Stylingtips voor de kersttafel 2023: minimalistisch, maximalistisch of traditioneel?

Ieder jaar proberen we een prachtige kersttafel neer te zetten die het kerstdiner echt compleet maakt. Maar hoe gaan jullie de kersttafel dit jaar versieren?

It’s beginning to look a lot like Christmas! Weten jullie al hoe de kersttafel er dit jaar uit gaat zien. We hebben de laatste trends voor de kersttafel 2023 eens onder de loep genomen en gekeken wat de opties zijn dit jaar.

En, gelukkig is er voldoende om uit te kiezen De trends die er dit jaar uitspringen zijn: minimalistisch, maximalistisch én traditioneel. Maar wat gaat het worden? Voor onszelf kijken we dit jaar vooral naar wat we nog in huis hebben en hoe we dit opnieuw kunnen gebruiken. Wel op een andere manier dan vorig jaar, maar niet helemaal nieuw. Zonde van de portemonnee én meteen ook een stuk duurzamer.

Start bij de basis

Het allerbelangrijkste bij het stylen van je kersttafel, is het bedenken van het thema. Een tafel kan namelijk rommelig ogen, wanneer er te veel kleuren of stijlen worden gebruikt. De kleuren die deze kerst helemaal trendy zijn, zijn donkerrood en dennengroen, zwart en wit, goud en aardbeirood of roze. 

Voor het dekken van de tafel hoef je natuurlijk niet meteen allerlei nieuwe items te shoppen. Kijk dus eerst in de kast wat je al hebt liggen. Misschien heb je nog wel ergens een gouden kandelaar liggen of wat rode theelichtjes. Ga op zoek naar wat je al hebt, hergebruik het, steek het in een nieuw jasje én combineer dit dan weer met nieuwe trendy items waar nodig. Scheelt geld én een stuk duurzamer, zoals we al zeiden.

Dek je tafel: minimalistisch

Wil je voor een minimalistische stijl gaan deze kerst? Kies dan voor de tijdloze kleurencombinatie zwart en wit. Zwart en wit oogt altijd heel chic en je hebt vaak al veel in huis wat je kunt gebruiken voor deze stijl. Je hoeft niet letterlijk alleen zwart en wit te nemen, maar ook grijs of taupe tinten werken goed in deze combinatie. Kies bijvoorbeeld voor een wit of taupe tafelkleed, grijze servetten en zwart wit servies.

Wil je iets meer sjeu geven aan je tafelstyling? Kies er dan voor om een vleugje goud toe te voegen. Dit kun je doen door een aantal gouden kandelaars neer te zetten, met daarin afwisselend wit en zwarte dinerkaarsen. Of, kies ervoor om in plaats van zilver bestek, goudkleurig bestek neer te leggen.

Dek je tafel: maximalistisch

Hangt jouw boom vol gekke ornamenten en kleurrijke ballen? Dan ga je vast ook voor een extravagante tafelstyling. Een tafel vol met kleur en speelse elementen. En daar is dit seizoen ook een naam voor: maximalistisch, als tegenhanger van minimalistisch. Dus, wil je echt dat de kersttafel opvalt dan kun je werken met trendgevoelige kleuren, zoals aardbeirood en roze. Kies bijvoorbeeld, in plaats voor standaard glazen, voor rode of roze glazen. Ook weer erg mooi in combinatie met goud bestek.

Wat betreft de decoratie is hier echt less is a bore. Kies voor funky kandelaren, gekleurde vazen met takken met rode bessen eraan en een tafelkleed. Je kunt het allemaal naar eigen smaak aankleden! Mix en match erop los met deze kersttrend. Speel met verschillende vormen, patronen en materialen. Wees niet bang!

Dek je tafel: traditioneel

De traditionele look is elk jaar weer de go-to look. Ook voor de kersttafel 2023 zal de traditionele decoratie weer in veel huishoudens verschijnen. De traditionele look wordt gekenmerkt door de kleuren groen, rood en wit. Daarnaast is deze look natuurlijk niet compleet zonder porseleinen servies en een kerststuk op tafel. Maak het helemaal feestelijk met een guirlande die je over de tafel drapeert en sfeervolle dinerkaarsen

Om de traditionele look helemaal tot zijn recht te laten komen, is hout leuk om te gebruiken. Dit kun je doen door houten naamkaartjes neer te leggen of houten kerstfiguren neer te zetten. Voor een speelse look kun je bijvoorbeeld een tafelkleed kiezen met een traditionele print. Zoals een tafekleed met boerenruit bijvoorbeeld!

Kersttafel 2023 met persoonlijke touch

Natuurlijk is het leuk om met de trends mee te gaan, maar niets is leuker dan een persoonlijke touch te geven aan je tafelstyling dit jaar. Maak bijvoorbeeld een menu, dit kan ook handgeschreven worden om het nog persoonlijker te maken. Of maak leuke naamkaartjes. Nog verrassender wordt het als je foto’s gebruikt in plaats van alleen de naam. 

Daarnaast kun je voor elke gast een kleinigheidje kopen die helemaal bij diegene past. Je kunt dan een klein briefje toevoegen met wat lieve woorden. Wil je het wat simpeler aanpakken? Combineer dan de kersttrends van 2023 met jouw eigen stijl en eigen accessoires. Dit maakt de tafel ook helemaal jou!

Dit vind je misschien ook leuk