Wij zijn een land van echte koffiedrinkers, maar de Britten drinken liever thee. En bij de traditionele ‘Afternoon Tea’ horen ook scones met jam en clotted cream. Maar vergeet de kant-en-klare versies, er gaat niets boven zelf scones maken!
Wanneer de ‘Afternoon Tea’-traditie is ontstaan is niet bekend, of laten we zeggen: de meningen zijn verdeeld. Het populairste verhaal is dat het rond 1840 werd geïntroduceerd om die gevoelsmatige ‘vier uur dip’ in de namiddag op te vangen. Een bekend soepmerk in Nederland gebruikt die slogan ook en het zou ons niets verbazen als dat is afgekeken van de Engelsen. Alleen vinden wij die Engelse versie wel écht een stuk lekkerder!
Broodjes met komkommer, salades, zalm én die overheerlijke scones met jam en clotted cream. Daarom hebben we er deze zondag voor gekozen om met dit makkelijke recept zelf scones te maken, die we wel meteen opeten. Het lekkerst vinden wij ze met frambozen jam. Maar er zijn ook veel Engelsen die zweren bij aardbeien jam. Jullie mogen zelf kiezen.
Dit recept komt uit het prachtige Brits Bakboek van Regula Ysewijn. We hebben het uiteraard eerst zelf uitgeprobeerd op de redactie bij Zin in Koffie en het oordeel was unaniem: het recept is 100% goedgekeurd. Daarom maken we meteen 16 stuks, want serieus, zelfs bij deze hoeveelheid zul je het nog té weinig vinden!
Traditionele Engelse scones maken
Ingrediënten
- 430 gram bloem
- 2 el bakpoeder
- 40 gram witte suiker
- snufje zeezout
- 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren (losgeklopt)
- 1 tl citroensap
- 90 ml volle of half volle melk
- 1 eigeel
- 1 el melk
- extra bloem (om te bestuiven)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220℃ en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers tot het deeg op broodkruim lijkt.
- Voeg de eieren, dan het citroensap en beetje bij beetje wat melk toe en meng met een spatel totdat je een zacht en ietwat plakkerig deeg krijgt.
- Leg het deeg op een royaal met bloem bestoven werkblad en kneed voorzichtig verder tot het niet meer plakt, maar wel nog steeds zacht aanvoelt. Dit duurt ongeveer 1 a 2 minuten. Duw het deeg met je handen tot een lap van circa 2 centimeter dik.
- Gebruik een ronde uitsteekvorm van circa 5 centimeter en steek de scones uit door recht naar beneden te duwen en niet te draaien met de vorm. Het draaien van de vorm zorgt ervoor dat de scones minder goed rijzen. Duw het resterende deeg bij elkaar en vorm weer tot een lap van 2 centimeter dik. Ga verder met uitsteken. Herhaal dit tot het deeg op is.
- Plaats de scones op de bakplaten en bestrijk met het eigeel wat je vermengd hebt met de eetlepel melk.
- Bak de scones 10 a 15 minuten in het midden van de oven, tot ze gerezen én goudbruin van kleur zijn.
- Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Als ze afgekoeld zijn, bedek ze dan met een theedoek zodat ze lekker zacht en vers blijven. Of eet ze meteen op!
- Serveer natuurlijk met clotted cream of opgeklopte room en je favoriete jam.
Ontvang ook receptinspiratie in je inbox
Wil je meer lekkere recepten en culinair nieuws ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met recepten, reviews én aanbiedingen van onze partners.
Redactie
Bij Zininkoffie.nl begint alles met een kop koffie en een goed verhaal. Een goed gesprek begint tenslotte vaak met koffie en dat geldt ook voor ons online magazine.Onze redactie speurt dagelijks naar de leukste trends, inspirerende verhalen en praktische tips. Altijd met een frisse blik en een koffie-first insteek. Of het nu gaat om kijk- en luistertips, expertadvies of gewoon iets leuks om je dag mee te beginnen, wij zorgen voor jouw dagelijkse shot inspiratie.