Positieve gezondheid stimuleren, van dopamine tot adrenaline

Het is voorjaar en we kunnen wel wat positieve gezondheid gebruiken. Wat kun je doen om je weer helemaal ‘on top of the world’ te voelen?

Positieve gezondheid klinkt misschien een beetje vaag. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Je gezondheid is alles omvattend: lichamelijk, maar zeker ook mentaal. En nu het voorjaarszonnetje weer volop schijnt en we de winter echt achter ons laten, kunnen we wel wat positiviteit gebruiken!

Maar hoe dan? Wat kunnen we doen om ons weer lichamelijk én geestelijk ‘on top of the world’ te voelen? We vroegen het gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van het vrouwenplatform Krachtvoer voor Vrouwen en dit zijn haar tips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

Dopamine tekort of overschot?

Positieve gevoelens, je beter voelen, positieve gezondheid, het valt of staat eigenlijk allemaal met zogenaamde neurotransmitters. Dit zijn chemische stofjes die vrijkomen door kleine elektrische signalen in de zenuwcellen in je hersenen. Al die signalen hebben een eigen functie waar ze belangrijk voor zijn. Dus, laten we eens kijken welke neurotransmitters er zoal zijn, wat ze voor je kunnen betekenen én hoe je ze het beste aan kunt maken.

Laten we beginnen met dopamine. Als je je echt lekker wilt voelen, dan is dopamine je go-to neurotransmitter. Zodra het vrijkomt geeft het je meteen dat gelukzalige gevoel van een enorme beloning. Neem bijvoorbeeld chocolade. Je hebt er zin in, je opent je kastje en je pakt een reep. Nu stop je een stuk in je mond en bam, dat voelt heeeeeeerlijk aan! Dat is dopamine. Of je hebt gesolliciteerd en je krijgt te horen dat je de baan hebt gekregen. Bam, dat gelukzalige gevoel wat je nu voelt is dopamine. Je kunt je geluk niet op!

Het is niet de bedoeling dat je nu kilo’s chocolade gaat eten om steeds maar dat gevoel te krijgen. Dat zou erg ongezond zijn, helaas. Maar, je kunt wel dingen ondernemen waardoor de kans groot is dat dopamine vrijkomt. Maak bijvoorbeeld een to-do lijst voor jezelf met haalbare doelen. Iedere keer dat je weer een vinkje zet komt er een shot dopamine vrij. Dat kan heel bevredigend werken. En vergeet niet hoe belangrijk voldoende slaap is. Ga dus op tijd naar bed om je de volgende dag goed en energiek te voelen. Dat wordt super afvinken geblazen! 

Endorfinen tegen de ‘pijn’

Een natuurlijke pijnstiller kunnen we allemaal wel eens gebruiken. We stoten ons been, vallen van een fiets, halen onszelf open. Als dat gebeurt reageert ons lichaam met endorfinen om de pijn te verzachten. Maar het geeft ook een gevoel van vrede en liefde. Je kunt er zelfs een lichte mate van zweverigheid door krijgen.

Die endorfinen kunnen we ook zelf opwekken, want ja, wie wil er nu niet soms op een wolkje zitten? We kunnen dit doen door te sporten, of door een orgasme op te wekken, of door kleine taken te vervullen (net als bij dopamine hierboven). Denk bijvoorbeeld aan EINDELIJK je administratie doen en afronden. Dat lucht op en geeft je een heel erg voldaan gevoel.

Oxytocine door menselijk contact

Veel mensen worden blij van fysiek contact. We zijn nu eenmaal sociale wezens. Door een goede knuffel, een heerlijke kus of die tedere aanraking voelen we ons rustiger, aardiger, liever. Dit wordt veroorzaakt door oxytocine, wat eigenlijk een hormoon is, maar ook werkt als neurotransmitter in de hersenen. Denk maar aan de effecten van een huisdier knuffelen of aaien. In veel moderne therapieën wordt worden huisdieren tegenwoordig gebruikt. Het werkt namelijk rustgevend en helend. Heb je nu geen mensen of dieren in de buurt, neem dan een lekker warm bad. Dit heeft meestal hetzelfde effect.

Serotonine voor meer zelfvertrouwen

Tevreden zijn met jezelf, wie wil dat nu niet? Hier is serotonine voor nodig. Het is een neurotransmitter die je meer zelfvertrouwen geeft en die je in een soort positieve spiraal terecht laat komen. Je gaat achter je doelen aan, je volgt je passies, zet makkelijker stappen die je normaal misschien niet zo snel zou zetten én je hebt minder of zelfs geen bevestiging van anderen nodig. Hoe heerlijk is dat?!

Maar wat kun je doen of eten om meer serotonine te krijgen? Voor een gezonde hoeveelheid serotonine moet je voldoende tryptofaan binnenkrijgen. Deze stof zit in bananen, pure chocolade (ja daar is ie weer!) en kikkererwten. Ook belangrijk is dat je een goed werkende en gezonde darmflora hebt, want 90% van de serotonine wordt aangemaakt in je darmstelsel. Dus, eet voldoende vezels uit volkoren, groente en fruit én eet ook dingen zoals yoghurt.

Gezonde dosis adrenaline

Adrenaline associëren we natuurlijk meteen met stressvolle situaties waarin je hart sneller gaat kloppen en er ‘gevaar’ dreigt. Door adrenaline kom je in actie en krijgt je lichaam een impuls waarmee je sneller reageert. Maar, dit hoeft niet altijd slecht te zijn. Een beetje adrenaline kan er juist voor zorgen dat je je beter in je vel voelt zitten, of dat je intenser dingen beleeft.

Doe dus soms dingen die je normaal niet zomaar zou doen. Beklim bijvoorbeeld een hoge toren als je last hebt van hoogtevrees, of ga naar een sportschool om te boksen. Dat voelt tegelijkertijd ook allemaal als een kleine overwinning op jezelf, wat weer dat goede voldane gevoel geeft. Plus meer energie krijgen van dingen die je normaal niet zou doen kan verdomd goed voelen. Dus, stap uit je eigen comfort zone en geef jezelf vleugels!

Dit vind je misschien ook leuk