De voorjaarsschoonmaak begint met het huis afstoffen

Bij Marja begint de voorjaarsschoonmaak met de boel goed afstoffen. Daar heeft ze wat handige trucjes voor die het allemaal net wat makkelijker maken.

De voorjaarsschoonmaak begint dit jaar later voor onze poetsdiva Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja. “Het is nog best koud, heel nat en alles behalve inspirerend om de grote schoonmaak te beginnen. Maar vroeg of laat moeten we eraan geloven en dan begin ik met afstoffen.”

Hoe pakt ze deze schoonmaakklus zelf altijd aan? Vandaag deelt ze haar diva secrets waarmee haar huis zoveel mogelijk stofvrij blijft. “Helemaal van het stof afkomen is onmogelijk. Maar, dat betekent niet dat je het allemaal maar moet laten ronddwarrelen. Vooral als straks de zon echt doorbreekt zul je schrikken van al het stof in huis. Dat is ook één van de redenen waarom de voorjaarsschoonmaak ooit is bedacht. Dus, laten we maar snel aan de slag gaan!”

Aanpak voorjaarsschoonmaak

Veel mensen denken dat de voorjaarsschoonmaak een ding van het verleden is. Maar niets is minder waar. Zelf merk ik op mijn YouTube kanaal én op mijn website hoeveel mensen er jaarlijks nog de schoonmaakkriebels krijgen zodra de lente doorbreekt. En waarom niet? Ik vind het zelf ook heerlijk om na de donkere winterdagen weer vol hernieuwde energie aan de slag te gaan.

Op mijn website ga ik er komende week ook meer over vertellen, maar hierbij alvast een eerste stap. Voordat ik namelijk verder ga met grondig schoonmaken, begin ik de voorjaarsschoonmaak altijd met het huis goed afstoffen. Er is niets lekkerder dan een schoon, stofvrij oppervlak waar je vervolgens je lekkere kopje koffie, of in mijn geval thee, op zet om voldaan te genieten van het resultaat.

Georganiseerd afstoffen

Het is altijd goed om iedere schoonmaakklus in huis georganiseerd aan te pakken. Ik doe dat doormiddel van kleine ‘projecten’. Een project is leuker dan een klus en het is makkelijk om er een deadline aan te koppelen. Stel bijvoorbeeld dat je vandaag je werkplek wilt aanpakken. Dan is het projectje de werkplek afstoffen en organiseren. Daar geef ik mezelf anderhalf uur de tijd voor, omdat ik denk dat ik het daar makkelijk in kan afronden. Hupsakee, de kookwekker aan en starten maar.

Ik heb het projectje bepaald én mezelf een deadline gegeven, nu is het tijd om te starten. Dat doe ik altijd door van boven naar beneden te werken. In dit geval dus van het plafond naar de vloer omdat het om een ruimte gaat. Waarom doe ik dat? Omdat stof en vuiligheid door de zwaartekracht naar beneden vallen. Het heeft dus weinig zin om te beginnen met stofzuigen als je vervolgens je bureau gaat afstoffen. Zo komt er nooit een einde aan je projectje. 

Afstoffen met een oude sok

Deze tip heb ik al heel vaak gegeven, maar gelukkig zijn er nog steeds mensen die het niet kennen: afstoffen met een oude sok. En dat bedoel ik heel letterlijk. Ik hergebruik oude sokken die ik anders zou weggooien. Dit idee is ooit ontstaan omdat ik iets aan mijn handen had waardoor ik moeilijk dingen kon vasthouden. De oude sok was toen dé uitkomst waarmee ik mijn handen kon ontzien, terwijl ik toch kon schoonmaken. Want ja, stilzitten is niet echt mijn ding!

Het handige van de oude sok is dat je volledige controle hebt over het af te stoffen object. Hierdoor is de kans ook heel klein dat die dure vaas omvalt of dat fotolijstje wat onder het stof zit. En ik vind het materiaal van oude sokken ook zo fijn want het neemt heel veel stof op. Veel mensen zeggen altijd meteen: “Je bent alleen maar bezig om stof te verplaatsen. Niet handig dus.” Maar, daar ben ik het niet mee eens. Ja, een deel van het stof verplaatst zich, maar dat is ook de reden waarom je van boven naar beneden werkt en aan het einde gaat stofzuigen. Toch neemt de oude sok ook een deel van het stof op en als je het binnenste buiten keert heb je weer een schoon deel wat je kunt gebruiken.

Als je klaar bent kun je de oude sok weggooien of wassen. Vanaf nu dus geen oude sokken meer weggooien. Wat ook geldt voor oude joggingbroeken of sweaters. Die verknip ik altijd toch handige stofdoeken. Het materiaal is echt ideaal om het huis af te stoffen en op te wrijven.

To dust or not to dust

Voor het afstoffen van mijn huis gebruik ik niet alleen oude sokken of kleding. Een plumeau of een Swiffer Duster maken ook nog steeds onderdeel uit van mijn emmer vol schoonmaakspullen. Vooral als ik begin met het plafond is het handig. Mijn Swiffer Duster houdt het stof natuurlijk goed vast, maar om ervoor te zorgen dat de plumeau of ragebol dat ook doet is het handig om een oud pantybroekje om de ‘haren’ van mijn ragebol te doen.

Dit is een hartstikke handige oplossing om die ragebol ook stof vast te laten houden. Ben je klaar, dan draai je het pantybroekje binnenste buiten terwijl je het van de ragebol afhaalt. Zo blijft het stof erin zitten en gooi je het weg. Scheelt ook allemaal hartstikke veel geld, wat je weer voor iets anders kunt gebruiken!

Eindig met stofzuigen

Zoals ik al zei eindig je het afstoffen van je huis met…stofzuigen. Ik bewaar dit tot het einde omdat al dat stof neerdaalt en op de grond terechtkomt. Maar, ook voor het stofzuigen heb ik nog een heel belangrijke tip! Het lijkt voor de hand liggend, maar toch zie ik heel vaak dat mensen het niet doen. Zorg ervoor dat je de stofzuiger grondig schoonmaakt voordat je begint, maar ook nadat je het projectje hebt afgerond. Vooral deze laatste is heel belangrijk.

Waarom dan? Dat zal ik je vertellen. Een schone stofzuiger – met een schone stofzuigzak als je die nog gebruikt – werkt natuurlijk krachtiger. Je hebt grondig stof gezogen en allerlei kleine beesies opgenomen in je machine. Nu zet je deze terug in de kast, denkende dat je klaar bent. Maar die beesies zijn alles behalve klaar. Sterker nog, die hebben net een hartstikke leuke achtbaan achter de rug waarna ze weer kunnen ademhalen en vrolijk uit de machine je huis intrekken. Dat was niet de bedoeling! Maar dat gebeurt wel zolang je de stofzuiger niet opnieuw schoonmaakt of de stofzuigzak eruit haalt en weggooit.

Kortom, of je nu aan de voorjaarsschoonmaak begint of aan een gewone door-de-weekse schoonmaak, het begint allemaal bij afstoffen! Oh ja, nog één laatste ding: luchten, luchten, luchten. Als je je huis iedere dag even goed lucht zorg je er ook meteen voor dat stof minder kans krijgt. Doen hoor!

Ontvang ook gratis schoonmaaktips in je inbox

Wil je meer handige schoonmaaktips ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze maandelijkse gratis mailing vol met tips en reviews van onze experts én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk