Ga terug

Traditionele Engelse scones maken

Bij Afternoon Tea kan een traditionele Engelse scone niet ontbreken. Besmeerd met jam en clotted cream.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Bij de koffie
Keuken Brits
Porties 16 stuks

Ingrediënten
 

  • 430 gram bloem
  • 2 el bakpoeder
  • 40 gram witte suiker
  • snufje zeezout
  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 1 tl citroensap
  • 90 ml volle of half volle melk
  • 1 eigeel
  • 1 el melk
  • extra bloem (om te bestuiven)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220℃ en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers tot het deeg op broodkruim lijkt.
  • Voeg de eieren, dan het citroensap en beetje bij beetje wat melk toe en meng met een spatel totdat je een zacht en ietwat plakkerig deeg krijgt.
  • Leg het deeg op een royaal met bloem bestoven werkblad en kneed voorzichtig verder tot het niet meer plakt, maar wel nog steeds zacht aanvoelt. Dit duurt ongeveer 1 a 2 minuten. Duw het deeg met je handen tot een lap van circa 2 centimeter dik.
  • Gebruik een ronde uitsteekvorm van circa 5 centimeter en steek de scones uit door recht naar beneden te duwen en niet te draaien met de vorm. Het draaien van de vorm zorgt ervoor dat de scones minder goed rijzen. Duw het resterende deeg bij elkaar en vorm weer tot een lap van 2 centimeter dik. Ga verder met uitsteken. Herhaal dit tot het deeg op is.
  • Plaats de scones op de bakplaten en bestrijk met het eigeel wat je vermengd hebt met de eetlepel melk.
  • Bak de scones 10 a 15 minuten in het midden van de oven, tot ze gerezen én goudbruin van kleur zijn.
  • Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Als ze afgekoeld zijn, bedek ze dan met een theedoek zodat ze lekker zacht en vers blijven. Of eet ze meteen op!
  • Serveer natuurlijk met clotted cream of opgeklopte room en je favoriete jam.