Rode bieten stamppot met runderbraadworst
Het is niet het eerste waar je aan denkt bij het maken van een stamppot, maar rode bieten en aardappelen zijn samen heel lekker!
Voorbereiding 0 minuten min
Bereiding 33 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 750 gram gekookte bieten
- 2 uien
- 1 tl suiker
- 2 el witte natuurazijn
- 50 gram roomboter
- 4 runderbraadworsten
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Voeg de aardappelen toe aan een kookpan en vul aan met water tot de aardappelen net onder staan. Breng de pan op middelhoog vuur aan de kook en breng op smaak met zout.
Zet een andere kookpan klaar en rasp de bieten en uien met een grove rasp in de pan. Voeg de suiker en azijn toe en zet het vuur op een laag pitje aan. Laat de bieten warm worden en roer regelmatig, de bieten hoeven niet te koken.
Verhit een koekenpan met de boter en een scheutje olie op middelhoog vuur. Leg de braadworsten in de pan en draai het vuur iets lager. Bak de worsten in 8 minuten goudbruin en gaar, keer ze regelmatig om.
Schep een glaasje kookvocht uit het water van de aardappelen en zet aan de kant. Giet de aardappelen af en stamp grof. Voeg de bieten en het braadvocht van de worsten toe aan de aardappelen. Wil je de stamppot iets smeuïger? Voeg dan een beetje kookvocht toe. Schep door elkaar, het hoeft niet perfect gemixt te zijn.
Serveer de stamppot samen met de worst.