Herfstblues, hoe kun je die voorkomen?

Ook last van de herfstblues met dat sombere en natte weer? Je bent echt niet de enige volgens gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur. Dit kun je eraan doen.

De herfstblues, is dat echt iets waar we onszelf tegen moeten beschermen? Of is het onzin en bedacht door slimme marketing mensen die luchtjes, kaarsen, drankjes of andere dingen willen verkopen? We vroegen het onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur.

Hetty hoort het ook regelmatig op haar eigen website Krachtvoer voor Vrouwen: “Ik voel met een beetje down met dit natte weer en die koudere temperaturen. Heb ik nu last van een depressie?” Nee zegt ze: “We kunnen allemaal wel een beetje last hebben van de zogenaamde herfstblues. De zomer is voorbij, de winter staat voor de deur, het waait, het regent, het is kouder. Tja, dan moet je wel een super optimist zijn om daar niet een beetje sacherijnig van te worden. Noemt het herfstblues, of gewoon een omslagmoment waarop we ons gewoon even anders voelen.”

Oorzaken van herfstblues

Maar het heeft ook echt een fysiologische oorzaak dat we ons gewoon wat minder goed voelen. Het zijn dus echt niet alleen die vallende bladeren die ons die ‘beruchte’ herfstblues bezorgen. De korter wordende dagen verminderen onze blootstelling aan zonlicht, wat leidt tot een daling van de vitamine D-productie. Daarnaast moet de schildklier zich aanpassen aan de lagere temperaturen, wat tijdelijke stemmingsproblemen en vermoeidheid kan veroorzaken.

Kortom, het ligt echt niet aan jou. Het hoort bij deze tijd van het jaar en je bent niet de enige die die lichamelijke verandering moet doorstaan. Maar gelukkig kun je er daardoor ook iets aan doen. Van vitamines tot aromatherapie, met deze zeven tips wordt de herfst opeens een veel prettiger seizoen waarbij we de herfstblues even zoveel mogelijk links laten liggen!

Tip 1: Licht jouw beste vriend

Licht is het ultieme medicijn tegen de herfstblues. De dagen worden korter en dus sneller donker. Het tekort aan daglicht neemt dus toe. De oplossing? Dagelijks wandelen tijdens de lunchpauze, of sporten in de buitenlucht. Maar, je kunt ook gebruik maken van een daglichtlamp met minimaal 10.000 LUX. Soms is het weer zo slecht dat buiten wandelen niet verstandig is. En soms ben je ook niet in staat, om wat voor reden dan ook, om wandelingen te maken of te sporten. Zo’n daglichtlamp is dat een uitkomst. Een kwartier licht is vaak al voldoende en als je de lamp gebruikt om jezelf op te maken, sla je twee vliegen in één klap!

Tip 2: Vitamine D

Vitamine D is essentieel om vrolijk door de herfst te komen. Het is verantwoordelijk voor het aanvullen van je serotonineniveau in je hersenen, wat ervoor kan zorgen dat je je gelukkiger voelt. En aangezien de zon niet altijd voldoende schijnt, is het bijtanken van vitamine D noodzakelijk. Een dosis van minimaal 50 mcg per dag tussen oktober en april kan tekorten voorkomen.

Tip 3: Vrijdag vette-vis-dag

Omega 3-vetzuren in vette vis (zalm, haring, makreel) hebben een gunstig effect op onze hersenen. Traditioneel eten we in Nederland vaak vis op vrijdag, alhoewel we dat al lang niet meer op die manier doen. Ook als je maar één dag in de week vette vis eet, is het verstandig om extra te eten of bij te slikken. Eet wekelijks zo’n 3 tot 4 porties vette vis, of kies voor visolie- of algen capsules als alternatief.

Tip 4: Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen voor zogenaamde ‘feelgood’ neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine. Daarom is het dagelijks eten van eiwitten niet alleen goed voor het kwijtraken van kilo’s, maar ook voor het ondersteunen van een goede stemming.

Je haalt eiwitten uit vis, vlees, eieren, noten, zaden, melkproducten en plantaardige bronnen zoals chlorella en spirulina. Begin vooral de dag met een goede portie eiwitten. Dit geeft je bioritme een flinke steun in de rug. Dat gebakken eitje of die proteïne shake helpen dus zeker!

Tip 5: Suiker minderen en vermijden

Suiker lijkt heel erg aantrekkelijk tijdens herfstblues, maar het is zeker geen duurzame oplossing. Ken je dat die drang om even je hele koekjestrommel of chocolade voorraad op te eten? Het geeft je tijdelijk een boost omdat je serotonine en dopamine levels verhoogd worden in je hersenen. Maar daarna krijg je het dubbel en dwars terug. Betekent natuurlijk niet dat je niets mag snacken. Maar kies verstandig. Neem bijvoorbeeld pure chocolade met minimaal 70% cacao, noten of vers fruit om de drang naar zoetigheid te bevredigen.

Tip 6: Neem voldoende jodium

Veranderende temperaturen hebben invloed op je schildklier. Hierdoor werkt deze vaak minder goed. Je schildklier verdient dus zeker wat meer aandacht tijdens de herfst- en winterperiode. Dit doe je door regelmatig jodium in te nemen. Als je weinig brood of vis eet, voeg dan wat vaker zeewier of spirulina toe aan je dieet.

Tip 7: Maak gebruik van aromatherapie

Geur heeft absoluut invloed op je stemming. Experimenteer daarom eens met aromatherapie, vooral met de opbeurende etherische olie van oranjebloesem. Verspreid de olie met een brandertje, druppel het op een zakdoek of maak een lichaamsolie met amandel- of avocado-olie en tien druppels oranjebloesemolie.

Dit vind je misschien ook leuk