Een Netflix-serie die je dit weekend goed kunt bingen: Berlin seizoen 1

Weet je nog niet wat je moet kijken dit weekend? Berlin seizoen 1 is het vervolg, of beter gezegd de voorloper van ‘La Casa de Papel’. Is het de moeite waard?

Het is niet meer de best bekeken serie van dit moment op Netflix, maar het staat nog steeds in de top 10: Berlin seizoen 1. De eerste spin-off van de mateloos populaire Spaanse serie ‘La Casa de Papel’.

Na 5 seizoen, 38 prijzen en 45 nominaties kwam er in 2021 een einde aan ‘La Casa de Papel’. Maar, duidelijk is inmiddels dat deze serie een franchise aan het worden is met spin-offs die niet direct iets met de oorspronkelijke serie te maken hebben, behalve dat het draait om een karakter uit de serie. En, de eerste in deze reeks (althans dat hopen we natuurlijk!) is het verhaal van Berlin, gespeeld door acteur Pedro Alonso.

Hoe het allemaal ooit begon

(LET OP: SPOILER ALERT!) Aan het einde van seizoen twee van ‘La Casa de Papel’ offert Berlin zichzelf op in de gangen van de Nationale Bank van Spanje, om ervoor te zorgen dat zijn collega overvallers weg kunnen komen. In de drie daarop volgende seizoenen kwam hij iedere aflevering terug in flashbacks. En nu gaat de serie ‘Berlin’ een stapje verder. Deze nieuwe serie noemen ze ook wel een ‘prequel’, ofwel een verhaal dat gaat over het karakter voordat ‘La Casa de Papel’ zich überhaupt afspeelt. 

En als grote fans van de serie vinden we dat bij Zin in Koffie alleen maar leuk, want dit betekent dat er eindeloos veel nieuwe seizoenen en series te maken zijn rond het origineel. Maar dan lopen we eerlijk gezegd al op de zaken vooruit, want voor alsnog heeft Netflix geen ja gezegd tegen een tweede seizoen van deze prequel. En, voor zover we weten zijn er ook nog geen andere spin-offs in de maak. Waarschijnlijk dat ze eerst de reacties op dit eerste seizoen willen afwachten voordat hier een besluit over wordt genomen. De plek die altijd het best geïnformeerd is over dit soort onderwerpen is de website IMDb.com en daar staat nog niets over een mogelijk vervolg. Wachten dus! Maar, seizoen 1 van ‘Berlin’ geeft de mogelijkheid voor een vervolg wel, met een open einde dat suggereert dat er meer in zit.

Sieradenroof in Parijs

Heb je ‘Berlin’ nog niet bekeken? Laten we dan beginnen met een samenvatting van het verhaal. In deze serie introduceert maker Álex Pina, die ‘La Casa de Papel’ ook bedacht, de al bekende hoofdpersoon Berlin, gespeeld door acteur Pedro Alonso. Zijn echte naam in de serie is Andrés de Fonollosa, want zijn codenaam Berlin krijgt hij natuurlijk pas later. Het verhaal speelt zich af, jaren voordat de overval op de Nationale Bank van Spanje plaatsvindt. Als leider van een groepje overvallers heeft hij een grote juwelenroof gepland op een zwaar bewaakte kluis in Parijs.

De juwelen die hij wil stelen hebben een waarde van ruim € 44 miljoen euro, maar de kluis waarin ze zitten is vrijwel niet te kraken. Althans voor doorsnee overvallers natuurlijk. Wat Berlin en zijn bende zo bijzonder maakt is het plan wat ze tot in de puntjes hebben uitgedacht en waarmee het hen wél moet gaan lukken om ongemerkt de sieraden te roven. Tot er van alles misgaat, zoals Berlin die tot over z’n oren verliefd wordt op de vrouw van de hoofdbeveiliger Francois Polignac. Terwijl hij het appartement van Francois in de gaten houdt met camera’s bespiedt hij ook diens vrouw Camille, die op haar beurt als een blok valt voor de charmes van Berlin.

Is het de moeite waard?

Al snel lopen de spanningen binnen de groep op en lijkt alles in het honderd te lopen zodra de dag van de overval zich voordoet. En dat is precies wat de oorspronkelijke serie zo spannend én verslavend maakte. De continue cliffhangers die ervoor zorgden dat je snel op de knop voor de volgende aflevering drukte. Maar ook continue het gevoel dat je het bij het verkeerde eind had: gaat er echt iets mis, of blijkt later dat hij er al lang rekening mee heeft gehouden? Die voortdurende dualiteit maakt dat je als kijker steeds op het puntje van je stoel zit.

Maar – want ja er is altijd een maar – je maakt natuurlijk heel snel de vergelijking met het origineel ‘La Casa de Papel’. En ondanks dat we ook nu al groot fan van de serie ‘Berlin’ zijn, het origineel was toch wel écht verdomde goed. Deze nieuwe serie duurt wat dat betreft wat langer voordat het echt op stoom begint te raken. In het begin kabbelt het een beetje voort en moeten alle nieuwe karakters geïntroduceerd worden. Bovendien, ziet de serie er een stuk gelikter uit dan het origineel. Het is een beetje alsof je naar de Franse film ‘Amélie’ aan het kijken bent. Mooie kleuren, theatraal en heel gestileerd. Later wordt het spannender en begint het meer op het origineel te lijken.

Komt er een tweede seizoen?

Je merkt het waarschijnlijk al, wij vinden het origineel toch nog steeds net iets beter. Maar, wees niet bang om de serie te gaan bingen. Het is nog steeds absoluut de moeite waard én zoals we al zeiden we hopen zeker op een tweede seizoen. Wellicht dat de serie zich dan net iets meer ontwikkelt en wat ‘volwassener’ wordt. Al met al, heel entertaining, spannend op sommige momenten en toch gewoon heel lekker om te kijken. Doen dus als je nog moet beginnen!

Bekijk hieronder de trailer

Dit vind je misschien ook leuk