Recept voor een driekoningentaart (galette des rois)

Deze driekoningentaart, ook wel galette des rois genoemd, is een traditionele taart die al in de Middeleeuwen werd gegeten. En jullie kunnen het nu ook maken.

De driekoningentaart, ofwel galette des rois, is een bladerdeegtaart die in Frankrijk wordt gegeten tijdens het driekoningenfeest. 

Het plezier wat je eraan beleeft komt niet alleen voort uit de smaak, maar ook uit het geluk om ‘la fève’ te vinden; een tuinboon of keramieken poppetje verstopt in de taart. Vind je deze? Dan mag je jezelf bekronen als de koning, of koningin, voor één dag.

Driekoningentaart met frangipane

Hoewel bakkers door heel Frankrijk er een onofficiële wedstrijd van maken om de driekoningentaart te vullen met de meest bijzondere smaken, worden ze traditioneel gevuld met appels, chocolade of amandelcrème, de frangipane!  In de traditionele versie horen twee eetlepels banketbakkersroom door de frangipane om hem extra romig te maken. Dit laat ik achterwege vanwege de snelheid, maar mag je altijd toevoegen!

Driekoningentaart (galette des rois)

Deze bladerdeegtaart, gevuld met frangipane, is een Franse traditie die wij zelf ook heerlijk vinden. Tijd dus om de taart zelf te maken.
5 van 1 stem
Bereiding 1 uur 20 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 1 taart

Ingrediënten
 

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 2 eieren
  • 100 gram amandelpoeder
  • 70 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 1 el bloem
  • 1 el rum
  • 2 el banketbakkersroom
  • 1 keramieken of gedroogde boon

Bereiding

  • Begin met het maken van de frangipane. Doe de boter en suiker in een grote mengkom en mix met een pannenlikker door elkaar.
  • Voeg een heel ei toe aan een mengkom en scheid het andere ei. Laat het eiwit in de mengkom vallen en hou de dooier apart om de taart mee te bestrijken.
  • Voeg het amandelmeel, bloem en rum toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Voeg als laatste eventueel de banketbakkersroom door de frangipane. Zet voor 30 minuten in de ijskast zodat deze goed kan afkoelen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol een lap bladerdeeg uit de koeling er over uit. Pak een bord, leg in het midden van het bladerdeeg en druk een beetje in met je vingers, zodat je een uitlijning van de cirkel in het bladerdeeg hebt staan. Leg de boon op een willekeurige plek aan de binnenrand van de cirkel. Vul deze cirkel met de frangipane en kwast het deeg aan de buitenkant van de frangipane met water.
  • Leg de andere lap bladerdeeg egaal over de cirkel heen en druk de randen stevig aan. Leg een groter bord of een taartvorm over de cirkel en snijd de rest van het bladerdeeg eromheen weg, deze taart hoort geen randen te hebben. Bekwast de bovenkant met eigeel en laat 15 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Bekwast het bladerdeeg met een tweede laag eigeel. Zet een stipje in het midden van de cirkel. Hou een bord tussen de stip en de buitenkant van de taart. Kerf met een scherp mes lijnen van de stip naar de buitenkant, die meelopen met de bocht van de rand van het bord. Vul de hele taart met strepen.
  • Prik kleine gaatjes in de bovenkant van het deeg zodat het bladerdeeg niet te veel omhoog komt. Snijd bij elk einde van de ingekerfde lijnen het deeg ½ centimeter in. Zet de taart weer een kwartier in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  • Bak de taart in 25 minuten gaar en goudbruin. Serveer de driekoningentaart, of galette des rois, warm of koud.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Fluffy pancakes met blauwe bessen
Lees verder

Fluffy pancakes met blauwe bessen

In het weekend maakt culinair redacteur Arne altijd een uitgebreide brunch klaar thuis en daar horen fluffy pancakes met blauwe bessen bij.
Perfecte Wienerschnitzel
Lees verder

De perfecte Wienerschnitzel

Hoe maak je de perfecte Wienerschnitzel? We hebben het recept voor je waarmee je altijd het beste resultaat krijgt, zoals je dat ook in Oostenrijk krijgt.
Quiche met paddenstoelen
Lees verder

Quiche recept met paddenstoelen

Dit quiche recept is nu eens niet met ei, spek en kaas, maar vegetarisch met lekkere gemengde paddenstoelen. Makkelijk te maken én hartstikke gezond!