Micro workouts: werkt het echt of is het onzin?

Gezond het nieuwe jaar in? Misschien kunnen zogenaamde micro workouts hierbij helpen. We vroegen het onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur.

Iets is beter dan niets zeggen ze altijd, maar is dat ook zo als het gaat om lichamelijke gezondheid? Volgens onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, kan het wel degelijk met micro workouts thuis of op je werk.

Micro workouts, dat klinkt als je gemakkelijk van een fitness-training afmaken. Het is toch juist no pain no gain! Ofwel: keihard trainen, tot het uiterste gaan en je helemaal kapot zweten om écht resultaat te boeken. “Nee hoor”, aldus Hetty: “het geheim van micro workouts is dat je het doet zonder dat het echt moeite kost. Maar voelen doe je het, de volgende dag, zeker!”

Micro workouts vs sportschool

We nemen een abonnement op de sportschool om de hoek, lopen iedere keer alle apparaten af, lopen hard, zweten als een buffel en op een gegeven moment komt de klad erin en stoppen we. Dat komt, in de meeste gevallen, door de vaste routine die moeilijk vol te houden is. 

En ja hoor, voor je het weet zit je met dat jaarabonnement opgescheept, terwijl je niet meer naar de sportschool gaat. Daarom zijn micro workouts misschien wel de beste oplossing en, je kunt ze gewoon thuis of op je werk doen. Makkelijker vol te houden én ze werken weldegelijk. Dus bereid je maar vast voor op flink wat spierpijn.

Wat zijn micro workouts precies?

Micro workouts zijn mini krachttrainingsoefeningen die je gewoon thuis of op kantoor kunt doen. Niet minimaal een half uur achter elkaar, maar gewoon even tussendoor. Een paar kniebuigingen terwijl je aan het wachten bent, of wat push ups terwijl de reclameblokken lopen. Je kunt echt van alles doen, als je het maar doet. En, er hoeft geen routine in te zitten.

Dat is dan ook precies het geheim van de micro workouts: het kan overal, op ieder moment én het kost geen moeite. Maar, ook al lijkt het geen moeite te kosten, het werkt wel. En dat ga je na verloop van tijd ook zeker merken. Doe je vandaag, verspreid over de dag, 5 push ups per keer. Volgende week, of de week erop, kost het je al minder moeite en doe je er opeens 8 of 10!

Waar moet je op letten?

Hoe ga je te werk? Zoals ik al eerder zei: er is geen vaste routine waar je je aan moet houden. Je kunt jezelf wel een doel stellen. Bijvoorbeeld 15 keer in het totaal opdrukken, verdeeld over de dag. ‘s Ochtends 5, ‘s middags 5 en ‘s avonds nog eens 5. Dat zijn toch 15 push ups die je anders niet had gedaan!

Maar er zijn nog meer voorbeelden. Denk aan een paar keer per dag expres de trap op- en aflopen (of rennen). Ook dit is een micro workout die heel goed voor je is. Je kunt verder tijdens het tandenpoetsen kniebuigingen doen, of even heel erg intensief dansen als je een lekker nummer hoort. Zoals je al merkt: het is een kwestie van creatief zijn en bewust lekker extra bewegen waar je dit anders niet zou doen. Zo wordt fitness opeens heel erg leuk!

Bron: Krachtvoervoorvrouwen.nl

Dit vind je misschien ook leuk
Rimpels verminderen zo doe je dat
Lees verder

Rimpels verminderen, eet dan dit

Hoe kun je rimpels verminderen of voorkomen? Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur legt dit keer precies uit wat je zelf kunt doen hieraan.