Deze warme wijn met specerijen is een klassieker voor oudjaarsdag. Gluhwein verwarmt je handen overdag tijdens het bakken van de oliebollen, tot ’s avonds tijdens het vuurwerk.
Het wordt niet voor niets ‘gloeiwijn’ genoemd. Gluhwein drink je nooit alleen; dit recept is alvast verdubbeld, zodat er genoeg is om met de buren te proosten op het nieuwe jaar. En zelf gluhwein maken is niet moeilijk, dus ga snel aan de slag, want hoe eerder je klaar bent hoe beter!
Zelf gluhwein maken
Gluhwein komt uit het midden van Europa en is een heerlijke, verwarmende drank, wat ook nodig is zo hoog in de bergen van ons continent.
Voorbereiding 0 minuten min
Bereiding 30 minuten min
Gang Drankjes
Keuken Duits
Porties 6 personen
Ingrediënten
- 1½ l rode wijn
- 6 el suiker
- 2 sinaasappels
- 6 kruidnagels
- 6 kardemompeulen
- 3 kaneelstokjes
- 2 stuks steranijs
Bereiding
- Snijd de sinaasappels doormidden en pers beide helften uit in een grote kookpan. Maak met een dunschiller krullen van de schil van de sinaasappel en voeg toe aan de pan. Giet de wijn erbij en verwarm de wijn op een lage stand. Zorg ervoor dat de pan nooit aan de kook raakt, dan verdampt de alcohol uit de wijn.
- Voeg de suiker, kruidnagels, kardemom, kaneel en steranijs toe en roer door. Laat de wijn voor minimaal 20 minuten verwarmen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Proef en pas de smaken aan naar wens. Voeg een beetje suiker toe voor extra zoetheid, of een scheutje van je favoriete sterke drank voor meer pit.
- Haal de pan van het vuur en schep de sinaasappelschil en specerijen uit de pan. Giet de glühwein in mokken en serveer.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.