The Great Escaper film vaarwel van acteur Michael Caine

The Great Escaper film is een waardig vaarwel van acteur Michael Caine, die zelfs op z’n 90ste jaar nog steeds weet te boeien.

The Great Escaper werd hij genoemd, de Britse oorlogsveteraan Bernard Jordan die in 2014 uit het verzorgingshuis ‘ontsnapte’ om de D-Day herdenking in Normandië bij te wonen.

Zijn verhaal werd wereldnieuws toen hij op eigen houtje op de bus stapte om in Normandië uit te komen. En nu is The Great Escaper film gemaakt met niemand minder dan acteur Michael Caine in de hoofdrol. Ondanks dat de film vorig jaar oktober uitkwam, is deze nu in tal van bioscopen door heel Nederland te zien.

Hartverwarmend verhaal

Laten we beginnen met waar de film over gaat, want het is absoluut een bijzonder en vooral hartverwarmend verhaal te noemen. Het is gebaseerd op het waargebeurde ‘avontuur’ van Tweede Wereldoorlog veteraan Bernard Jordan, die samen met zijn vrouw Rene (gespeeld door actrice Glenda Jackson) in een verzorgingshuis in het Verenigd Koningrijk woont. Bernard is 89 jaar oud en wil dolgraag nog één keer in z’n leven naar de D-Day herdenking in Normandië om zijn gevallen medesoldaten te herdenken. 

Als hij te horen krijgt dat er geen plek is bij de herdenking besluit hij toch te gaan, zonder dat het verplegende personeel van het verzorgingshuis dit weet. Hij gaat vroeg de deur uit voor zijn dagelijkse wandeling en pakt een taxi richting Dover waar hij op de boot stapt met tal van andere veteranen. Zijn vrouw Rene, die weet waar hij naartoe onderweg is, houdt het stil zodat het personeel hem niet kan tegenhouden. Als het verzorgingshuis, de politie en zelfs de pers erachter komt dat hij ‘ontsnapt’ is richting Frankrijk, wordt zijn verhaal wereldnieuws en verovert hij de harten van kijkers die volledig begrijpen waarom hij het heeft gedaan.

Britse acteer legendes

The Great Escaper film is de laatste film die Michael Caine en Glenda Jackson maakten. De twee speelden al eerder een keer met elkaar in de film ‘The Romantic Englishwoman’ in 1975, maar liefst 47 jaar geleden. Toen The Great Escaper werd opgenomen was Michael Caine 89 jaar oud, terwijl Glenda Jackson 86 jaar was. Absolute veteranen van de Britse filmwereld dus.

Voor beiden is The Great Escaper film ook de allerlaatste film die ze in hun langlopende carrière maakten. Michael Caine gaf na het maken van deze productie aan dat dit zijn laatste was. Glenda Jackson daarentegen overleed net voordat de film in oktober 2023 in Groot-Brittannië in première ging. Een waardig afscheid dus voor deze iconen van de Britse filmindustrie.

The Great Escaper film

Maar hoe is de film? En moet je ervoor naar de bioscoop rennen? Als we heel eerlijk zijn: nee. Het is een lieve film, met een bijzonder verhaal én geweldige acteurs die altijd een genot zijn om naar te kijken. Maar de film komt nooit echt op gang. Het kabbelt voort, terwijl alle diepgang ontbreekt. Middels de flashbacks naar de Twee Wereldoorlog moet je de karakters beter leren kennen, wat ook nooit echt gebeurt. Steeds lijkt het erop alsof er een verrassende wending in het verhaal gaat plaatsvinden, maar niets is minder waar. Het blijft allemaal heel oppervlakkig, wat jammer is want de film had naar onze mening meer in zich.

Toch is het zeker geen verspilling van je tijd en zijn er ook tal van positieve dingen die deze film de moeite waard maken om te bekijken. Het is een onderhoudende film, die straks perfect via een streamingdienst aangezet kan worden. We zouden er dus zeker niet voor naar de bioscoop gaan, maar een avondje op de bank ploffen en kijken is zeker een aanrader. Want alleen al de twee hoofdrolspelers zijn een genot om naar te kijken. Anderhalf uur kijken naar Michael Caine, die met enorm veel verfijning veteraan Bernard speelt is een masterclass in ‘character acting’. En waar je, na het zien van de film, mee achterblijft is een enorme behoefte om alle Michael Caine films die hij ooit heeft gemaakt, terug te kijken.

Bekijk hieronder de trailer

Bron foto: The Great Escaper / Pathé

Dit vind je misschien ook leuk