Koffie met… Floor Korte ‘Ik zie het hebben van een moestuin als een ontspannende hobby’

Haar moestuin is uitgegroeid tot een florerend bedrijf, maar Floor Korte doet inmiddels veel meer dan alleen moestuinieren. We spraken haar met een kop koffie.

Wil jij je eigen moestuin beginnen? Dan moet je bij Floor Korte van Floors Moestuin zijn! Ze is een echte moestuinexpert.

Ze schrijft boeken, is te horen op de radio, te zien op tv, ze geeft cursussen door het hele land én haar blog staat vol goede tips en tricks om zo toe te passen in de moestuin. Nu het moestuinseizoen afloopt, was het hoog tijd voor een kopje koffie met haar. 

Als redactie van Zin in Koffie, beginnen we altijd met de vraag: waar heb jij nu het meeste zin in?

“De herfst is begonnen, wat betekent dat het moestuinseizoen is afgelopen, dus het liefst zeg ik: doe mij maar weer het voorjaar! Maar ik houd ook van de herfst, lekker wandelen buiten met de hond en genieten van alle herfstblaadjes. Daar word ik ook heel blij van.”

Voor de mensen die jou nog niet kennen, wie is Floor? 

“Ik zou mezelf omschrijven als een moestuininspirator, ik help mensen die willen starten met een moestuin en ik ben auteur. Ik heb een eigen website, Floors Moestuin, met blogs vol tips om te starten met je eigen moestuin. Zoals ‘Hoe leg ik een moestuin aan, hoe kan ik hem onderhouden’. Ik geef ook workshops over het ontwerpen van je eigen moestuin om het tuinjaar zo succesvol mogelijk te maken.

“Het hebben van een moestuin zie ik echt als een ontspannende hobby. Het is mijn stressvrije zone. In mijn moestuin vind je hond Flip, van bijna 2 jaar, altijd bij me in de buurt. Die plakt als plakband achter mij aan. Maar hij blijft gelukkig wel op de paadjes, hij heeft wat dat betreft geen groene vingers.

“Vorig jaar ben ik getrouwd met Bas, we zijn nu 12 jaar samen. Mijn eigen moestuin heb ik in Boskoop, daar kochten we een huis met een grote tuin vol tegels die nu omgetoverd is tot groen paradijs, alles is eetbaar voor mens en dier.”

Ik vind het proces van iets creëren vooral fascinerend: van niets naar iets

Waar is jouw liefde voor de moestuin begonnen?

“Het begon 10 jaar geleden eigenlijk per toeval, ik had niet door dat dit mijn liefde ging worden. Ik kreeg een tomatenplant en die stopte ik in de grond. Dit ging alleen helemaal mis, het proces flopte, er kwamen geen tomaten maar het zaadje was wel gepland want het proces van het kweken gaf mij zoveel rust en ontspanning. Ik kon het niet hebben dat het niet was gelukt.

“Toen ben ik mezelf gaan inlezen en verdiepen in het proces van groenten kweken. Dit ging vooral gepaard met vallen en opstaan. Ik vind het proces van iets creëren vooral fascinerend: van niets naar iets. Toen we vier jaar geleden in het nieuwe huis gingen wonen is mijn passie voor de moestuin van hobby naar hobby & beroep verschoven, ik ben me helemaal op mijn website, cursussen en de moestuin gaan storten.”

Wat is jouw favoriete gewas uit de moestuin en waarom?

“Dat moet een radijsje zijn! Als je die uit de grond haalt, dan zijn ze zo pittig, zo vind je ze niet in de supermarkt. Maar nu ik dat zo zeg, dan noem ik er maar één en dat is niet zo…. want er is zoveel dat ik heb ontdekt. Bijvoorbeeld frambozen, die ben ik nu zelf gaan verbouwen, vijf verschillende rassen die op verschillende momenten oogst leveren, waardoor ik van mei tot november frambozen uit eigen tuin kan oogsten.”

Waar lopen de meeste mensen tegenaan als ze een moestuin starten?

“Het is meestal zo dat mensen graag heel snel succes willen. Bij de start van een moestuin moet het gelijk allemaal in één keer lukken en dat is eigenlijk onmogelijk. Een moestuin starten gaat niet zonder fouten. De tip die ik het vaakst geef: je moet vooral niet te snel en niet te groot beginnen, dan raak je het overzicht kwijt.”

Heb jij ook het idee dat het beginnen van een moestuin tegenwoordig een hot topic is? Hoe komt dit denk je? 

Ja zeker! Ik denk dat dit komt omdat steeds meer mensen terug willen naar de basis, een bewuster leven en weten dat wát je in je mond stopt, goed is. Corona heeft hier ook voor gezorgd, mensen willen niet meer afhankelijk zijn van anderen.

Een moestuin starten gaat niet zonder fouten. Je moet vooral niet te snel en te groot beginnen, dan raak je het overzicht kwijt.

Waar lopen de meeste mensen tegenaan als ze een moestuin starten?

“Het is meestal zo dat mensen graag heel snel succes willen. Bij de start van een moestuin moet het gelijk allemaal in één keer lukken en dat is eigenlijk onmogelijk. Een moestuin starten gaat niet zonder fouten. De tip die ik het vaakst geef: je moet vooral niet te snel en niet te groot beginnen, dan raak je het overzicht kwijt.”

Heb jij ook het idee dat het beginnen van een moestuin tegenwoordig een hot topic is? Hoe komt dit denk je? 

“Jazeker! Ik denk dat dit komt omdat steeds meer mensen terug willen naar de basis, een bewuster leven en weten dat wát je in je mond stopt, goed is. Corona heeft hier ook voor gezorgd, mensen willen niet meer afhankelijk zijn van anderen.”

Welke product wordt het meest verbouwd in de moestuin?

“Tomaten: die zie ik bij iedereen groeien. En dat snap ik, want ik vind het zelf ook heel leuk om te kweken. Het proces duurt wel lang, maar dat is juist leuk. Je start in maart met de zaadjes binnen in huis en in mei gaat het naar buiten. Vaak kan je pas in september oogsten. Je moet dus wel wat geduld hebben, maar dan word je vaak goed beloond (als je ze dus op tijd buiten uitplant, wat mijn grote fout was in het eerste jaar).”

Klinkt een volledig zelfvoorzienend leven jou als muziek in de oren?

“Uiteindelijk zou ik dat fantastisch vinden. Maar als je dat echt wilt dan moet je niet in Nederland blijven zitten maar naar het buitenland gaan. Dan heb je echt de full experience. Hier in Nederland zetten we de eerste stappen, seizoensgebonden eten uit de moestuin, regenwater opvangen voor de moestuin en onderdelen en producten hergebruiken in de moestuin. Datgeen wat we oogsten maar ook veel inmaken, drogen en invriezen. Daardoor kan je ook in de wintermaanden voedsel uit de tuin halen. Het geeft je een stukje vrijheid en rust, het leven met de natuur.”

Wie of wat inspireert jou? 

“Ik volg veel kanalen op Instagram waar ik inspiratie uit haal, verder doe ik veel op eigen gevoel en heb ik niet zozeer een voorbeeld voor de moestuin. Op het moment ben ik me helemaal aan het verdiepen en testen met eten -drogen, fermenteren, wecken en inmaken met alles wat uit de moestuin komt. Dit is niet alleen heel erg leuk en inspirerend maar ook super duurzaam. Er is een restaurant in Kopenhagen, Noma, die heel bijzondere technieken toepassen, welke ik heel inspirerend vind.”

Wat kunnen bezoekers verwachten van jou bij Zin in Koffie?

“Leuke inspirerende artikelen, basistips hoe je zelf kan starten en je te helpen met de struggles in het proces van het moestuinieren. Dit alles om het je zo makkelijk mogelijk te maken!”

Bron foto: Hanke Arkenbout

Dit vind je misschien ook leuk