Deze Zuid Koreaanse vruchtensiroop is ook ideaal tegen verkoudheid

In Zuid-Korea zijn ze dol op gefermenteerd eten, wat goed is voor je gezondheid. En cheong, deze vruchtensiroop, is daar een perfect voorbeeld van.

Een griepje of verkoudheid, in de winter ontkom je er niet aan. Wij kennen de welbekende hoestdrank en keelpastilles, maar in Zuid-Korea gebruiken ze ‘cheong’ om deze kwaaltjes te voorkomen en bestrijden.

Naast de helende werking, is deze vruchtensiroop ook nog eens ontzettend lekker! En véél makkelijker te maken dan je denkt.

Eeuwenoud recept

Door de eeuwen heen heeft cheong verschillende veranderingen ondergaan. Vroeger werd er sap gemaakt van peren, kweeperen en citroenen. Vervolgens werd dat verhit en ingekookt, met suiker, tot een dikke siroop. 

Maar met de tijd kwam er een verandering in het productieproces van cheong. Mensen omarmden een nieuwe, eenvoudigere methode die lijkt op de techniek die wordt gebruikt voor het maken van zuurkool of kimchi. Hierbij wordt het fruit vermengd met suiker en wordt het bewaard op een donkere en koele plek, zodat het één tot drie maanden kan fermenteren. De fermentatie biedt de suiker de kans om de diepe smaken uit de vruchten te trekken en een fluweelzachte, maar sterke siroop te creëren.

Vleugje Zuid-Korea op je bord

In de Zuid Koreaanse keuken gebruiken ze cheong als een basis voor traditionele gerechten, of om thee extra smaak te geven. Maar je kunt er veel meer mee! Wat dacht je als vervanging van stroop over je pannenkoeken, of maak er een lekkere gin-tonic of mocktail mee. Bij je ontbijtje over je granola met yoghurt, of zelfs alleen met bruisend water. Dan heb je met deze siroop een soort ranja. Wees vooral lekker creatief en gebruik het waar jullie het lekker bij vinden.  

En het fijne is, cheong is heel makkelijk te maken! Het fornuis hoef je niet te gebruiken en elke soort fruit, die ter beschikking hebt, kun je hierin verwerken. Het enige wat je nodig hebt is een weckpot en geduld, het duurt namelijk écht minimaal twee weken tot een maand voor de cheong klaar is. Maar geloof me, het lange wachten is het dubbel en dwars waard. Hoe langer de cheong intrekt, hoe lekkerder deze wordt! 

Recept voor vruchtensiroop (cheong)

Maar hoe maak je dan de cheong vruchtensiroop? Heel eenvoudig, met maar twee ingrediënten, die we allemaal in onze keuken hebben liggen.

Ingrediënten

  • 300 gram fruit naar keuze, klokhuis, pit of zaden verwijderd en schoongemaakt (ik gebruik citroen)
  • 300 gram bruine- of kristalsuiker

Benodigdheden: 

  • weckpot van 700 ml

Bereiding

Was de vruchten grondig onder de kraan en droog af. Snijd de vruchten in kleine blokjes of dunne plakjes, zodat het oppervlak zo groot mogelijk is om te mixen met de suiker. Perziken en citroenen zou je ook in plakjes kunnen raspen op een mandoline. 

Mix de gesneden vruchten met de helft van de suiker in een kom. Doe een laagje vruchten in de weckpot, en strooi er een laagje suiker overheen. Herhaal dit tot de vruchten op zijn en je de hele bovenkant nog kan afdekken met suiker. Zet weg op een koele en dondere plek, de koelkast werkt ook. 

Op dag twee begint de suiker te veranderen in siroop. Lekker laten staan! Niks mee doen.

Op de vierde dag is de meeste suiker in het midden van de pot opgelost. Roer de rest van de suiker goed door de siroop met een schone lepel. 

Check de komende twee weken of de vruchten nog onder de siroop staan. Als de vruchten beginnen met drijven, plaats hier dan een gewichtje op of dek de siroop af met plasticfolie. 

Na minimaal twee tot vier weken is de cheong klaar, maar traditioneel trekt hij wel 100 dagen in. Zeef de vruchten uit de weckpot en zet de siroop terug in de koelkast. De siroop is zes maanden houdbaar.

Dit vind je misschien ook leuk
Zelf kerstkaarten maken met brushpennen
Lees verder

Zelf kerstkaarten maken met brushpennen

Zelf kerstkaarten maken is het leukste wat je voor een ander kunt doen deze feestdagen. Een mooie kersttekening, een persoonlijke boodschap. Zo doe je dat.
Indonesische nasi goreng
Lees verder

Echte nasi goreng maken

Een echte nasi goreng maken, soms heb je daar gewoon heel veel zin in. En met dit recept is het zo gebeurd, want het is alles behalve ingewikkeld!