Groene aanslag verwijderen van je tuintegels? Dit is de beste manier!

Het is weer tijd om de tuin aan te pakken. En dan is de nummer één klus: groene aanslag verwijderen. We vroegen Lindsey hoe we dit het beste kunnen doen.

We gaan weer massaal de tuin in met dit mooie weer, maar na een lange winter binnenblijven heeft de tuin duidelijk wat aandacht nodig. Groene aanslag verwijderen van je tuintegels staat bij de meesten van ons met stipt op nummer één. Maar hoe pak je dat het beste aan?

Ons Zin in Koffie schoonmaakteam is net uitgebreid met schoonmaakexpert Lindsey Koninkx, die via haar website Tips van Tante Dee handige weetjes deelt voor alledaagse problemen. En ja, ook voor de groene aanslag verwijderen heeft ze oplossingen. Daarom vroegen we haar deze keer hoe we deze klus het beste kunnen aanpakken.

Voordat we groene aanslag verwijderen

Om lekker te kunnen genieten van een mooi opgeruimde, schone tuin is het natuurlijk belangrijk om die groene aanslag zo vroeg mogelijk in het seizoen aan te pakken. Nu het zonnetje volop schijnt is het het perfecte moment om deze schoonmaakklus aan te pakken. Daar zijn verschillende methoden voor. Ik vind het zelf belangrijk om dat zoveel mogelijk te doen met aandacht voor milieuvriendelijke opties. Zo wordt vaak azijn gebruikt bij de groene aanslag verwijderen. Maar wist je dat dat eigenlijk niet de beste keuze is in deze?

Waarom azijn geen goed idee is

Voor groene aanslag op je tegels wordt het gebruik van azijn afgeraden. Het gaat hierbij om azijn met een hoog azijnzuurgehalte. Keukenazijn en schoonmaakazijn bevatten doorgaans 4% tot 10% azijnzuur en zijn veilig voor gebruik, maar worden wel afgeraden voor gebruik in de tuin. Het kan namelijk je tegels en beplanting aantasten en zelfs irritaties veroorzaken bij huisdieren of kinderen, zoals in de ogen of neus.

*Azijn is ook te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur en het gebruik daarvan is niet toegestaan in de tuin! *(Bron: RIVM). Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op rivm.nl!

Milieuvriendelijke alternatieven

Gelukkig zijn er genoeg andere, milieuvriendelijke manieren om van groene aanslag af te komen. Ik heb ze even voor jullie op een rijtje gezet.

Groene zeep

Voor kleine oppervlakten is een sopje van warm water met groene zeep (1 eetlepel op 1 liter water) én een harde borstel de perfecte oplossing. Vaak is het goed om de groene zeep en het water over de tegels te gieten. Laat dit een half uurtje inwerken en boen het daarna met de harde borstel schoon. Herhaal als de aanslag hardnekkig is.

Hogedrukreiniger

Met een hogedrukreiniger pak je ook grote oppervlakten snel en eenvoudig aan. Let wel op dat je de druk niet te hoog zet, want dat kan de tegels beschadigen. Geen hogedrukreiniger in huis? Hogedrukreinigers zijn te huur bij de meeste bouwmarkten in de buurt.

Speciale reinigingsmiddelen

Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen op de markt tegen groene aanslag. Kies hierbij voor een biologisch afbreekbaar product, zoals de Groene Aanslag Reiniger van HG of de reiniger van Blue Wonder.

Voorkomen is beter dan genezen

Om groene aanslag in de toekomst te voorkomen, kun je een aantal dingen doen:

  • Verwijder mos en onkruid: Mos en onkruid creëren een vochtige omgeving waar groene aanslag zich graag in vestigt. Verwijder ze dus regelmatig.
  • Snoei overhangende beplanting: Zorg dat er voldoende zonlicht op je tegels komt. Zo drogen de tegels sneller en krijgt groene aanslag minder kans om te ontstaan.
  • Impregneer je tegels: Door je tegels te impregneren, worden ze minder poreus en dringt vuil minder makkelijk door.

Extra tips

  • Draag handschoenen bij het werken met schoonmaakmiddelen.
  • Test een nieuw product altijd eerst op een klein, onopvallend stukje tegel.
  • Spoel de tegels goed na met water, vooral na het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hopelijk helpen mijn tips voor het verwijderen van die groene aanslag op je tegels óf muurtjes. Tijd dus om te gaan genieten van een heerlijke zomer in de achtertuin!

Ontvang ook gratis schoonmaaktips in je inbox

Wil je meer handige schoonmaaktips ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze maandelijkse gratis mailing vol met tips en reviews van onze experts én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk