Het geheim van de lekkerste zelfgemaakte chocolate chip cookie

Een zelfgemaakte chocolate chip cookie is altijd het lekkerst, maar wat is precies het geheim om altijd het beste chocolade koekje te maken?

Het Amerikaanse chocolate chip cookie is een echte klassieker die altijd van pas komt in je repertoire! Als je deze koekjes perfect kunt bakken, zijn ze gegarandeerd een hit. 

Lekker chewy aan de binnenkant, maar toch knapperig van buiten. Wij hebben het geheim hoe je iedere keer weer een koekje bakt om van te dromen. En dromen van een chocolate chip cookie doen we heel vaak! Dit zijn de tips waarmee je ook een echte cookie-master wordt.

Luchtige boter

Om de boter en suiker goed te kloppen is het belangrijk dat alle ingrediënten minimaal een uur van tevoren uit de koelkast gehaald worden, zodat de boter op kamertemperatuur is. Hierdoor mixt de suiker makkelijker in de boter, en ontstaan er geen klonten.

En, alleen het mixen is niet voldoende, de boter en suiker mag goed luchtig worden geklopt! Door het kloppen smelt de suiker langzaam en wordt er lucht in de boter geslagen, waardoor je een heerlijk, luchtig koekje krijgt. 

Rustig mixen

Als je tarwebloem te lang kneed of mixt, vormen de gluten een elastisch netwerk. Dat wil je graag hebben bij brood, maar niet bij koekjes. Dus leg de handmixer aan de kant en spatel de droge ingrediënten met een pannenlikker door de natte ingrediënten heen, en probeer het zo min mogelijk te mixen! Anders kunnen de koekjes taai worden. 

Tijd voor smaak

Dit wordt bijna nooit in recepten vermeld, maar maak je koekjesdeeg eens ruim van tevoren en laat het een aantal uur in de koelkast staan. Dit helpt de eventuele gluten te ontspannen en verbetert de smaak van de koekjes. De suiker lost langzaam op waardoor er een diepere smaak ontstaat, een beetje alsof je vlees marineert!

Portioneren en bewaren

Het is handig om een dubbel recept te maken, zodat je lekker veel deeg over hebt. Om het goed te kunnen bewaren, rol je balletjes ter grootte van een mandarijn, om ze vervolgens los in te vriezen. Zodra de deegballen zijn bevroren, kun je ze samen in een ziplock zakje bewaren in de vriezer. Het deeg blijft hee lang goed in de vriezer. Je kunt nu, iedere keer wanneer jij wilt, een deegbal uit de vriezer halen om af te bakken in de oven of airfryer.

Hou de oven in de gaten

Bak de koekjes nooit te lang, het maakt ze droog en hard. Ik haal ze altijd iets eerder uit de oven dan dat ik denk dat ze goed zijn. Ook zo blijven ze lekker chewy van binnen. Ze garen, door de hitte, nog kort door als ze uit de oven komen. 

Extra tips, voor extra smaak!

  1. Vergeet niet een goede snuf zout toe te voegen aan je baksels, dit brengt de zoete smaak weer in balans. Als je goede zeezoutvlokken in huis hebt, strooi dan ook nog een beetje over het eindresultaat.
  2. Ben je op zoek naar een notige en diepe smaak? Maak voordat je begint met bakken een beurre noisette van de boter en laat het weer afkoelen voor gebruik. Geloof me, je hebt koekjes nog nooit op deze manier geproefd!
  3. Basterdsuiker zorgt voor een chewy bite in de koekjes, terwijl kristalsuiker weer zorgt voor het knapperige laagje aan de buitenkant. Het is leuk om hiermee te spelen, maar zelf ben ik toch echt team-basterdsuiker!
  4. Voor de chocolade kun je elke soort gebruiken die je in huis hebt. Gebruik vooral wat je zelf lekker vindt. Een mix van wit, melk en puur blijft voor mij een topcombinatie.
Dit vind je misschien ook leuk
Jaarrond receptenboek van Yvette van Boven
Lees verder

Win een ‘Jaarrond’ van Yvette van Boven

Iedere week hebben we een winactie en deze is perfect voor het nieuwe jaar! Je maakt namelijk kans op een exemplaar van ‘Jaarrond’ van Yvette van Boven winnen.