Le Facebook van het Franse platteland

Op het Franse platteland kennen ze geen Facebook en andere marketing machines die mensen ergens naartoe drijven. Maar hoe weten ze dan waar wat gebeurt?

De Fransen zijn wat betreft hun taal heel erg straight: Frans is Frans. In Nederland, Engeland, Duitsland, Denemarken en Italië zeggen ze computer als ze een computer bedoelen. In Spanje gooien ze er een olé-sausje overheen en zeggen ze computadora. In Frankrijk zeggen ze ordinateur.

In de meeste dorpjes bij ons in de buurt, waar de oorspronkelijke bewoners wat ouder zijn, staat een ordinateur niet in de top tien van de eerste levensbehoeften: dat zijn natuurlijk eend, rood, wit, rosé, kaas, truffel, brood, croissants, walnoten en ganzenlever.

Wat staat er op het menu?

Geen ordinateur, dus ook geen Facebook om uren op rond te hangen. Maar hoe weet iedereen dan waar wat te beleven valt? Waar een marché aux puces (vlooienmarkt) is, hoe laat het schapenfeest in Besse begint en of er donderdag óf vrijdag moules-frites op het menu staat bij het restaurant in Saint-Laurent-la-Valleé?

Facebook van het Franse platteland

Tijdens onze eerste zomer in Campagnac-lès-Quercy zagen we vanuit de tuin regelmatig auto’s stoppen aan de rand van het dorp. Altijd op dezelfde plek. De auto’s bleven er met draaiende motor staan en reden dan weer weg.

Huh? De weg kwijt? Illegaal dumpen van het een of ander? In de struiken piesen? Even met iemand uit het dorp kletsen? Wel gek, altijd op dezelfde plek. Nee, niets van dat alles. We kwamen erachter dat daar een houten bord stond. Een bord met allerlei flyers, klein, groot, geprint en gedrukt, in kleur of zwart-wit. Met alles wat er de komende tijd in de buurt te doen is. Le Facebook van de omgeving.

Ze is overigens nog steeds in de veronderstelling dat het nep-konijn is, dus dat houden we zo!

Op avontuur in de omgeving

Als je niet zo’n bord in de buurt hebt dan weten de flyers je wel op een andere manier te vinden. Namelijk onder je ruitenwisser. Ga naar een supermarkt en als je een uur later terugkomt zit er voor een volle week aan activiteiten onder je ruitenwisser. Bij elke supermarkt trakteren ze weer op andere flyers. Dat levert een mooie geografische verscheidenheid op. Sommige activiteiten zijn twee dorpen verderop, andere weer wat langer rijden.

Konijnenstaartjes

Zo hebben Ed en ik, altijd wel op zoek naar ‘iets wat we eigenlijk niet nodig hebben’, al menig fotogeniek, anders-echt-nooit-gevonden-dorpje bezocht voor een brocante of een dorpsfeest. De dochter van mijn beste vriendin maakt goede sier in de klas met haar stoere cowgirljack met echte konijnenstaartjes van een euro. Ze is overigens in de veronderstelling dat het nep-konijn is, dus dat houden we zo.

Laat je verrassen

Ook de restaurants die flyers uitdelen verdienen een bezoek. Dus laten Ed en ik ons lekker verrassen, want qua eten kun je je hier eigenlijk nergens een buil aan vallen. Dus: verlaat de gebaande paden en sla dat stille weggetje in, want daar maak je kennis met een menukaart en mensen over wie je nog jarenlang opschept bij vrienden en familie.

En, omdat je al die zelf gevonden marktjes en restaurants nergens kan liken blijft het altijd jouw ontdekking. Ook wel eens lekker. Toch?

Wil je meer verhalen van Asjha lezen?

Asjha heeft al meerdere boeken over haar ervaringen in Frankrijk geschreven. Dus, wil je meer van haar verhalen lezen? Klik dan hieronder door naar haar boeken.

Mais oui verhalen uit Frankrijk
‘Mais oui! Verhalen uit Frankrijk’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789464353303

‘Et voila! Verhalen uit de Dordogne’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789402188813

Dit vind je misschien ook leuk
Onderweg naar La France
Lees verder

Onderweg naar La France

Onderweg naar hun huis in Frankrijk hebben Asjha en Ed altijd heel veel voorpret. In de auto luisteren ze naar chansons, taalcursussen én Franse kinderboeken.
De eerste kop koffie van de dag van Charlotte Martijn
Lees verder 1

De eerste koffie van de dag van Charlotte Martijn

Charlotte Martijn is oud-hoofdredacteur van Koffietijd en nu een van de oprichters van Zin in Koffie. Wanneer drinkt zij haar eerste koffie van de dag? En wat is het verhaal erachter? Charlotte trapt onze serie ‘Mijn eerste koffie’ af met een sterke kop koffie uit haar cafetière (of doordrukpotje).