Koffie met… Asjha van den Akker: “Fransen zijn toch allemaal arrogante kikkervreters?”

In 2012 kocht Asjha van den Akker, samen met haar man Ed, een huis in Frankrijk. Bij Zin in Koffie schrijft ze over haar ervaringen. Maar wie is Asjha precies?

We willen jullie graag onze nieuwe columniste Asjha van den Akker introduceren. Asjha werkt al dertig jaar bij televisie en is schrijfster. Door het jaar heen pendelt ze tussen haar huis in Nederland en haar vakantiehuis in Frankrijk.

En over dát vakantiehuis, daar schrijft ze graag over. Korte verhalen over haar eerste kennismaking met het dorpse leven in Frankrijk, de verbouwingen van huizen daar en hoe de Franse bevolking haar heeft verrast. Deze korte verhalen gaan we op Zin in Koffie delen. Of de verhalen alleen voor ‘Frankrijkliefhebbers’ zijn? “Zeker niet! Het is voor iedereen die weleens droomt van een eigen vakantiehuisje in het buitenland”, aldus Asjha.

Terwijl het met bakken uit de hemel komt, dronken wij een kopje koffie met elkaar om haar beter te leren kennen. En dan beginnen we altijd met de vraag: waar heb jij op dit moment het meeste zin in? Daar had ze een kort antwoord op: “Doe mij alsjeblieft mooi weer!”

Je eerste boek vol korte verhalen over je Franse avonturen is uitgebracht, je bent ondertussen al met je derde boek bezig. Kun je vertellen hoe dit allemaal is begonnen?

“Jaren geleden, ging ik samen met mijn man Ed altijd op vakantie naar Griekenland. Toen fantaseerden we, net als iedereen denk ik, over een eigen vakantiehuisje. Deze gesprekken gingen van onschuldig dromen naar het maken van serieuze plannen. Ik zei tegen Ed, stel dat dit echt kan, dan wil ik een huisje waar ik op een druilerige dinsdagavond spontaan heen kan rijden. Daarmee viel Griekenland helaas af.

“Ik was ook fan van Spanje, maar Ed van Frankrijk (waar ik niks van moest hebben). Hij stelde voor om tien dagen door Frankrijk te rijden en dit land een kans te geven. Ik dacht altijd: Fransen zijn stom, het zijn arrogante kikkervreters en altijd onaardig tegen toeristen. Maar niets bleek minder waar! De Fransen bleken superaardig en het land is werkelijk prachtig. De natuur is mooi en het eten is verrukkelijk. Na die vakantie liepen we een makelaarskantoor binnen en de rest is historie. We kochten een opknaphuis in de Dordogne en daar begon ons avontuur.”

De broodbus die één of twee keer per week door het dorp rijdt en een dag niet komt, dat is ‘the talk of the town’. Daar moet ik, nog steeds, iedere keer aan wennen.

Welke drie woorden omschrijven wonen in Frankrijk voor jou?

“Zon, zee en verse vis. Wat heb ik daar nu trouwens veel zin in. Misschien wel meer dan dat mooie weer, ha!”

Wat is voor jou het grootste verschil tussen wonen in Frankrijk en Nederland?

“Poeh, waar zal ik eens beginnen? We komen uit Amsterdam, ons huis in Frankrijk was ook mijn eerste kennismaking met het dorpse leven. In een dorp kent iedereen elkaar en heeft iedereen iets voor elkaar over. Wij waren daar de tropische verrassing. Ik kwam met een stadse kijk op het leven in een pittoresk dorp terecht. Het leek wel of de tijd hier had stilgestaan.

“Als de broodbus, die één of twee keer per week door het dorp rijdt, een dag niet komt,  dan is dat ‘the talk of the town’. Daar moet ik, nog steeds, iedere keer aan wennen. Het blijft telkens een omschakeling, zowel fysiek als mentaal. In Frankrijk kan ik even ‘uitstaan’ en in Nederland sta ik volledig ‘aan’. Maar, ik heb het idee dat het de perfecte afwisseling voor mij is.”

Voor mensen die denken over een vakantiehuisje in Frankrijk, wat zou je tegen hen willen zeggen?

“Kijk vooral niet naar ‘Ik vertrek’, want dan ga je nooit meer. Wat belangrijk is, als je het echt graag wil, dat je bereid moet zijn om te investeren. Je moet bijvoorbeeld een andere taal leren, je verdiepen in een andere cultuur en je moet je kunnen aanpassen. Anders blijf je altijd toerist in en word je geen onderdeel van de gemeenschap.”

Ik denk dat de verhalen vooral inspirerend zijn voor iedereen die droomt van een huis in het buitenland. Of juist als je, net als ik in het begin, totaal niks met Frankrijk hebt.

Wat kunnen lezers verwachten van jou bij Zin in Koffie?
“Ik ga korte verhalen over mijn leven in Frankrijk met jullie delen. Dit zijn mijn ervaringsverhalen: mijn frisse, eerlijke en eerste belevenissen in dit land en met de mensen. Verhalen over hoe we, geheel zonder voorbereiding, een huis hebben gekocht. Hoe het plaatselijke restaurant ieder jaar weer failliet gaat, wat er op de markt te koop is en de gesprekken met buren. Het zijn persoonlijke verhalen, mijn beschrijvingen van het Franse leven.”

Zijn je columns alleen voor de ‘Frankrijkliefhebbers’?
“Ik denk dat Frankrijkliefhebbers het heel leuk vinden, want er zullen veel dingen zijn die ze herkennen. Maar ik denk dat de verhalen vooral inspirerend zijn voor iedereen die droomt van een huis in het buitenland. Of juist als je, net als ik in het begin, totaal niks met Frankrijk hebt. Het zijn grappige, korte verhalen om even bij weg te dromen.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik ben momenteel bezig met het schrijven van mijn derde boek, ook over Frankrijk. We zijn ondertussen verhuisd naar een nieuw huis, de Dordogne heeft plaatsgemaakt voor een dorpje in het Zuiden. Ik schrijf alleen als ik ook echt in Frankrijk ben, over gebeurtenissen die zich echt afspelen, ik verzin ze niet.”

In jouw whatsapp naam staat “La vie en rose”. Leef jij het rooskleurige leven?

“Dit is vooral een hint naar de titel van mijn nieuwe boek. Het huis dat we hebben gekocht is roze… En, ik vind mijn leven ook gewoon erg fijn. Dus het voelt passend!”

Asjha’s eerste column staat vanaf nu online.
Lees deze hier
Dit vind je misschien ook leuk
Bloemen in Frankrijk
Lees verder

Bloemen in Frankrijk

Bloemen in Frankrijk zijn echt overal te vinden volgens Asjha. Maar haar favoriet is de klaproos, daar gaat haar hart sneller van kloppen zodra deze er weer is.
De eerste kop koffie van de dag van Charlotte Martijn
Lees verder 1

De eerste koffie van de dag van Charlotte Martijn

Charlotte Martijn is oud-hoofdredacteur van Koffietijd en nu een van de oprichters van Zin in Koffie. Wanneer drinkt zij haar eerste koffie van de dag? En wat is het verhaal erachter? Charlotte trapt onze serie ‘Mijn eerste koffie’ af met een sterke kop koffie uit haar cafetière (of doordrukpotje).