Hete bliksem is een oer-Hollandse stamppot. Deze stamppot heeft een unieke friszoete smaak dankzij de appelen. En dit hete bliksem recept is geen uitzondering daarop. Geen variaties, geen toevoegingen, gewoon de stamppot zoals we die kennen van onze ouders en grootouders.
De allerlekkerste combinatie krijg je met één deel zoete en één deel zure appelen. Als je nu geen appelen kunt vinden die zoet genoeg zijn, kun je overwegen om de zoete appelen te vervangen door peren. Hierdoor blijft dit gerecht lekker fris en geeft het toch een warm gevoel.
Hete bliksem recept met spekjes
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen (geschild en in stukken gesneden)
- 2 zoete appelen
- 2 zure appelen
- 2 uien (gesnipperd)
- 1 takje rozemarijn
Bereiding
- Schep de aardappelen in een pan en vul de pan aan met water tot ze net onder staan. Breng op smaak met zout en breng het water aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
- Ontdoe de appel van het klokhuis en snijd de rest van de appel in grove blokjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en appel goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en rozemarijn.
- Bak in een ander pannetje de spekjes goudbruin en knapperig.
- Giet de aardappelen af en stamp fijn met een pureestamper, bewaar het kookvocht om er een smeuïge puree van te maken. Voeg de appels, ui en uitgebakken spekjes met het vet toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.