Arty, een historische roman – hoofdstuk 9: “De wereld van kunst is er een voor mannen”

Iedere zondag lees je bij Zin in Koffie een nieuw hoofdstuk van de historische roman ‘Arty’, van schrijfster Henriëtte de Smet. Deze week hoofdstuk 9.

Arty ontvangt in Amsterdam een brief van haar moeder, die haar verzoekt thuis te komen en zich voor te bereiden op een leven als toegewijde echtgenote en moeder. Ondertussen beweegt meneer Verhooft zich meer richting Arty.

Vier brieven zijn er bij de eerste ochtendpost. Ik leg ze netjes bovenop elkaar om ze zo aan mevrouw te geven. Op de bovenste zie ik Mejuffrouw A. Vonk staan. Dat ben ik. Maar wie schrijft mij nou een brief, en op dit adres? Gauw scheur ik de envelop open. Mijn ogen vliegen over het keurige handschrift.

Kampen, 28 januari 1910

Lieve Aartje,

Lang heb ik geaarzeld of ik niet beter kon wachten totdat je weer eens thuis bent. Maar na overleg met dominee Oortsen, met wie ik mijn zorgen besproken heb, ben ik tot het besluit gekomen je te schrijven. Ik weet immers niet wanneer je hier weer komt, de treinreis kost je meer dan de helft van je maandloon, en de dominee raadde mij aan het op schrift te zetten. Toen ik hem vertelde hier niet goed toe in staat te zijn, bood hij zeer vriendelijk aan dit voor mij te doen.

Nadat je hier wegging, zondag twee weken geleden, heb ik nog heel lang over ons gesprek nagedacht. Ik zou willen dat je de werkelijke aard van mijn zorgen kunt begrijpen en daarom heb ik mij tot de dominee gewend. Want misschien zie ik beren op de weg, zo dacht ik. Ik heb immers de wijsheid niet in pacht en misschien dat mijn verleden met jouw vader mij inderdaad parten speelt, zoals jij zei. Maar de dominee en ik zijn het erover eens dat het voor jou veel beter zou zijn als je weer hier in Kampen komt wonen. Je kunt hier ook tekenen en schilderen, het is een fijne vrijetijdsbesteding. Je vindt hier vast weer een goede betrekking, en dat is nu eenmaal de beste voorbereiding op een mooi, zinvol leven als toegewijde echtgenote en liefdevolle moeder. Precies wat mij ontnomen is door je vader, met zijn liederlijke manier van bestaan.

In Amsterdam liggen tal van verleidingen op de loer die een levenslustige jonge vrouw op het verkeerde pad kunnen brengen. Daarom vraag ik je met klem om je beslissing in Amsterdam te wonen en werken te herzien.

Het is mij alles waard dat je weer terugkomt. Nogmaals, ook hier kun je tekenen en schilderen in je vrije tijd. De dominee heeft mij er dringend op gewezen dat de wereld van de kunst er een van mannen is. Als vrouwen zich al kunstenares mogen noemen, in kleine kring tijdens hun theevisites, in privésferen dus, dan betreffen dit altijd dames van gegoede afkomst.

Veel liefs,
Je moeder

Ik weet nog helemaal niet of ik ooit wel wil trouwen. Ik wil eigenlijk vooral gelukkig worden.

Een warme gloed kronkelt van mijn buik naar mijn borst. Och moeder, maak je toch geen zorgen. Ik stop de brief in de envelop; de postzegel heeft haar nog vijf cent gekost ook. Zondag ga ik meteen naar Kampen, al is dan mijn hele loon voor de maand januari foetsie. Ik heb toch niets anders te doen, ik had gehoopt te kunnen gaan kijken bij het schaatsen, maar de vorst is alweer uit de lucht. Ik stop de brief in de zak onder mijn schort en loop met het ontbijt en de drie andere brieven naar boven.

“Goedemorgen Arty, wil je even?” Kreunend gaat ze rechtop in bed zitten. Meneer Verhooft is nog niet geweest met de spullen van de dokter, schiet het paniekerig door me heen. “Is het goed als ik dat straks doe, mevrouw? Dan ontbijt u eerst en hier heeft u ook de post.” Driftig veegt ze de brieven van het dienblad. “Niks straks, nu!”

Ik haal de naald uit haar arm, ze kijkt me stralend aan. De onrust is op slag verdwenen. “Zo, dit was wel nodig, zeg. Vanmiddag om halfdrie komt mijn vriendin op visite, dan moet ik wel zo goed zijn dat ik beneden kan zitten. En theedrinken natuurlijk. Zeg, hoe oud ben jij ook weer?” “Twintig, mevrouw.” “Je ziet er moe uit, kringen onder je ogen. Heb je een vriend?” Gelukzalig staart ze naar buiten. “Een zeeman, met een blote vrouw op zijn lijf getatoeëerd, die je eens flink te pakken neemt en dan weer voor maanden vertrekt. Dát houdt het huwelijk fris!”

Ik geef haar het dienblad met het ontbijt aan dat ik even op het nachtkastje had geparkeerd. “Uw boterham met kaas. En denk om uw thee, voordat die koud is.” “Jij hebt nog lang geen trouwplannen, toch?” “Nee, hoor.” Zucht. Alles lijkt vandaag over het huwelijk te gaan. Eerst mijn moeders brief en nu zij ook al. “Ik weet nog helemaal niet of ik ooit wel wil trouwen. Ik wil eigenlijk vooral gelukkig worden.” Mevrouw veegt met het servet over haar lippen en zegt met volle mond: “Geluk is een illusie. Ieder mens maakt zich nou eenmaal illusies. Illusies zijn de grootste verslaving. Misschien is het beter om niet te trouwen. Iedere man kan huichelen, maar zodra ze beroepsfarizeeër worden, is het hek van de dam. Enfin, neem één ding van mij aan: zorg ervoor dat je wel kinderen krijgt. Beter ongetrouwd met kinderen, dan andersom.” Ze verslikt zich en begint zo te hoesten dat ik even bang ben dat ze erin blijft.

De biefstukken leg ik een voor een in het gloeiendhete vet. “Zeg, je hebt maar voor één gedekt?” Meneer Verhooft komt naast me bij het fornuis staan. “Hier zijn de spullen van dokter Vaals. Vanochtend kwam ik er niet meer aan toe om die langs te brengen. Waar zal ik het laten?” Ik wijs naar de keukenla waar ook de werklijst in ligt. “Daar graag. Ja, mevrouw eet niet mee. Zij is direct na de visite van haar vriendin naar bed gegaan.” “Morgen beginnen we met het plan van dokter Vaals,” bromt hij. “En jij dekt nu voor twee.” “Dat zou toch morgenavond zijn, vóór de les, als mevrouw tenminste niet…” “Nu ook. En gauw een beetje!”

Wil je meer verhalen van Henriëtte lezen?

Henriëtte de Smet heeft meerdere romans geschreven die overal in de winkel te koop zijn. Van historische romans zoals ‘Arty’, tot spannende romans als ’10 Denier’ over de fascinatie van een eenendertigjarige vrouw voor haar minnaar.

Last en Liefde omslagfoto

Last en Liefde

Auteur: Henriëtte de Smet 
Uitgeverij: Omniboek
EAN: 9789401909808

Dit vind je misschien ook leuk