De eerste koffie van de dag van Yvon Faber

Yvon Faber gaat altijd eerst alle huisdieren voeren voordat ze haar eerste koffie van de dag drinkt: “Dan drink ik lekker 3 espresso’s.”

Wie is Yvon Faber?

Yvon Faber woont in Creil, een van de tien kleinere dorpen rond Emmeloord. Ze is er geboren en getogen en na een kleine omzwerving ook weer teruggekeerd. “Dit is mijn plek, ik hou van het weidse en de ruimte. En ik hou ook van de dorpen waar je iedereen kent en waar men klaar staat voor elkaar.” Met haar man, die ook grotendeels is opgegroeid in de Noordoostpolder, heeft ze vijf kinderen tussen de 15 en 20 jaar die allemaal nog thuis wonen. “Het ging bij ons niet vanzelf. We hebben er even op moeten wachten tot de eerste kwam. Maar je begrijpt hoe gelukkig we ons nu prijzen met dit heerlijke, grote gezin.” Yvon is thuis de spin in het web: “Ik ben opgeleid tot bloembindster maar toen onze oudste kwam, hebben mijn man en ik ervoor gekozen dat ik stop met werken. Ik vind het met een groot gezin en een groot bedrijf een bevoorrechte manier van leven.”

Kopje?

Ik spaarde vroeger theelepeltjes maar ik doe helemaal geen suiker in mijn koffie en thee, dus ik gebruikte ze niet. Toen ben ik overgegaan op het verzamelen van mooie espressokopjes. Uit elk land waar ik kom, neem ik een espressokopje mee. En dat doen mijn man, kinderen en vrienden ook voor mij. Mijn lievelingskopje is er een met een zebra die ik afgelopen zomer heb meegenomen uit Zuid-Afrika. Als ik uit dat kopje drink, denk ik meteen terug aan de geweldige safari die we te paard hebben gemaakt. Het was enorm uit mijn comfortzone, vooral om je te paard tussen wilde dieren als hyena’s, leeuwen, luipaarden, giraffen, struisvogels en krokodillen, te begeven. Maar het was een reis boven elke verwachting, om nooit meer te vergeten.

Koffie?

Ik hou van pittig. Voor mijn espresso gebruik ik koffiebonen; het liefst de medium roast van Kanis & Gunnink.

Yvon Faber met hond en kat in de keuken
Yvon Faber met haar hond en kat in de keuken | Foto: Laila Kat

Mijn eerste koffie van de dag

“Mijn eerste koffie van de dag drink ik nadat ik ben opgestaan, me heb aangekleed en alle beesten – honden, katten en onze Friese paarden – heb gevoerd. Ik ben een echte doener, altijd bezig. Maar ik neem af en toe wel even pauze hoor. Dit is het eerste rustmoment van de dag.

“Na de beesten, ga ik lekker in de keuken zitten, zet de tv aan met het nieuws en terwijl de kinderen op weg naar hun opleidingen of stageplekken naar beneden komen om te ontbijten en brood klaar te maken, drink ik lekker 3 espresso’s. Zonder dit ochtendritueel, zou ik niet lekker aan mijn dag beginnen.”

Hoe ziet jouw eerste koffie eruit?

Wil je ons vertellen over jouw eerste koffie van de dag? Elke zondag portretteren wij een 50+ vrouw in Nederland. We maken een prachtfoto van je, op je lievelingsplek in huis, die je van ons ook cadeau krijgt op A4-formaat. Geef je dus ook snel op!

Dit vind je misschien ook leuk
Le supermarche
Lees verder

Le supermarché is tres super

Bij le supermarché worden voor Asjha alle dromen werkelijkheid. Van stofzuigers en 100 verschillende soorten chocolade, tot busjes huren. Echt alles hebben ze!
Bloemen in Frankrijk
Lees verder

Bloemen in Frankrijk

Bloemen in Frankrijk zijn echt overal te vinden volgens Asjha. Maar haar favoriet is de klaproos, daar gaat haar hart sneller van kloppen zodra deze er weer is.
Onderweg naar La France
Lees verder

Onderweg naar La France

Onderweg naar hun huis in Frankrijk hebben Asjha en Ed altijd heel veel voorpret. In de auto luisteren ze naar chansons, taalcursussen én Franse kinderboeken.