Basilicum planten en onderhouden doe je zo

Basilicum planten doe je eigenlijk heel makkelijk zelf. En de zelf verbouwde basilicum is altijd veel lekkerder dan wat je in de supermarkt koopt.

De winter is bijna voorbij, het wordt alweer eerder licht en later donker. Tijd dus om aan de slag te gaan met de moestuin, althans met het zaaien. Onze moestuinexpert Floor Korte legt ons deze maand uit hoe we het beste basilicum planten en onderhouden, zodat we straks kunnen genieten van dit overheerlijke kruid.

Het is bijna voorjaar, maar nog niet warm genoeg om buiten in de moestuin aan de slag te gaan. Daarom moeten we ons even houden aan de voorzaaikalender die aangeeft dat we sinds vorige maand aan de slag kunnen met kruiden. En één van onze favorieten is verse basilicum. Vanaf februari tot en met april kun je dit kruid binnen voorzaaien en Floor, van Floors Moestuin, legt precies uit hoe.

Wist je dit al?

Je kent het waarschijnlijk wel, die potjes met basilicum die je in de supermarkt koopt. Je hoopt iedere keer weer dat je het plantje zolang mogelijk goed kunt houden en iedere keer weer lukt dat niet. Maar waarom ga je zelf niet gewoon basilicum planten en opkweken? Het is makkelijker dan je denkt én er is werkelijk waar niets lekkerder dan verse basilicum uit eigen tuin waar je bijvoorbeeld een verse Italiaanse pesto mee maakt. Maar hoe ga je te werk?

Laten we beginnen met wat belangrijke informatie over basilicum. Vanaf februari tot en met april kun je het kruid binnen zaaien, ter voorbereiding van het buiten plaatsen van de plant. Dit laatste kan vanaf mei tot en met juni. Het hangt een beetje af van de weersomstandigheden. Als het toch nog écht te koud is dan heb je dus wat speling. En eenmaal buiten gaat het snel, want vanaf juli tot en met september kun je de basilicum oogsten.

Basilicum planten

Het zaaien begint met een zaaitray vol met potgrond. Bedek de zaadjes niet met potgrond maar leg ze gewoon bovenop de grond. Dek de zaaitray af met een kap of wat vershoudfolie, dan houd je de warmte goed vast, wat belangrijk is voor het ontkiemen. Zodra je basilicum vier blaadjes heeft verspeen je de zaailingen in ieder z’n eigen pot met potgrond én laat je ze zo’n vier weken lekker doorgroeien. Zodra het weer het toelaat kun je deze plantjes vanaf mei planten in de moestuin.

Om het kruid vervolgens goed te laten groeien heeft het zonlicht nodig. Plaats het plantje dus niet op een schaduwrijke plek in de moestuin, dan gaat het namelijk niet lukken. Verder houdt basilicum heel erg van water, dus wees niet te voorzichtig met water geven. Maar let op, dat betekent niet dat ze helemaal doorweekt in de grond moeten staan anders gaan de wortels weer rotten. De grond continue vochtig houden is het beste. En ook de grondsoort waar je de basilicum in plant is belangrijk. Het moet losse, waterdoorlatende en vooral voedselrijke grond zijn. Als je daar allemaal op let kan het bijna niet misgaan!

Snoeien en oogsten

Vanaf juli tot en met september is het oogsttijd. Maar, tussendoor is het wel belangrijk om de basilicum planten te ‘snoeien’. Doe dit regelmatig om de groei van de basilicum te bevorderen. Dit doe je door de toppen van de plant af te knijpen. Gooi de toppen zeker niet weg want als je ze in water zet komen er weer wortelen aan en kun je ze opnieuw planten. Zo heb je continue nieuwe plantjes waarmee je je moestuin ondersteunt én waarmee je een constante stroom van basilicum hebt waarmee je eindeloos veel lekkere gerechten kunt maken.

Want ja, dat is waar het toch voor doen? Je zult merken dat de basilicum uit eigen tuin totaal niet te vergelijken is qua smaak met die supermarkt basilicum die we meestal kopen. Je eigen basilicumblaadjes zijn heel intens van smaak en nog veel aromatischer dan je gewend bent. En ja, het eerste wat je misschien moet proberen te maken is een ouderwets lekkere Italiaanse tomatensalade. Hierin komen de blaadjes helemaal tot hun recht, vooral met een romige burrata kaas of mozzarella. Geniet van de tuin en van de basilicum natuurlijk!

Alles weten over je eigen moestuin opzetten?

Moestuinexpert Floor Korte heeft diverse boeken over de moestuin geschreven. Hierin vind je alles over het verbouwen van je eigen kruiden, groente én fruit.

Floors Moestuin
Floors Moestuin

Auteur: Floor Korte
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
EAN: 9789043926263 

De Groene Tuin

Auteur: Floor Korte
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
EAN: 9789021579108 

Dit vind je misschien ook leuk
Stap voor stap je eigen tekening maken
Lees verder

Zo zet je stap voor stap jouw creatie op papier

Iedereen is creatief en je creatie op papier zetten is helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog, daar hoef je echt geen kunstenaar voor te zijn! Zo ga je stap voor stap aan de slag.