Wasmachine schoonmaken met azijn en soda

Iedere maand geeft schoonmaakdeskundige Marja Middeldorp ons tips en dit keer gaat het over de wasmachine schoonmaken met azijn en soda.

De wasmachine schoonmaken met azijn? Klinkt als een broodje aap als je het ons vraag Marja. Maar hoe zit het nu echt? Is dit de beste manier om het te doen? Of zijn er andere middelen die we kunnen gebruiken?

Iedere maand leggen we onze schoonmaakdeskundige Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja, een schoonmaakvraag voor. En, dit keer gaat dat over wassen. Met name over hoe we onze wasmachine én onze was mooi schoon kunnen houden. Dus Marja, heb je voor ons het antwoord?

Azijn of soda, of beiden?

Jazeker heb ik het antwoord. Deze vraag wordt me ook vaak gesteld, want de was is een onderwerp waar we allemaal mee te maken krijgen. Ik zal uitleggen hoe ik het doe, want dat werkt voor mij al jaren heel goed. Kort gezegd is mijn antwoord: ja, de wasmachine schoonmaken met azijn is juist. Maar, ik moet toch even een uitleg geven, want het zit iets ingewikkelder in elkaar.

Nou ja, ingewikkeld is eigenlijk ook niet het juiste woord. Het is als volgt. De wasmachine grondig schoonmaken doe ik niet met azijn. Dat doe ik eens in de maand met een fikse schep kristalsoda. Je kunt er ook wasmachinereiniger voor kopen als je dat liever wilt, maar dat is echt voor de grondige schoonmaak van je machine. Die schep soda, of die machinereiniger in een lege trommel doen. Machine vervolgens op kookwas laten draaien en klaar ben je.

Wasmachine schoonmaken met azijn

Nu dan azijn. Om te beginnen is er een heel groot verschil tussen natuurazijn én schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is chemisch samengesteld en dus heel agressief. Die gebruik absoluut NOOIT voor het schoonmaken van mijn wasmachine. Nee, daar gebruik ik natuurazijn voor. Je weet wel, de doorzichtige, neutrale natuurazijn die je ook voor je sladressing gebruikt.

Bij iedere was gebruik ik een kopje natuurazijn bij de hoofdwas én in het bakje voor de wasverzachter. Dan denk je misschien: ‘Hè bah Marja, wat doe je nu? Dat gaat toch heel vies ruiken?’ Nee hoor, die geur vervliegt heel snel en die azijn is juist goed tegen vet, geur én kalkaanslag. Dus met iedere was een kopje natuurazijn toevoegen; daarmee onderhoud je je wasmachine én je was.  De soda of machinereiniger is dus voor de grondige schoonmaak, natuurazijn voor het onderhoud.

Meer wastips met azijn

Nu hebben we het gehad over je wasmachine schoonmaken met azijn en soda. Maar, ik heb nog meer wastips met azijn. Donkere was, of zwarte was is namelijk ook goed te wassen met wat azijn. Als je zwart écht zwart wil houden, dan is natuurazijn perfect. Mensen denken toch heel vaak dat dit een bijtende werking heeft op de donkere kleuren, waardoor alles een beetje vaal wordt.

Maar nee hoor, natuurazijn bij de hoofdwas is juist goed voor het kleurbehoud. Het werkt alleen niet als je zwarte jurkje of trui al valer is geworden. Als je dan opeens natuurazijn gaat toevoegen moet je niet verwachten dat de donkere kleuren opeens weer terugkomen. Ik heb nog nooit een wasmiddel of ander middel gebruikt wat dat kan doen. Tenzij je het natuurlijk opnieuw kleurt.

Nieuwe theedoeken en handdoeken

En, dan heb ik nog een vraag die ik heel vaak tegenkom. Hoe zorg je ervoor dat nieuwe theedoeken goed hun werk doen? Even wassen voor het eerste gebruik, maar wel met wat natuurazijn toegevoegd. Vroeger werd zelfs geadviseerd om nieuwe theedoeken 24 uur te laten weken in de azijn, waarna je ze moest wassen voor het eerste gebruik. Dat heeft een reden.

Nieuwe theedoeken en handdoeken worden gesteven. Dit wordt gedaan in de fabriek. Er wordt een soort stijfsel toegevoegd waardoor ze mooi glad in de winkel liggen. Maar dit stijfsel zorgt ervoor dat water heel makkelijk afglijdt. Als je iets wilt afdrogen is dat het laatste wat je wilt. Om dit stijfsel uit de thee- of handdoek te krijgen was je deze eerst met wat natuurazijn bij de hoofdwas. Daarna kun je ze perfect gebruiken en drogen ze goed af.

Hebben jullie handige tips?

Dat waren mijn wastips met azijn. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips. Maar ik ben ook altijd heel benieuwd naar tips van onze lezeressen. Dus, hebben jullie handige tips, bijvoorbeeld voor de was? Deel die dan via Facebook of Instagram, daar hebben we allemaal wat aan!

Dit vind je misschien ook leuk