Moeders mooiste is het niet, de knolselderij. Maar lekker dat ie is! Tijdens de zware kerstmaaltijden is het vaak zoeken naar een lichter gerecht voor de afwisseling, daar is deze knolselderijpuree uitermate geschikt voor.
Door de natuurlijk romige smaak van de knolselderij heeft de puree de slagroom eigenlijk niet nodig, zo houd je hem iets frisser. Maar voeg vooral zoveel toe als je wilt! Het is tenslotte kerst!
Knolselderijpuree
Knolselderijpuree is het overheerlijke alternatief voor de aardappelpuree. En echt, deze oud-Hollandse knol is perfect voor het kerstdiner.
Voorbereiding 5 minuten min
Bereiding 30 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 2 el roomboter
- 3 sjalotten (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook
- 2 stuks knolselderij (schoongemaakt en in blokken)
- 100 ml witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 1 laurierblaadje
- 150 ml slagroom
- 1 tl roze peper
- ½ bosje bieslook
Bereiding
- Verhit een hoge pan op middelhoog vuur en smelt de roomboter. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en bak tot de sjalot glazig is. Voeg de knolselderij toe en bak 5 minuten mee. Blus de knolselderij af met de witte wijn, wacht een paar minuten tot de alcohol is verdampt.
- Voeg de bouillon en de laurier toe aan de pan en vul aan met water tot de knolselderij net onder water staat. Kook de knolselderij voor 20 minuten, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
- Schep de knolselderij met een schuimspaan uit de pan met bouillon en stamp of pureer fijn met een keukenmachine. Maak de puree op de gewenste dikte met de slagroom, groentebouillon en wat extra boter. Breng op smaak met zout en peper.
- Kneus de peper met een vijzel of de onderkant van een glas. Schep de puree op een mooie schaal en bestrooi met de roze peper en bieslook.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.