Senegalese stoofschotel met pinda en kip (poulet mafé)

In het Afrikaanse land Senegal maken ze deze stoofschotel met pinda, kip en zoete aardappel. Zo’n typisch eenpansgerecht waar je niet genoeg van kunt krijgen.

Deze stoofschotel is een zogenaamde Mafé, ook wel bekend als Maafe. Een traditioneel West-Afrikaans gerecht dat populair is in landen als Senegal, Mali, Guinee en Ivoorkust. Het staat bekend om z’n rijke en romige pinda-tomatensaus en wordt meestal geserveerd met rijst of fonio.

Aangezien dit gerecht in heel West-Afrika wordt gegeten, zijn er heel veel varianten van. Kip, rundvlees of geit kunnen in deze stoofschotel worden verwerkt. Mafé wordt zelfs gemaakt met hardgekookte eieren.

Pinda’s zijn het belangrijkste gewas in Senegal en dit is van grote invloed op de keuken. In veel gerechten, zoals soepen, stoofschotels en sauzen, worden pinda’s verwerkt, wat een lekkere, aardse smaak geeft. In de vorm van pindakaas zorgt dit voor een fluweelzachte textuur.

Vanwege de koloniale geschiedenis met Frankrijk heeft de Franse keuken nog steeds invloed op het land, wat culinair resulteert in een bijzondere fusie tussen Frans en Senegalees. Het is dan ook niet vreemd om baguettes, croissants en Franse patisserie in Senegal te vinden.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Senegalese stoofschotel met pinda en kip (poulet mafé)

Deze Senegalese stoofschotel is niet alleen heel makkelijk te maken, het is ook heerlijk van smaak. Een eenpansgerecht wat meer dan de moeite waard is. Let maar op!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Senegalees
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 800 gram kippendijen (of een hele kip)
  • 1 grote ui
  • 1 el gember (geraspt)
  • 5 tenen knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 liter kippenbouillon
  • 150 gram pindakaas
  • 2 wortelen
  • 2 zoete aardappels
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 habanero of madame jeanette peper

Bereiding

  • Snijd de groenten. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in schijfjes en de zoete aardappel en paprika in blokjes.
  • Verhit een stoofpan met een scheut neutrale olie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe aan de pan en bak mee tot deze glazig is. Voeg daarna de knoflook en gember toe, bak nog een minuutje mee.
  • Voeg de kip toe aan de pan en bak mee tot deze is dichtgeschroeid. Breng op smaak met zout en peper. Schuif de kip aan de kant en voeg de tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree twee minuten mee zodat deze een beetje ontzuurt.
  • Voeg de stukjes kip toe aan de pan en bak ze aan alle kanten goudbruin. Roer goed door, voeg de kippenbouillon toe en breng tegen de kook aan.
  • Voeg de wortel en zoete aardappels toe aan de pan en kook voor 20 minuten mee.
  • Schep de pindakaas in een kom en voeg een scheut hete bouillon toe. Roer goed door elkaar met een garde, tot de pindakaas voldoende uitgedund is om terug te gieten in de pan.
  • Voeg de pindakaas toe aan de stoofpot en roer goed door tot deze dikker is geworden. Voeg de paprika samen met de habanero of madame jeanette toe. Laat de hete peper heel! Dan is de mafé een stuk minder pittig. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat voor 25 minuten sudderen.
  • Serveer de mafé met witte rijst.
Dit vind je misschien ook leuk
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Lees verder

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.
Gekneusde komkommersalade
Lees verder

Gekneusde komkommersalade (Pai huang gua)

Deze gekneusde komkommersalade uit China is een complete rage op TikTok. Maar is het ook lekker? Na het maken van dit recept zijn jullie waarschijnlijk ook om!
Oud Hollandse appeltaart met spijs
Lees verder

Oud Hollandse appeltaart met spijs

Er gaat niets boven een heerlijk stuk oud Hollandse appeltaart met spijs. Daar hebben we de recepten van onze grootmoeders even voor afgestoft.