Dit is de leukste last minute stedentrip in eigen land

Een weekendje weg, of gewoon een overnachting met vriendinnen. Een last minute stedentrip in eigen land is altijd een goed idee. Maar waar naartoe?

Iedere maand zoeken we weer naar leuke plekken in Nederland waar je naartoe kunt voor een dagje uit óf een weekendje weg. En dit keer zijn we op zoek naar een last minute stedentrip om even lekker ons hoofd leeg te maken na deze eerste drukke maand van het jaar.

Wie weet altijd de leukste én bijzonderste plekjes te vinden? Dat is onze vrijetijdsdeskundige Marleen Brekelmans, van Bijzonderplekje.nl. We vroegen haar  daarom welke stad bovenaan ons lijstje zou moeten staan? En dat is geworden… (tromgeroffel) Hanzestad Hattem! De stad aan de IJssel, die aanvoelt als een dorp en die misschien wel het best bewaarde geheim van ons land is. Weinig tot geen buitenlandse toeristen, prachtige historische gebouwen én natuurlijk lekker eten! Wij gaan alvast onze weekendkoffer pakken. Marleen vertel jij ondertussen wat Hattem zo bijzonder maakt?

Middeleeuws stadje

Het woord pittoresk wordt veel gebruikt in de toeristenindustrie, maar toch ga ik het ook weer doen. De stad Hattem, gelegen tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel, is 100% pittoresk. Oud-Hollands, schilderachtig, knus, fotogeniek, historisch en ga zo maar even door. Hattem heeft het allemaal en toch gaan niet veel mensen hier naartoe. Het is een Middeleeuws stadje, wat in die tijd ook enorm floreerde door de handel die er werd gedreven.

Hattem heeft in de oude binnenstad nog heel veel mooie koopmanshuisjes staan. Van die karakteristieke Nederlandse huizen uit die tijd, dus overal waar je loopt zie je torentjes, wapens en prachtige versieringen. En alles is zo mooi onderhouden! Gelukkig maar, want die rijke historie mag niet verloren gaan. De eerste vermeldingen van Hattem zijn te herleiden naar het jaar 800. De nederzetting die er toen was heette Hat-Heim, wat later dus Hattem werd. In 1299 kreeg de plaats officieel stadsrechten. Een grote stad zoals Amsterdam is het nooit geworden, de plaats heeft op dit moment 12.569 inwoners en een oppervlakte van zo’n 24 km2. Maar, dat maakt het wel ideaal voor die mooie last minute stedentrip in eigen land.

Historische plekken

Wat kun je allemaal doen in het prachtige Hattem? De eerste keer dat ik zelf naar deze stad ging was een grote verrassing. Ik wist dat het een leuk stadje was, maar dat het zó charmant was, dat wist ik niet. En wat ik ook niet had verwacht was dat het zo ontzettend leuk is om een stadswandeling met gids te maken. Je ontdekt de mooiste plekjes, waar je anders misschien makkelijk aan voorbij loopt én je leert echt de geschiedenis van de stad kennen. Dus mijn eerste tip is: boek een stadswandeling onder begeleiding van een gids. Ze vertellen vol passie over hún stad én het is het geld meer dan waard. Overigens geldt dit voor alle Hanzesteden die je misschien wilt bezoeken.

Tja, bij iedere wandeling door de stad hoort echt een kort bezoekje aan de prachtige Dijkpoort. Het is de 14e-eeuwse stadspoort, die je toegang geeft tot het centrum van de stad. Het is een echt Middeleeuws gebouw, zoals je je de Middeleeuwen helemaal voorstelt. Oude steentjes, torentjes, luikjes op de ramen en van die typische Middeleeuwse smalle raampjes waar de wachters vroeger vast alles door in de gaten hielden. En helemaal leuk is dan natuurlijk ook dat je iedere zaterdag tussen 10:00 en 15:00 uur de Dijkpoort gratis kunt bezoeken. Nou, die heb je alvast binnen!

Culinaire hotspot

Vanuit de Dijkpoort is het slechts enkele minuten lopen naar hartje centrum. Hier vind je de Markt, een plek met allemaal leuke restaurantjes, cafés en het stadshuis, dat in de 17e eeuw volledig in renaissancestijl is gebouwd. Bij de Markt vind je ook de Andreaskerk. Deze protestantse kerk is rond 1176 gebouwd. Eerst in Romaanse stijl, maar toen Hattem een stad werd, werd ook de kerk te klein. De kerk werd daarom uitgebreid in volledig Gotische stijl. Het is daarom een opvallende kerk met een mix aan stijlen en binnen heeft het een prachtig orgel wat over de kerkgangers uitkijkt.

Maar ja, Hattem is los van alle historie ook wel echt een stad van levensgenieters die van lekker eten en drinken houden. Er zijn echt tal van leuke restaurantjes waar je lokale producten kunt proeven. Het is duidelijk: Hattemers kunnen smullen! Of je nu een koffie gaat drinken bij Everyday Bread… & Coffee, waar ze dag vers brood en gebak hebben. Of dat je je echt even culinair laat verwennen bij Restaurant de Voorburcht, waar ieder gerecht een klein kunstwerk is. Als je nog op zoek bent naar een excuus voor een last minute stedentrip, dan is het lekkere eten wat mij betreft al reden genoeg om de weekendtas snel in te pakken en te gaan!

Bakkers met humor

Overigens is het niet raar dat ze in Hattem zo van lekker eten houden, zelfs hun musea staan in het teken van culinaire onderwerpen. De stad heeft een rijke bakgeschiedenis, dus dan mag een museum over dit onderwerp niet ontbreken. Een bezoekje aan het Bakkerijmuseum is echt de moeite waard. Het museum is verspreid over vier historische panden en laat meer dan 150 jaar bakkersgeschiedenis zien aan de hand van de historische bakkerij in het museum, bakactiviteiten waar je als bezoeker aan mee kunt doen én misschien wel het leukste onderdeel: het baktheater, waar bakkers regelmatig zogenaamde ‘Broodshows’ geven.

Het Bakkerijmuseum heeft ook de bakwinkel én de poffertjessalon, wat natuurlijk écht heel gevaarlijk is. De verleiding is groot om in de bakwinkel heerlijke krakelingen te kopen, of traditioneel gebakken brood in te laten pakken. En als je er dan toch bent kun je net zo goed even een portie poffertjes proeven, die nog gemaakt worden met een oud familierecept. Voor je het weet loop je dus met volle buik én uitpuilende tassen het museum uit. Maar goed, je bent een lang weekend weg dus je mag jezelf verwennen. Dat dieet starten we maandag gewoon weer! 😉

Last minute stedentrip met overnachting

Een last minute stedentrip is natuurlijk niets zonder een bijzonder plekje waar je ook kunt overnachten. En dat plekje is wat mij betreft: Aparthotel in het centrum van Hattem. Het is warm, stijlvol en heel elegant. En, je zit natuurlijk echt midden in de stad. Bovendien is het ook nog eens heel erg betaalbaar. Oh ja, voor de hondeneigenaar is dit hotel ook nog eens heel hondvriendelijk, dus als je viervoeter meegaat, dan is dit dé plek. Wel even van te voren overleggen met de receptie, want er is maar één kamer waar honden mogen verblijven. Voor de extra kosten van 15 euro per nacht hoef je het zeker niet te laten!

Hanzestad Hattem, hopelijk heb ik jullie kunnen overtuigen dat een last minute stedentrip naar deze plek meer dan de moeite waard is. Even lekker weg, ontspannen én genieten van de bijzondere omgeving. Heel veel plezier alvast!

Dit vind je misschien ook leuk