De eerste koffie van de dag van Amina Meliani

Amina Meliani is opgeleid tot actrice, maar ze week af van haar passie. Nu ze 50 is, is ze terug bij haar eerste liefde: acteren. En zo begint ze haar dag.

Wie is Amina Meliani?

Amina Meliani woont met haar man, dochter Nour (12) en zoon Laith (10) in Amsterdam, in de Javabuurt. Ze is geboren in een klein dorpje in het oosten van Marokko. In 1975 is ze met haar moeder, 4 zussen en broer naar Winterswijk geëmigreerd, waar haar vader toen al 8 jaar woonde. Ze is haar professionele leven begonnen als theatermaker, toen omgeschoold naar meubelstoffeerder - ‘een prachtig vak’ - met 18 jaar lang een eigen atelier.Sinds kort speelt ze weer: ‘Dat is mijn passie. Op het podium kan ik verhalen vertellen, wat ik in het echt niet altijd kan’. Amina speelt mee in de dramaserie 'Toeslagenaffaire' die volgend jaar op tv komt en ze schrijf en werkt aan een solovoorstelling.

Kopje?

Ik drink koffie uit een klein kopje, maar zou niet meer weten waar ik dat vandaan heb.

Koffie?

Ik drink het liefst de dark roast van Zuivere Koffie. Dat is lekkere koffie maar ook koffie met een missie want dit merk geeft gedetineerden een tweede kans door hen in de bajes een ambacht te leren waarmee ze uitzicht krijgen op werk en dus een toekomst. Daar draag ik graag aan bij. Ik dronk altijd cappuccino maar ben pas omgeschakeld naar een espresso macchiato, dus een wolkje in plaats van een sloot melk gewoon omdat ik niet meer zo’n behoefte heb aan veel melk. Ik drink het liefst amandelmelk en als dat er niet is sojamelk.

Amina Meliani haar eerste koffie van de dag
Amina Meliani in haar zitkamer | Foto: Laila Kat

Mijn eerste koffie van de dag

“Mijn eerste koffie van de dag neem ik rond half acht. Ik sta al eerder op, om zes uur. Ik hou veel van de ochtend. Het geeft me energie om de dag vroeg te beginnen. Ik maak als eerst de broodtrommels van de kinderen klaar. Dat zijn behoorlijke lunches, dus daar ben ik wel even zoet mee. Mijn zoon wil bijvoorbeeld het liefst gehakt en mijn dochter wil altijd een broodje tonijn; ze zijn niet tevreden met een broodje hagelslag of pindakaas.

Dan doe ik een kaarsje aan voor mijn moeder, zij is vorig jaar overleden, kijk naar haar foto en denk aan haar. Daarna maak ik de kinderen wakker. En, als zij ontbijten drink ik mijn eerste koffie van de dag. Dat is een moment waarop ik even ga zitten en me verbindt met mijn kinderen.

We kijken dan vaak het Jeugdjournaal van de vorige avond. Ik ben altijd benieuwd naar hun gedachten en mening over wat ze zien. Daarna zwaai ik ze uit, vanaf het balkon. Het zijn allemaal kleine rituelen waar ik elke ochtend weer van geniet. En dan begint de dag volop, dan ga ik sporten en aan het werk.”

Hoe ziet jouw eerste koffie eruit?

Wil je ons vertellen over jouw eerste koffie van de dag? Elke zondag portretteren wij een 50+ vrouw in Nederland. We maken een prachtfoto van je, op je lievelingsplek in huis, die je van ons ook cadeau krijgt op A4-formaat. Geef je dus ook snel op!

Dit vind je misschien ook leuk