Koffie met… Marleen Brekelmans: “Op sommige plekjes stroomt je hart direct over van liefde”

Marleen Brekelmans is vrijetijdsdeskundige en altijd op pad, op zoek naar de leukste plekken in binnen- en buitenland. We dronken een kop koffie met haar.

Zeg je een weekendje weg? Dan zeg je bijzonderplekje.nl. Marleen Brekelmans, de oprichtster van dit online platform, deelt hier al enkele jaren haar favoriete plekjes in binnen- en buitenland. 

Plekjes waar je je bij binnenkomst meteen ook ‘bijzonder’ voelt. En hoe leuk, deze gaat ze ook met jullie delen, op Zin in Koffie. Toen we haar vroegen waar ze nu het meest zin in had? “Een week even helemaal niks doen. Ik neem veel te weinig tijd voor mezelf. Dus het liefst zou ik nu lekker zonder zorgen door de tuin willen scharrelen, een boek lezen en koffiedrinken in de zon, een cappuccino met volle melk!”

Marleen, jij weet alles over bijzondere plekjes in Nederland, wat voor bijzonders moeten we over jou weten?

“Ik noem mezelf een vrijetijdsdeskundige. Mijn online inspiratieplatform ben ik in 2010 gestart en hierop deel ik bijzondere plekjes in Europa voor een nachtje weg, of een dagje uit. Hierbij let ik vooral op kleinschaligheid en unieke locaties. Ik vind het belangrijk dat plekken oprechte gastvrijheid uitstralen en plekken zijn waar het gewoon fijn voelt om tijd door te brengen. Dus geen dertien in een dozijn. 

“Naast dit platform schrijf ik ook boeken. Deze boeken zijn vooral gericht op tips binnen Nederland. Momenteel ben ik bezig met een serie provinciegidsen, daar bundel ik de leukste plekjes per provincie. Alles ontstaat vanuit de gedachte dat we onze eigen omgeving eigenlijk maar slecht kennen. Er is zoveel moois in Nederland, soms gewoon bij je om de hoek. En iets anders bijzonders, ik ben recent verhuisd. Ik heb nu eindelijk mijn eigen bijzondere plekje, heerlijk buiten tussen het groen. Dat is heel speciaal om te ervaren!”

Dit is echt een plek waar, wanneer je er komt, je hart overstroomt van al het moois wat er is te zien.

Heb jij een favoriet bijzonder plekje?

“Ja! Dat is ‘Leuk! Slapen’, een bed en breakfast in de kop van Noord-Holland. Dit is echt een plek waar, wanneer je er komt, je hart overstroomt van al het moois wat er is te zien. Je voelt gewoon liefde voor deze plek. Het plaatje is daar zo compleet: de gastvrouw doet alles om je in de watten te leggen zonder op je zenuwen te werken.”

Wat doe jij het liefst in een vrij weekend? 

“Ik ben dol op wandelen. Het liefste ga ik in het weekend een mooie wandeling maken waarbij ik weet dat er ook een leuke koffiestop is onderweg. Of, dat er een heerlijke plek is om een wandeling af te sluiten met een lekkere borrelplank. Dat is dan gewoon een fijn cadeautje. Een weekend thuis zijn vind ik ook heerlijk. Als onze kinderen weer thuis zijn, samen rommelen, uitgebreid ontbijten, werken in de tuin, een vuurtje maken aan de waterkant, daar kan ik echt van genieten.”

Jij bent expert op het gebied van bijzondere plekjes. Hoe is dit begonnen? 

“Dat is eigenlijk ontstaan uit eigen behoefte. Ik ben opgeleid als Afrika en Midden-Oosten expert. Ik organiseerde individuele reizen op maat. In die tijd heb ik echt op de mooiste plekken geslapen. Dit waren exclusieve en luxe plekken waar alles klopte: de gastvrijheid en de persoonlijke aandacht. Je kreeg altijd een warm welkom met iets extra’s.

“Denk aan, wakker worden met koffie en koekjes, of wanneer je naar bed gaat een briefje op je kussen vinden, of een bonbon. Kleine gebaren waaruit je aandacht en liefde voelt. Die je het gevoel geven dat je bijzonder bent. En precies dit ben ik ook in Nederland gaan zoeken. Als hobby ben ik die bij elkaar gaan bundelen en online gaan zetten. Dat is uitgegroeid tot hét platform dat het nu is. Er is dus veel behoefte aan dit soort plekjes, dichtbij huis.”

Ik heb nooit spijt gehad, ik heb hiermee echt mijn droombaan gecreëerd!

Heb je een missie? 

“Ik wil heel graag mensen laten voelen en beleven wat een bijzonder plekje met je doet. Je kunt een weekend weggaan en in een ‘gewoon’ hotel slapen. Maar kies je voor een bijzonder plekje, dan ervaar je zoveel meer. Dan hoef je eigenlijk niks meer daarnaast: dan is het bijzondere plekje het hele uitje. Je kunt de rest loslaten, je hoeft niets meer. Ik voel dan echt een bepaalde druk wegvallen. En dát gevoel gun ik iedereen.”

Wat maakt een plek ‘bijzonder’?

“Het zit ‘m vooral in de eigenheid van de plek. De locatie moet kloppen, het interieur en de gastvrijheid. Maar het moet ook echt uit het hart komen van de eigenaar, dat is belangrijk. En het moet authentiek zijn (ja het is een jeukwoord) maar het dekt wel de lading. Een plek kan heel hip zijn, maar toch niet die authenticiteit hebben. Als een plek met liefde wordt gerund, dan voel je dat gewoon.”

Besteed de 50+ vrouw volgens jou genoeg tijd aan leuke uitjes? Is ze hier goed in?

“Ik denk dat we hier steeds beter in worden, ha. Maar er valt nog heel veel winst te behalen. We mogen echt meer tijd vrijmaken voor onszelf (ook ik). Het leuke is, ik merk dat er steeds meer vraag komt voor tripjes voor vrouwen alleen. Dit is denk ik een startende trend, het staat nog in de kinderschoenen maar ik zie dat meer vrouwen bewust kiezen voor een paar dagen alleen: even tot rust komen, jezelf opladen en doen waar je zelf zin in hebt. Even geen rekening houden met anderen, en dat is moeilijk, want het is hetgeen waar we juist heel goed in zijn.”

Jij hebt al zoveel moois mogen zien en beleven, wat staat er nog op jouw bucketlist?

“Deze is nog lang hoor! Ik ben dol op de natuur, ik zou graag nog veel meer van de wilde en ongerepte natuur in Europa willen zien. De ruigheid in het noorden van Noorwegen of de Deense Faeröereilanden.”

Wat kunnen lezers verwachten van jou bij Zininkoffie?

“Bij Zin in Koffie ga ik seizoensgerichte tips geven: waar moet je in welk seizoen zijn? Van dagje uit, tot nachtje weg. Nu in de herfst tip ik bijvoorbeeld: ‘Slapen in het bos’, een bed en breakfast in de vorm van een huisje, vlakbij de bossen van Apeldoorn. Hier zit je echt middenin het groen tussen de herten en het herfstige sfeertje. Dit is dé plek waar je dit seizoen absoluut wilt zijn.”

Dit vind je misschien ook leuk
Onderweg naar La France
Lees verder

Onderweg naar La France

Onderweg naar hun huis in Frankrijk hebben Asjha en Ed altijd heel veel voorpret. In de auto luisteren ze naar chansons, taalcursussen én Franse kinderboeken.
Franse tuinman
Lees verder

De Franse tuinman

In Frankrijk heeft Asjha een tuinman om te helpen bij het tuinieren. Maar hij is meer dan alleen een tuinman. De beste man kan ook zingen als een engel.