Koffie met… Eline de Ruig: “De beste zangers van Nederland vind je in het theater.”

Eline de Ruig is entertainmentdeskundige bij Zin in Koffie, maar begon haar loopbaan bij Koffietijd. We dronken koffie met haar om te horen hoe het nu gaat.

Eline de Ruig begon haar carrière bij Koffietijd. Nu schuift ze wekelijks aan bij Shownieuws, is ze iedere donderdagochtend te horen bij Radio Omroep Max en deelt ze ook via Zin in Koffie al haar tips en weetjes op het gebied van series, films én theater. Tijd voor een kop koffie dus met entertainmentdeskundige Eline de Ruig

Eline vindt de kerstperiode de allerleukste tijd van het jaar. Toen we haar vroegen waar ze nu het meeste zin in had, was haar antwoord meteen: “Een reis naar New York City!” Deze stad overtreft volgens haar alle andere steden van de wereld als het gaat om kerst. “De lichtjes in de straten, schaatsen in Central Park, warme chocomelk op elke hoek van de straat, ik heb daar zó van genoten. Dus als het zou kunnen pak ik nu het vliegtuig!” Helaas is dit voor haar op dit moment geen optie want ze zit middenin een verhuizing. “Al onze tijd en geld gaat nu zitten in de verbouwing, maar wie weet volgend jaar weer!”

Voor de mensen die jou nog niet kennen, vertel eens wat over jezelf

“Van jongs af aan heb ik een enorm grote liefde voor theater, musical en toneel. Toen ik vier jaar oud was, ging ik zelf op toneelles. Ik droomde van een toekomst op het podium. In mijn studententijd ging ik deze droom achterna, maar al die audities benauwden mij. Daarop besloot ik journalistiek te gaan studeren en vanaf een andere kant bij dit vak betrokken te blijven. 

“Bij ‘Koffietijd’ ging ik aan de slag als redacteur en ontstond er een fantastische kans om bij ‘5uur Live’, en later ook bij ‘Koffietijd’, als theaterexpert aan te schuiven. Dit breidde zich uit tot films en series en toen ‘Koffietijd’ ermee stopte, heb ik dit voort kunnen zetten bij ‘Shownieuws’, omroep Max én nu dus ook Zin in Koffie. Wekelijks deel ik de leuke weetjes en tips op het gebied van entertainment.”

Vroeger, zodra ik een beetje geld had gespaard, kocht ik gelijk een kaartje voor een musical!

De liefde voor entertainment begon dus al op jonge leeftijd. Wat was het precies dat je zo fascineerde? Kun je je nog een moment herinneren?

“Het is een combinatie van veel verschillende dingen geweest. Op jonge leeftijd ben ik door mijn moeder op balletles gezet en later op jeugdtheater. Hier leer je zowel dans, zang en acteren en hoe je via deze drie verschillende disciplines een verhaal kunt vertellen aan je publiek. Op deze manier maakte ik echt zelf kennis met die wereld door het te doen, wat ik fantastisch vond. Hiernaast stond Kinderen voor Kinderen echt op repeat bij ons thuis en zaten we voor de buis gekluisterd als ‘Idols’ op tv was. 

“Een speciaal moment dat ik nooit zal vergeten, was toen mijn tante me meenam naar mijn eerste musical, dat was zo overweldigend! Ik was 7 jaar oud en ik weet er nog alles van. Het gevoel dat je in het theater even uit je eigen leven kunt stappen en weg kunt dromen bij het verhaal. Na die eerste ervaring was het hek van de dam, zodra ik geld had gespaard, kocht ik een kaartje voor een musical.” 

Wat is je favoriete musical?

“Moulin Rouge. Deze heb ik vorig jaar in New York gezien en ik werd weggeblazen. Er zitten onwijs veel bekende hits en medleys in deze musical, wat fantastisch is. En leuk nieuws, hij komt dus naar Nederland. Daar zit ik dus sowieso vooraan!”

Van wie had jij vroeger een poster boven je bed hangen?

“Ik was helemaal fan van Amerikaanse sterren: Hilary Duff, Lindsay Lohan en The Olsen Twins. Ik had mijn eigen fanpagina waar ik alle nieuwtjes en weetjes bijhield. Tegenwoordig ben ik niet meer echt fan van iemand, maar er zijn wel bepaalde acteurs die ik absoluut in het echt wil zien in een show, bijvoorbeeld Ben Platt of Lea Michele.”

Als je zelf een rol zou kunnen spelen in een musical, wat voor type zou je willen spelen? 

“Ha, dan wil ik Sophie spelen in ‘Mama Mia’, dat is echt mijn droomrol. Ik hou van ABBA! Ik ken alle liedjes uit mijn hoofd en dat is gewoon een heerlijke show. Over het algemeen ben ik wel echt meer een meisje-meisje, dus dat zou ook beter bij mij passen om te spelen denk ik, geen bitch, dat wordt te moeilijk.”

“Ik wil laten zien hoe mooi en bijzonder het vak is en hoe hard er, avond aan avond, wordt gewerkt om een prachtige show neer te zetten”

Heb je een missie? 

“De theaters zitten vaak vol, dus het publiek weet het over het algemeen wel te vinden maar ik vind dat er te weinig aandacht is voor theater op tv. Het wordt daar niet goed vertegenwoordigd waardoor de jongste generatie hier te weinig over hoort en ziet. Als je naar ‘RTL Boulevard’ kijkt is er bijna nooit aandacht voor theater en musical. Ik voel het als mijn missie om dit wel te brengen. Om te laten zien hoe mooi en bijzonder het vak is en hoe hard er, avond aan avond, wordt gewerkt om een prachtige show neer te zetten. 

“De beste zangers van Nederland vind je in het theater: die presteren iedere avond op topniveau. Daarom vind ik het ook zo speciaal dat ik een programma voor RTL mag maken (volgend jaar najaar te zien op televisie) over de zoektocht naar Shrek, voor de musical ‘Shrek’. Het programma heet ‘De Weg naar Shrek’ en ik mag daar het hele auditieproces achter de schermen volgen. Dan zie je pas echt hoe hard er wordt gewerkt en wat spelers ervoor moeten laten om een rol te krijgen.” 

Wat is je ultieme droom?

“De Musical Awards presenteren!” 

Besteed de 50+ vrouw volgens jou genoeg tijd aan entertainment? 

“De 50-plussers weten over het algemeen het theater wel te vinden. Ik denk dat we zelfs een voorbeeld moeten nemen aan deze vrouwen. Wel zou ik deze vrouwen graag willen oproepen om hun kinderen of kleinkinderen mee te nemen. Zodat ook de jongere generatie kan ervaren hoe mooi een avond in het theater kan zijn.”

Welke film of serie kijk jij op dit moment? 

“Ik heb echt net ‘The Crown’ afgekeken, die moest ik natuurlijk gelijk zien. En ik zit helemaal klaar voor ‘Winter vol Liefde’, dit tv programma start bijna. De zomerserie ‘B&B vol Liefde’ was zo’n groot succes, dus ik ben heel benieuwd of de wintervariant dit gaat overtreffen.” 

Wat kunnen lezers verwachten van jou bij Zin in Koffie?

“Vooral heel veel tips! Natuurlijk de standaard tips: dus ga allemaal ‘The Crown’ op Netflix kijken. Maar ook tips wanneer je op zoek bent naar een goede misdaadserie, een historisch drama of een zwijmelserie. Echt specifieke tips voor bepaalde genres of uitstapjes die nét even anders zijn dan je verwacht.”  

Waar wil je mee afsluiten? 

“Ga naar het theater! Heb ik het nu vaak genoeg gezegd?😉” 

Dit vind je misschien ook leuk
Franse tuinman
Lees verder

De Franse tuinman

In Frankrijk heeft Asjha een tuinman om te helpen bij het tuinieren. Maar hij is meer dan alleen een tuinman. De beste man kan ook zingen als een engel.