Snijd de groenten. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in schijfjes en de zoete aardappel en paprika in blokjes.
Verhit een stoofpan met een scheut neutrale olie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe aan de pan en bak mee tot deze glazig is. Voeg daarna de knoflook en gember toe, bak nog een minuutje mee.
Voeg de kip toe aan de pan en bak mee tot deze is dichtgeschroeid. Breng op smaak met zout en peper. Schuif de kip aan de kant en voeg de tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree twee minuten mee zodat deze een beetje ontzuurt.
Voeg de stukjes kip toe aan de pan en bak ze aan alle kanten goudbruin. Roer goed door, voeg de kippenbouillon toe en breng tegen de kook aan.
Voeg de wortel en zoete aardappels toe aan de pan en kook voor 20 minuten mee.
Schep de pindakaas in een kom en voeg een scheut hete bouillon toe. Roer goed door elkaar met een garde, tot de pindakaas voldoende uitgedund is om terug te gieten in de pan.
Voeg de pindakaas toe aan de stoofpot en roer goed door tot deze dikker is geworden. Voeg de paprika samen met de habanero of madame jeanette toe. Laat de hete peper heel! Dan is de mafé een stuk minder pittig. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat voor 25 minuten sudderen.
Serveer de mafé met witte rijst.