Is haaruitval te voorkomen of zelfs terug te draaien?

Is haaruitval te voorkomen? Er zijn tal van verhalen en middeltjes te vinden op het internet, maar bestaat hét wondermiddel echt?

Met de jaren komen er ook haarongemakken langs die we liever kwijt dan rijk zijn. Denk aan dunner wordend haar, gespleten punten óf zelfs haaruitval. De dagen van een dikke bos met haar op ons hoofd lijken voorbij. Of toch niet?

Er zijn verschillende redenen waarom we te maken krijgen met dunner wordend haar of zelfs haaruitval. We gaan hier bij Zin in Koffie ook niet beweren dat voor alles een oplossing is. Dat zou een absoluut wonder zijn en helaas, dat wonder is nog niet uitgevonden. Maar, je kunt weldegelijk iets aan deze ongemakken doen, waardoor je hopelijk alles kunt vertragen en in sommige gevallen misschien zelfs wel tegengaan. 

Collageen voor gezond haar

Wat kunnen we zelf allemaal doen? Om te beginnen kunnen we collageen uitproberen. We hebben al eerder de voordelen van collageen besproken, alleen dan voor de huid, niet voor ons haar. Toch blijkt collageen ook veel voordelen te hebben voor de haargroei. Collageen is namelijk een eiwit dat van nature in ons lichaam zit. Het houdt de structuur van onze bloedvaten soepel en dus ook de structuur van de bloedvaten rond onze haarzakjes.

Probleem is alleen dat de collageenvoorraad in ons lichaam vanaf 25 jaar langzaam begint af te nemen. Bij onze huid zien we dat aan het ontstaan van rimpeltjes. Maar het heeft dus ook invloed op onze haargroei. Wat kunnen we hieraan doen? Je kunt collageen bijslikken. Beste is om dit bijvoorbeeld in poedervorm te doen. Maskers of crèmes hebben bij collageen geen zin. Collageen moet namelijk van binnenuit z’n werk kunnen doen. Overigens zeggen veel deskundigen dat dit al zin heeft vanaf je 25ste, maar het is nooit te laat om mee te starten.

Biotine bijslikken

Naast collageen is ook biotine (ofwel vitamine B8) een bekend middel om haargroei te ondersteunen. Het kan ons haar stimuleren én het is ook goed voor je huid. Als je gezond én gevarieerd eet zou je er in principe voldoende van binnen moeten krijgen. Biotine zit in eieren, melk, noten, lever en pinda’s. 

Maar, het kan ook heel makkelijk als vitaminesupplement worden ingenomen. Te weinig van deze vitamine kan zorgen voor huidafwijkingen, bloedarmoede en zelfs depressie. Een teveel daarentegen is niet erg. Dit plas je gewoon weer uit. Een redelijk veilige manier dus om huid én haar te helpen.

Hulpmiddelen voor je haar

Naast collageen en biotine kunnen hulpmiddelen, zoals een scalp brush, ook helpen bij het gezond houden van je haar. Een scalp brush is een massageborstel die de hoofdhuid schoon kan houden én kan stimuleren. Je kunt deze droog gebruiken, maar ook nat. Zo kun je bij het wassen van je haar de shampoo extra goed inmasseren. 

Juist dit masseren en exfoliëren van de hoofdhuid is belangrijk. Bij het wassen van je haar behandelen we alleen maar dat haar, terwijl de hoofdhuid vergeten wordt. Een massagetool als de scalp brush doet die twee dingen tegelijkertijd. Het exfoliëren zorgt ervoor dat dode huidcellen en bacteriën geen kans krijgen, terwijl het masseren de bloedcirculatie stimuleert. En dat is weer goed voor de haarzakjes waar we het al eerder over hadden. 

Kortom, als je je haar gezond wilt houden én je wil haaruitval zoveel mogelijk tegengaan? Slik dan de juiste supplementen én masseer je hoofdhuid gezond. Maar, val vooral niet voor wondermiddeltjes die je, bijvoorbeeld via TikTok, kunt aankopen. Als er écht een wondermiddel zou bestaan, waar je een dikke bos met haren van zou krijgen, dan had iedereen dit al geweten! 

Dit vind je misschien ook leuk