Je eigen kruidenmix maken is wat iedere keuken nodig heeft

Het klinkt intimiderend, maar je eigen kruidenmix maken is een absolute must als je meer smaak uit je gerechten wilt halen. En, het is heel makkelijk.

Zelf een kruidenmix maken, is gegarandeerd een ‘game-changer’ in de keuken. En, het is heel erg makkelijk! Maar waar moet je beginnen? En wat is er allemaal mogelijk? We hebben wat opties voor je.

In de supermarkt zijn talloze kant-en-klare mixen te koop, de keuze is reuze. Van nasi tot Hollandse gehaktballen, voor elk gerecht is er wel een zakje te vinden. Handig in gebruik, maar het nadeel is dat deze zakjes vaak minder kruiden en specerijen bevatten dan je zou verwachten. Ze zitten namelijk vol met vulmiddelen zoals tarwebloem, zetmeel of zout. En dat proef je pas echt zodra we onze eigen kruidenmix maken. Maar dat is natuurlijk heel veel werk, toch? Nee! We gaan uitleggen hoe je dit kunt aanpakken.

Doe inspiratie op

Welke kruiden gebruik je graag? Dat is de vraag waar je het beste mee kunt beginnen. Gebruik je vaak dezelfde kruiden voor het marineren van kip? Of geniet je wekelijks van Mexicaans eten? Dit zijn kruidenmixen waarmee je snel aan de slag kunt gaan, en waarvan je zeker weet dat ze ook echt gebruikt gaan worden. Heb je geen inspiratie? Hieronder staan een aantal ideeën voor verschillende gerechten.

Texmex:

Komijnzaad, gerookt paprikapoeder, cayennepeper, oregano, (optioneel ui en knoflook).

Garam Masala:

Kardemom, kaneel, kruidnagel, komijnzaad, korianderzaad, nootmuskaat.

Ras el Hanout: 

Kardemom, kaneel, kruidnagel, komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, gember, piment, cayennepeper.

Cajun:  

Gerookt paprikapoeder, tijm, oregano, cayennepeper (optioneel ui en knoflook).

Speculaaskruiden: 

Kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, korianderzaad, kardemom, gember, anijszaad, witte peper.

Rooster de specerijen

Er zijn twee manieren om de maximale smaak uit specerijen te halen; in beide gevallen worden ze geroosterd. Net zoals noten en zaden krijgen kruiden en specerijen een complexere, aromatische smaak als je ze roostert. Door het verhitten komen de aromatische oliën vrij uit de specerijen.

De eerste methode is het roosteren in een droge koekenpan. Als de pan is opgewarmd, voeg je de specerijen toe. Blijf de specerijen bewegen terwijl je ze ongeveer een minuut bakt. Haal de specerijen daarna direct uit de pan.

De tweede optie is het roosteren van de specerijen in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet een bakplaat klaar. Verdeel de specerijen over de bakplaat en zet deze in de oven. Bak de specerijen ongeveer 6 minuten, tot de kleur iets donkerder is maar ze niet verbrand zijn. Haal de bakplaat direct uit de oven en verwijder het bakpapier met de specerijen.

Malen van de specerijen

Er zijn meerdere manieren om de specerijen tot poedervorm te vermalen. Dit kun je doen met een vijzel of een elektrisch koffiemolentje. Veel chefs gebruiken de laatste optie, omdat de molen weinig ruimte inneemt en de kruiden heel fijn worden gemalen, waardoor je een zacht en smaakvol poeder krijgt.

Tijd om te mixen

Doe alle specerijen bij elkaar in een kommetje en meng ze goed door elkaar. Er zijn geen strikte regels voor verhoudingen, dus volg je smaakpapillen en proef tussendoor; extra kruiden of specerijen kunnen altijd later worden toegevoegd. Zout hoef je niet toe te voegen, dat is makkelijker te doseren tijdens het koken.

Bewaren

Vul een luchtdicht glazen potje met de kruiden en plak er een etiket op met de naam van de mix. Bewaar de kruidenmix op een donkere en koele plaats, dan blijft het langer vers!

Een extraatje

Verschillende landen gaan nog een stapje verder en gebruiken een techniek genaamd “myoteren” om de meeste smaak in gerechten te krijgen. Tijdens het koken worden de kruiden en specerijen eerst twee minuten verhit in hete olie of boter. Hierdoor poffen zaadjes en beginnen de kruiden heerlijk te geuren, waardoor de smaken in de olie trekken en zich verspreiden door het hele gerecht.

Dit vind je misschien ook leuk