ken je vast een cacio e pepe pasta. Een pastagerecht met een kaas en peper, meer niet. Maar ooooooh zo lekker!
Peri peri kip recept van Donna Hay
Lees verder

Peri peri kip recept van Donna Hay

Dit peri peri kip recept van Donna Hay is heel makkelijk zelf te maken én als je van pittig houdt is dit het perfecte gerecht voor door de week.
Frisse aardappelsalade
Lees verder

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!