De eerste koffie van de dag van Lidy Veltink

Lidy Veltink woont in Rheezerveen en is onderwijzeres. “Ik drink mijn koffie al heel lang altijd uit een beker van Blond Amsterdam met Moeder erop.”

Wie is Lidy Veltink?

Lidy is leerkracht. Al 32 jaar. Ze staat voor groep 2 en 3. “Die leeftijd is me het liefst. Als kinderen leren lezen gaat er een nieuwe wereld voor hen open. Zo mooi. Dat ik daarin een stukje mag betekenen vind ik nog altijd, elke dag een voorrecht.”

Ze is geboren in Oud-Lutten, een buurtschap in Overijssel. En is daar na enkele omzwervingen teruggekomen. “Het is mijn 'hometown', daar waar ik me op mijn best voel.” Met haar tweede man Henk-Jan en haar kinderen Thomas, Annelies en Elske, die inmiddels alle drie het nest hebben verlaten, verhuisde ze 20 jaar geleden 10 kilometer verderop naar een oud meestershuis in Rheezerveen. “Ook een buurtschap. Het is zo klein dat je het geen dorp mag noemen.”

Lidy heeft niet altijd gewerkt. “Ik ben gestopt toen mijn oudsten - een tweeling - werden geboren maar ben weer gaan werken toen ik gescheiden was. Je wil niet altijd je hand ophouden hè. En eerlijk, ik denk dat je als werkende moeder ook een mooi voorbeeld geeft. Het is goed als kinderen zien dat je van je werk houdt, dat je voor jezelf kunt zorgen en dat je in je leven je eigen talenten moet ontwikkelen. Opgroeiende kinderen en werk samen is natuurlijk pittig. Op het zwaartepunt vloog ik weleens uit de bocht, hoor. Maar mijn kinderen zeggen nu: ‘Mam, je kwam het altijd goed maken voor we gingen slapen’. Dat klopt, dat is belangrijk; als je naar bed gaat moet het weer goed zijn.”

Kopje?

Ik drink mijn koffie al heel lang altijd uit een beker van Blond Amsterdam met Moeder erop. Heb ik ooit de kinderen gekregen op moederdag. Die beker is me lief. Thee drink ik uit een glas.

Koffie?

Ik drink het liefst een lungo van Nespresso. Niet te sterk. Tegenwoordig drink ik mijn koffie niet meer met koe- maar met havermelk. Dat is met de overgang beter voor me, heb ik gemerkt.

Eerste koffie van de dag met Lidy Veltink
Lidy Veltink in haar woonkeuken | Foto: Laila Kat

Mijn eerste koffie van de dag

“Ik drink pas ’s avonds na het eten mijn eerste koffie. De rest van de dag drink ik liever thee. Ik hou van de geluiden die bij theezetten horen; van het suizende geluid van water dat bijna kookt en het hoge, schrille van de fluitketel. Als ik vrij ben, neem ik echt de tijd voor mijn eerste kop thee, aan tafel met mijn papieren zaterdagkrant.

“Maar doordeweeks kom ik daar niet aan toe. Dan is het gewoon gaan vanaf het moment dat je wakker wordt. Om kwart over zes gaat de wekker. Dan ga ik douchen, aankleden, naar beneden, brood smeren voor de lunch en ontbijten met Griekse yoghurt en granola. Om tien over zeven zit ik op de fiets. Om half acht ben ik op school. En daar drink ik dan mijn eerste thee van de dag. Dat is ook een fijn moment hoor, nog even alleen in mijn klas; de stilte voor de storm, voor de heerlijke drukte die 25 tweede- en derdegroepers met zich meenemen.”

Hoe ziet jouw eerste koffie eruit?

Wil je ons vertellen over jouw eerste koffie van de dag? Elke zondag portretteren wij een 50+ vrouw in Nederland. We maken een prachtfoto van je, op je lievelingsplek in huis, die je van ons ook cadeau krijgt op A4-formaat. Geef je dus ook snel op!

Dit vind je misschien ook leuk
Bloemen in Frankrijk
Lees verder

Bloemen in Frankrijk

Bloemen in Frankrijk zijn echt overal te vinden volgens Asjha. Maar haar favoriet is de klaproos, daar gaat haar hart sneller van kloppen zodra deze er weer is.