Klassieke Italiaanse tiramisu maken
Een klassieke Italiaanse tiramisu is misschien wel ieders favoriet. Er zijn tal van variaties te bedenken, maar wij geven toch echt de voorkeur aan die authentieke, ouderwets lekkere versie.
Voorbereiding 5 minuten min
Bereiding 20 minuten min
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
- 4 eidooiers
- 125 gram suiker
- 500 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
- 3 eiwitten
- 250 ml espresso
- 60 ml amarguinha
- 400 gram lange vingers
- 8 el cacaopoeder
Voeg de eidooiers en de helft van de suiker toe aan een mengkom. Klop deze met een garde in 5 minuten luchtig, het eimengsel mag er lichtgeel uitzien. Voeg de mascarpone toe en meng goed door, tot alle klontjes zijn verdwenen.
Ontvet een kom met azijn of citroensap. Voeg de eiwitten toe aan de kom en begin met kloppen. Voeg lepel voor lepel de suiker toe tot deze helemaal is opgenomen en de eiwitten stijf zijn geklopt. Spatel â…“ van het eiwit door het mascarponemengsel. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en schep weer door tot een luchtig mengsel.
Meng in een diep bord de afgekoelde espresso met de amarguinha. Dip een voor en de lange vingers in de espresso en bedek daarmee de bodem van een diepe schaal. Giet de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en verdeel gelijkmatig met een pannenlikker. Leg hier weer een laag doordrenkte lange vingers op, en maak af met de laatste laag mascarpone. Dek af met vershoudfolie en laat een nacht in de koelkast staan.
Strooi de cacaopoeder door een zeef en klop er zachtjes tegenaan om een mooie gelijkmatige laag cacaopoeder over de tiramisu te krijgen.