Sheperd’s pie recept

In Groot Brittannië wordt het traditioneel op een zaterdag gegeten, maar wij eten dit Sheperd’s pie recept gewoon lekker vanavond!

Je hebt hoogstwaarschijnlijk wel eens een shepherd’s pie recept gemaakt, of een cottage pie misschien? Of zijn die twee hetzelfde? Niet helemaal.

Het verschil zit hem in het vlees dat wordt gebruikt. Voor cottage pie wordt rundvlees gebruikt, terwijl in shepherd’s pie lam wordt gebruikt. Beiden zijn een stevige maaltijd die vroeger vaak in Britse herbergen werd gereserveerd. De restjes vlees van de vorige dag kon je makkelijk verbloemen door het te bedekken in een dikke laag aardappelpuree, wat het meteen de perfecte maaltijd maakte voor arbeiders.

Tegenwoordig eten we het nog steeds, als ultiem comfortfood voor de winter en is het in Groot Brittannië ook nog steeds een ‘pub food’ favoriet. Dat is eten wat in de doorsnee kroeg geserveerd wordt en wat tegenwoordig  weer heel populair is geworden. Dit sheperd’s pie recept laat zien waarom.

Sheperd's pie recept

Sheperd's pie komt uit het Verenigd Koninkrijk waar het ook wel bekend staat als zogenaamd 'pub food', ofwel eten wat in kroegen wordt geserveerd. Heerlijk voor een doordeweekse dag als vandaag!
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Brits
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de lamsvulling:

  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook
  • 5 wortelen (geraspt en in plakjes gesneden)
  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • el bloem
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 flinke scheut Worcestershiresaus
  • 3 takjes verse tijm
  • 150 gram bevroren doperwten

Voor de aardappelpuree:

  • 800 gram aardappelen (geschild en gesneden)
  • 100 ml melk
  • 25 gram roomboter
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Vul een pan met water tot de aardappelen net onder water staan. Breng de aardappelen op smaak met zout en breng aan de kook. Laat de aardappelen 20 minuten koken tot ze zacht zijn en je er makkelijk in kunt prikken met een vork.
  • Begin ondertussen aan de lamsvulling. Verhit een gietijzeren pan op middelhoog vuur met een scheutje olie en een klontje boter. Voeg de uien en knoflook toe, en bak tot deze glazig zijn. Voeg daarna de wortel toe en bak kort mee. Schep de groenten uit de pan.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan en breng op smaak met zout, peper en gerookt paprikapoeder. Schuif als het gehakt goed is aangebakken met een spatel het vlees naar de zijkant en schep de tomatenpuree in de pan en bak een paar minuten mee om te ontzuren.
  • Pak een garde en voeg de bloem toe aan de pan. Blijf goed roeren tot de tomatenpuree begint in te dikken. Voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe terwijl je blijft roeren. Als er een ingedikte saus ontstaat, meng je deze met het vlees en de groenten. Voeg de worcestershire en de tijm toe en laat 20 minuten pruttelen. Voeg de laatste 3 minuten de doperwten toe.
  • Ga verder met het maken van de aardappelpuree. Smelt de boter met de melk in een steelpannetje op middelhoog vuur. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper of knijper. Voeg de melk en boter toe, roer kort door en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de vleesvulling in een ovenschaal en verspreid evenredig over de bodem. Schep hierop de aardappelpuree en verdeel over de vulling. Strooi de geraspte kaas over de aardappelpuree en bak 20 minuten in de oven, tot de randjes beginnen te borrelen en de kaas is gesmolten.
Dit vind je misschien ook leuk
Pasta met bonen en pancetta
Lees verder

Pasta met bonen en pancetta

Deze makkelijke pasta met bonen en pancetta is in één pan te maken en lekker snel klaar, op zo’n doordeweekse donderdag als vandaag.
Knolselderijpuree
Lees verder

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree is een gezonde variant op de aardappelpuree. En lekker dat het is! Wat overigens ook lekker is, het is ook een heel budgetvriendelijke optie.