Afvallen tijdens de feestdagen, zo lukt het wel!

Afvallen tijdens de feestdagen, het lijkt een onmogelijke opgave, maar met deze tips van Hetty Crèvecoeur kom je gezond de maand door.

December staat gelijk aan lekker en vooral veel eten. Het begint al vanavond met Sinterklaas, waar je je door een overvloed aan kruidnoten heen werkt, om vervolgens met je neus letterlijk in de boter te vallen voor de feestdagen. Daarom lijkt afvallen tijdens de feestdagen een onmogelijke opgave, die we liever bewaren voor 1 januari. Maar waarom zou je?

Toastjes, oliebollen, appelflappen én bubbels. Als je een beetje op je gewicht wilt letten, sta je ook dit jaar weer voor een hele uitdaging. Maar voordat je de troostzakken chips en flessen wijn uit de kast trekt. Er is hoop! Met deze zes makkelijke tips van Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, kun je afvallen tijdens de feestdagen, terwijl je ook gewoon lekker geniet van al het eten en drinken wat op tafel staat.

Afvaltip 1: Het is niet alle dagen feest

Af en toe genieten van minder gezond eten is helemaal niet erg, vooral tijdens de feestdagen. Kerst en oud & nieuw vieren op een karig dieet van soep en salade? Dat maakt niemand een gelukkig mens. Het gaat vaak mis als je volop aan het snacken bent, want daar vliegen de kilo’s er heel hard mee aan. Dus houd jezelf in, het is nog geen kerst!

Snacken mag, maar zoek eens naar gezonde hapjes en drankjes die je zonder enig schuldgevoel kunt nemen. Kies ook voor gezonde alternatieven tijdens avondsnacks, zoals een handje noten of olijven in plaats van chips, een glaasje kombucha in plaats van wijn en pure chocolade met minimaal 80% cacao in plaats van melkchocolade.

Afvaltip 2: Eiwitten & vetten voor een vol gevoel

Eiwitten en vetten zijn je beste vrienden als het gaat om afvallen. Vooral eiwitten kunnen je heel snel een verzadigd gevoel geven waardoor je geen trek meer hebt. Bedenk maar dat je na het eten van een dikke biefstuk vaak geen zin meer hebt in een toetje, maar na een bord pasta vol koolhydraten? Dan kunnen er altijd nog meer koolhydraten bij!

Bovendien houden eiwitten en vetten je bloedsuikerspiegel stabiel en hoe minder die schommelt, hoe minder trek je hebt. Deze truc werkt extra goed als je de dag begint met eiwitten. Dus maak gebruik van eiwitrijke ontbijtopties, zoals een omelet met groenten, Griekse yoghurt met bosvruchten en noten, of een smoothie met proteïnepoeder. En, probeer tijdens de feestdagen die snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Vul je bord met groenten, vlees, vis en/of vegetarische opties.

Afvaltip 3: Begin met gezond

Houd jezelf tijdens de feestdagen voor dat je je buik eerst vult met de gezondste opties, voordat je je tegoed doet aan minder gezonde keuzes. Hoe voller je maag, hoe kleiner de kans dat je losgaat op calorierijke gerechten. Op deze manier krijg je meteen een goede portie groenten binnen. Wil dus niet zeggen dat je alleen maar op een wortel moet knagen, maar begin gewoon bewust met gezonder en beloon jezelf met minder gezond. Je zult zien dat je automatisch minder eet van het laatste.

Afvaltip 4: Leg af en toe je bestek neer

Het duurt ongeveer twintig minuten voordat je hersenen je een seintje geven dat je verzadigd bent. In die tijd kun je behoorlijk wat eten. Eet daarom langzamer, kauw goed en geniet van alle smaken en geuren. Leg regelmatig je bestek ook even neer en klets gezellig met je tafelgenoten. Je zult zien dat dit ervoor zorgt dat je hersenen en je maag meer beter communiceren.

Afvaltip 5: Wellness in plaats van eten

Laten we eerlijk zijn: het zijn soms moeilijke tijden voor veel mensen. Veel slecht niets in de wereld, hoge inflatie, ziekte en nog veel meer. 2023 was een jaar met verschillende emoties, machteloosheid, bezorgdheid, verdriet en af en toe ook misschien wat boosheid. Het is dan  heel verleidelijk om naar eten te grijpen voor wat troost of om jezelf te verdoven met alcohol.

Het is daarom belangrijker dan ooit om ook aandacht te besteden aan jezelf verwennen. Niet met oneindig veel voedsel, maar met wellness. Gun jezelf bijvoorbeeld een lekker gezichtsmasker, lak je nagels, kleed je extra mooi aan of koop iets leuks voor jezelf. Dingen waarbij je je kunt ontspannen, waarbij je ook even wat aandacht aan jezelf kunt geven én waarbij je niet hoeft te eten.

Afvaltip 6: Houd je doel voor ogen

Je hersenen gedragen zich soms als kleine verwende kinderen: wat ze willen, willen ze nu! De langetermijngevolgen interesseren hen niet zo veel; de toekomst lijkt ver weg en onzeker. Daarom is het zo moeilijk om je aan een dieet te houden, met overal verleidingen die op de loer liggen. “Ach, een lekker tussendoortje kan toch geen kwaad?”

Probeer daarom je doel voor ogen te houden. Visualiseer jezelf slank en houd dat beeld vast. Voed het ook door misschien een zogenaamd ‘visionboard’ te maken. Zie en voel jezelf zelfverzekerd over het strand lopen, bedenk hoe fijn het is als een broek soepel over je billen glijdt bij het aantrekken. Zoals Kate Moss zei: “Niets smaakt beter dan je slank voelen.” Nou was en is zij wel heeeel dun, maar je snapt wat ik bedoel!

Veel succes en geniet van de komende feestdagen!

Bron: Krachtvoer voor Vrouwen

Dit vind je misschien ook leuk
Rimpels verminderen zo doe je dat
Lees verder

Rimpels verminderen, eet dan dit

Hoe kun je rimpels verminderen of voorkomen? Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur legt dit keer precies uit wat je zelf kunt doen hieraan.