Wat is precies een driekoningentaart en waar komt het vandaan?

Een driekoningentaart is een Franse traditie die groots wordt gevierd in Frankrijk. Maar wat is het precies en waar komt het vandaan?

Twee weken na de kerst staat de volgende feestdag alweer voor de deur. Hoewel wij in Nederland driekoningen op 6 januari niet uitbundig vieren, wordt dit in andere landen wel gedaan. In Spanje vieren ze de aankomst van ‘Los Reyes Magos’ met optochten en in Frankrijk doen ze dat met het eten van een driekoningentaart: een galette des rois. Rond deze taart zijn prachtige tradities ontstaan, maar wat is het eigenlijk precies?

Een driekoningentaart, of een galette des rois, is een gevulde bladerdeegtaart, waarin een klein poppetje of een boon is verstopt. Bakkers maken er een sport van om de taart te vullen met verrassende combinaties, maar de traditionele versie is gevuld met appels, chocolade of frangipane, een Franse amandelcrème. De traditie gaat terug naar de Middeleeuwen. De oudste vermelding van deze traditie is gevonden in België, in het jaar 1282.

Symbolische bonen

Van december tot eind januari verkopen vrijwel alle Franse bakkers de driekoningentaart. Op het werk, op school en bij andere gelegenheden zijn er de eerste weken van januari veel ‘galette-momenten’ in Frankrijk, waar wordt geproost met cider of champagne op het nieuwe jaar. Tijdens het bekendste galette-moment in het Elysée, snijd de Franse president zelfs een taart van enkele meters aan.

In alle soorten taarten zit een zogenaamde fève, een symbolische boon. De fèves kunnen allerlei vormen en maten hebben en zijn voor veel Fransen geliefde verzamelobjecten. Vroeger werden hiervoor tuinbonen of muntstukken gebruikt. In de loop der jaren werden deze vervangen door porseleinen of keramieken bonen en poppetjes, die symbool staan voor de koning.

Driekoningentaart aansnijden

Bij het serveren van de driekoningentaart wordt deze in stukken gesneden, afhankelijk van het aantal gasten. Er wordt altijd een extra stuk gesneden, een symbolische plak voor een onverwachte bezoeker. Op deze manier heeft iedereen een eerlijke kans om la fève uit de taart te vissen.

Het vinden van de koning roept een gehaaid fanatisme op. Om het spel eerlijk te laten verlopen, gaat het jongste kind onder de tafel zitten tijdens het aansnijden van de taart. Bij het serveren van elk stuk wordt gevraagd wie dit krijgt en mag het kind de naam van een gast roepen.

Koning voor een dag

Als je de fève in je stuk taart vindt, word je uitgeroepen tot le roi (de koning) of la reine (de koningin) en mag je een gouden, papieren kroon dragen die bij de taart zit. Je mag jezelf koning of koningin voor een dag noemen, maar dan ben je wel aan de beurt om de volgende keer een driekoningentaart mee te nemen. Dat is dan wel weer pech!

Wil jij ook proosten met cider en driekoningentaart?
Het recept vind je hier
Dit vind je misschien ook leuk