Voor iedereen onder ons die geen tijd heeft om te koken en tóch een steentje bij wil dragen aan het kerstdiner, is een kaasplank de perfecte oplossing. In een mum van tijd zet je een echte hit op tafel waar geen pan voor afgewassen hoeft te worden.
In de bladen en op social media zien deze kaasplanken er natuurlijk prachtig uit, maar wil je echt een goede kaasplank samenstellen? Het is echt niet moeilijk, maar je moet wel letten op een aantal zaken die we voor je op een rijtje hebben gezet.
Het uitzoeken van de kaas
Wanneer je op zoek gaat naar verschillende kazen kun je er ontelbaar veel tegenkomen. Maar welke kun je het beste kiezen? In Frankrijk worden de kazen opgedeeld in acht hoofdfamilies.
Acht kazen is erg veel voor een avond, daarom hebben wij vijf soorten geselecteerd voor een mooie variatie aan smaak en genoeg keuze voor de gasten. Bekijk ook van welke melksoorten de kazen zijn gemaakt voor een nog breder pallet aan smaken, zoals koe-, geiten- en schapenmelk.
1. Verse kazen (Fromage frais)
Deze kazen worden gemaakt van verse melk en hebben over het algemeen een milde smaak en een zachte textuur. Ze zijn vaak jong en niet gerijpt, waardoor ze een frisse en romige smaak hebben.
2. Harde en half-harde kazen (les pâtes dures)
Deze kazen worden geperst tijdens de productie, wat resulteert in een compacte en stevige textuur. Ze hebben vaak een complexe smaak en variëren van mild tot zeer pittig naarmate ze ouder worden.
3. Witschimmels (à croûte fleurie)
Deze kazen hebben een zachte textuur en een witte, pluizige korst. Ze zijn vaak romig en smeuïg van binnen en hebben een milde tot uitgesproken smaak.
4. Blauwaders (les bleus of les persillés)
Deze kazen hebben aders van schimmel die tijdens het rijpingsproces ontstaan. Ze hebben een kenmerkende pittige en zoute smaak, en de textuur varieert van romig tot kruimelig, afhankelijk van het type.
5. Roodbacteriekazen of gewassen korstkazen (à croûte lavée)
Deze kazen hebben een zachte textuur en een korst die tijdens het rijpen wordt gewassen, wat resulteert in een karakteristieke geur en smaak. Ze variëren van mild tot sterk en hebben vaak aardse aroma’s.
Breng de kaasplank in evenwicht
Een goede kaasplank is goed in balans. Bij de zware kazen wil je óók iets hebben voor de afwisseling en om je smaakpapillen te neutraliseren. Zorg voor verschillende texturen en smaken, zodat er voor ieder wat wils is en er geen einde komt aan de verschillende combinaties.
Het decoreren van de kaasplank is leuk voor de foto’s, maar gebruik niet te veel! Aan het einde van de avond zijn het vaak het verse en gedroogde fruit met de noten die achterblijven op de plank. Wél is het enorm lekke voor een evenwichtige smaak. Denk aan druiven, vijgen, walnoten en amandelen.
Brood en crackers
Waar je wél los mee mag geen zijn het brood en de crackers, Hiervan kun je nooit genoeg hebben! Zorg ook hier voor een variatie aan smaken. Kies voor een zoet rozijnenbrood, een zuurdesem of juist een donker, bitter brood met veel verschillende granen. Ook in textuur kun je spelen: van een lichte en zachte brioche tot dunne, knapperige crackers. Dit voegt echt een extra dimensie toe.
De kaasplank afmaken
Maak als laatst de plank af met wat zuurtjes en zoetjes die goed samengaan met zoute kazen. Een goede jam, confiture of honing kom je al een heel eind mee. Vul aan met cornichons, kapperappeltjes en Amsterdamse uitjes.
Haal de kazen ongeveer een half uur voor serveren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Doe het niet veel eerder, dan kunnen de kazen gaan zweten en in elkaar zakken.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.