Wij Nederlanders zijn dol op zuurkool, maar wist je dat de oorsprong niet in Duitsland ligt, ook niet bij ons, maar in Azië ligt? Daarom hebben we wat chilivlokken toegevoegd aan dit zuurkool recept uit de oven.
Het fermenteren van voedsel, met name kool, was een methode om te conserveren, lang voordat zuurkool zijn weg vond naar Europese keukens. In China ontdekten ze dat gefermenteerde kool hen voorzag van vitamine C tijdens de wintermaanden. Dit voedzame eten bleek ook een goede manier om kool langer te bewaren.
Pittig zuurkool recept uit de oven
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen (geschild en in stukken)
- 100 ml melk
- 25 gram roomboter
- 200 gram gerookte spekjes
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 knoflooktenen (fijngehakt)
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl pimentpoeder
- ½ tl chilivlokken
- 1 maggiblokje
- 2 tomaten (in blokjes)
- 500 gram zuurkool
- 1 bosje selderij (fijngehakt)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de aardappelen in een kookpan en vul ze aan met water tot ze net onder staan. Breng op smaak met zout en kook ze in 20 minuten gaar.
- Verhit een droge braadpan op middelhoog vuur. Bak de spekjes 5 minuten in zijn eigen vet tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep de spekjes uit de pan en zet apart.
- Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan samen met een klontje boter. Bak de ui 3 minuten tot deze een beetje glazig is en voeg de knoflook toe. Bak een minuut mee. Schep de tomatenpuree in de pan en bak 3 minuten mee om te ontzuren. Voeg het pimentpoeder, de chilivlokken, het maggiblokje en de zuurkool toe. Schep goed door, doe de deksel op de pan en laat 20 minuten stoven.
- Ga verder met het maken van de aardappelpuree. Smelt de boter met de melk in een steelpannetje op middelhoog vuur. Stamp ondertussen de aardappelen fijn met een pureestamper of knijper. Voeg de melk en boter toe, roer kort door en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de zuurkool in een ovenschaal en verdeel hierover de aardappelpuree. Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer met de selderij.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.