Kasteel Muiderslot, waar de middeleeuwen tot leven komen

Weleens een bezoekje gebracht aan kasteel Muiderslot in Muiden? Het is een unieke plek waar de middeleeuwen helemaal tot leven komen.

Als je over de ophaalbrug de binnenplaats oploopt is het alsof je even op een filmset van ‘Game of Thrones’ aankomt. Kasteel Muiderslot in het Noord-Hollandse Muiden heeft letterlijk alles wat je verwacht van een middeleeuws kasteel, wat het een unieke plek maakt om te bezoeken.

Als je kasteel Muiderslot nog nooit bezocht hebt weet je eigenlijk niet wat je mist. Het is een uniek museum waar je zeker niet teleurgesteld weggaat als je van geschiedenis houdt. Torens, een gracht, een ophaalbrug, een binnenplaats, kasteeltuinen én prachtig gerestaureerde interieurs. En dan hebben we het nog geeneens over de rijke historie van de plek gehad!

Bekende bewoners

De geschiedenis van kasteel Muiderslot is op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Veel is bekend, maar het kasteel hult zich ook in tal van mysteries, die tot op de dag van vandaag nog steeds niet helemaal bekend zijn. Het kasteel werd waarschijnlijk in 1285 gebouwd aan de rivier de Vecht door Graaf Floris V. Hij veroverde Muiden en Weesp rond deze tijd en liet daar het Muiderslot bouwen. De Vecht was een belangrijke doorvoerhaven tussen Utrecht en Holland, wat hem op het idee bracht om op deze plek tol te heffen. Slim natuurlijk, vooral voor zijn portemonnee, die dan ook flink groeide. 

Toch heeft Graaf Floris V niet heel lang kunnen ‘genieten’ van het Muiderslot. Ondanks dat hij een populair figuur was met de boeren in de buurt, maakte hij ook tal van vijanden door zijn aanpak. En dat heeft hem uiteindelijk in 1296 de kop gekost. Dit was het jaar waarin hij vermoord werd én waarin het kasteel Muiderslot verwoest werd door zijn vijanden. Pas in 1370 werd het kasteel herbouwd en verder uitgebreid. Overigens heeft het kasteel meerdere bekende bewoners gekend, want ook de beroemde schrijver P.C. Hooft heeft er lange tijd gewoond. Van 1609 tot zijn dood in 1647 om precies te zijn.

P.C. Hooft en de Muiderkring

Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) was natuurlijk een bekende schrijver en dichter waar ook de P.C. Hooftstraat in Amsterdam naar vernoemd is. Maar wist je dat hij op kasteel Muiderslot de functie van bestuurder, dijkgraaf en rechter voor de regio Gooiland vervulde? Het was een baan die hij eigenlijk maar niets vond, maar ja het ‘betaalde de rekeningen’. Hij was liever bezig met het schrijven van boeken, gedichten en toneelstukken. Veel van zijn werk is dan ook op het Muiderslot geschreven. Maar ja, niets zo eenzaam als een middeleeuws kasteel.

Die eenzaamheid bracht hem ertoe om veel van zijn bekende kunstenaarsvrienden zoals Constantijn Huygens, Hugo de Groot, Joost van den Vondel en nog veel meer uit te nodigen op het kasteel. De groep zou regelmatig bij elkaar zijn gekomen waarmee de zogenaamde Muiderkring ontstond. Maar, dit is een goed voorbeeld van een van die vele mysteries rond het kasteel. Ondanks dat de kunstenaars wel onafhankelijk van elkaar te gast waren op het kasteel, heeft de Muiderkring zelf nooit bestaan. Tot 1954, want toen is er wel eindelijk een Muiderkring opgericht die nog steeds bestaat. De kring, samengesteld uit leden van zeven verschillende vakgebieden, komen tegenwoordig twee keer per jaar bij elkaar in de Ridderzaal van kasteel Muiderslot waarbij over kunst, cultuur én natuurlijk lekker eten en drinken wordt gesproken. 

Kasteel Muiderslot bezoeken

Die diversiteit aan kunst en cultuur is kenmerkend voor kasteel Muiderslot. Als je een bezoekje wilt brengen kun je natuurlijk gaan voor het prachtige gebouw en haar omgeving. Wat ook echt een aanrader is, want er is geen middeleeuws gebouw in Nederland wat in zo’n goede staat is als dit kasteel. Maar, er is veel meer te doen, wat het Muiderslot tot een bijzonder museum maakt.

Er zijn exposities, er is theater, er zijn festivals en ja, je kunt er zelfs yogalessen volgen! En als je nog even kunt wachten kun je in juni ook kennismaken met de rijke culinaire geschiedenis van de locatie. Om het kasteel heen zijn er namelijk prachtige tuinen die volstaan met ingrediënten waar vroeger van gegeten werd op het kasteel. Nu heeft het museum een eigen kasteelkok die ook historicus én rondleider is. Siebren Houwer is zijn naam en hij kan je tijdens speciaal georganiseerde historische proeverijen alles vertellen over die rijke geschiedenis van het Muiderslot. Dat smaakt naar meer als je het ons vraagt!

Kasteel Muiderslot is tijdens de zomerperiode van maandag tot en met zondag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Ook op alle feestdagen. Heb je een museumjaarkaart, dan kun je gratis naar binnen. Veel plezier alvast!

Rijksmuseum Kasteel Muiderslot
Herengracht 1
1398AA  Muiden

Geopend maandag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur

Alvast tickets bestellen? Dat kan hier

Dit vind je misschien ook leuk