Pittig zuurkool recept uit de oven
Een zuurkool ovenschot is een heel bevredigend gerecht. Het pittige van de zuurkool, het romige én knapperige van de aardappelpuree uit de oven. Dit recept heeft alles wat een mens nodig heeft!
Voorbereiding 10 minuten min
Bereiding 1 uur uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
- 1 kilo aardappelen (geschild en in stukken)
- 100 ml melk
- 25 gram roomboter
- 200 gram gerookte spekjes
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 knoflooktenen (fijngehakt)
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl pimentpoeder
- ½ tl chilivlokken
- 1 maggiblokje
- 2 tomaten (in blokjes)
- 500 gram zuurkool
- 1 bosje selderij (fijngehakt)
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de aardappelen in een kookpan en vul ze aan met water tot ze net onder staan. Breng op smaak met zout en kook ze in 20 minuten gaar.
Verhit een droge braadpan op middelhoog vuur. Bak de spekjes 5 minuten in zijn eigen vet tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep de spekjes uit de pan en zet apart.
Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan samen met een klontje boter. Bak de ui 3 minuten tot deze een beetje glazig is en voeg de knoflook toe. Bak een minuut mee. Schep de tomatenpuree in de pan en bak 3 minuten mee om te ontzuren. Voeg het pimentpoeder, de chilivlokken, het maggiblokje en de zuurkool toe. Schep goed door, doe de deksel op de pan en laat 20 minuten stoven.
Ga verder met het maken van de aardappelpuree. Smelt de boter met de melk in een steelpannetje op middelhoog vuur. Stamp ondertussen de aardappelen fijn met een pureestamper of knijper. Voeg de melk en boter toe, roer kort door en breng op smaak met peper en zout.
Schep de zuurkool in een ovenschaal en verdeel hierover de aardappelpuree. Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer met de selderij.