Koffie met… Marja Middeldorp ‘Schoon in je huis, is schoon in je hoofd’

Met haar moeder presenteerde ze het programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’ en nu is Marja Middeldorp online schoonmaak influencer. We dronken koffie met haar.

Schoonmaakexpert Marja Middeldorp kennen we allemaal van haar tijd bij het RTL4 programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’ én van haar vele handige tips bij ‘Koffietijd’. Nu gaat ze ook bij Zin in Koffie aan de slag om mensen te helpen.

Mensen helpen is sowieso een rode draad in haar leven, dus dat ze ook nu weer klaarstaat om mensen te voorzien van handige tips, tricks én weetjes is niet gek. Overigens doet ze dat al uitgebreid via haar eigen schoonmaakwebsite en YouTube kanaal Schoonmaken met Marja, waar ze maandelijks diverse onderwerpen aanpakt. Maar wat gaat ze precies bij ons doen met dit onderwerp? We gingen bij haar langs.

Waar heb jij op dit moment het meeste zin in Marja?

“Dat moet een kop thee zijn, met een zoetje en melk, zoals de Engelsen het drinken. Waar ik ook ben, drink ik thee: ‘s ochtends, ‘s avonds, als ik uiteten ga, zelfs in de kroeg bestel ik een kop thee. Ik woonde vroeger in Engeland en toen gingen we weleens naar een pub, dan bestelde ze een pint en vroeg ik om een pint thee. De Engelsen wisten niet wat ze zagen, ik werd daar al snel ‘misses tea’ genoemd. Wat ik tegenwoordig zo leuk vindt is dat thee drinken veel meer geaccepteerd lijkt, het voelt zelfs hip.”

Vroeger had ik een hekel aan afwassen, ik wilde altijd een prinses worden om niet zelf aan de slag te hoeven.

Voor de mensen die jou nog niet kennen, wie is Marja? 

“Ik ben geboren in Den Haag. Mijn ouders waren echte ondernemers: mijn moeder had een kapsalon en mijn vader was fotograaf. Ik hielp al op jonge leeftijd in de donkere kamer met het ontwikkelen van foto’s en stond vervolgens de permanentjes schoon te maken in de kapsalon. Ik denk dat het ondernemerschap me echt met de paplepel is ingegoten. Al op jonge leeftijd heb ik ook veel van de wereld mogen zien. Zo woonde ik met mijn geliefde op mijn 21e in Saudi-Arabië en vervolgens in Abu Dhabi. 

“Samen met hem was ik bezig met het aanleggen van wegen, bruggen, vliegvelden, dit was echt hard werken. Wat ik hier vooral heb geleerd is dat er zelden een nee is. Dat je altijd kunt vinden wat je zoekt, als je er maar je best voor doet. Toen ik weer in Nederland was ging het ondernemen door. Ik stond op beurzen met mijn spulletjes en mijn moeder schoot vaak te hulp. Toen zijn we op een dag ‘gescout’, zoals ze dat noemen, door iemand van RTL4. Zij zag een leuk schoonmaakduo in ons. Zo ging het balletje rollen en presenteerden we ineens samen het programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’ Dit bleek een grote hit, we hebben dit samen een aantal jaar mogen maken. Mijn moeder stopte op haar 81e en eigenlijk ben ik altijd doorgegaan met projecten rondom schoonmaken. Zo heb ik nu mijn eigen online platform Schoonmaken met Marja, waar ik volgers help.” 

Waar is jouw liefde voor schoonmaken begonnen?

“Dat is eigenlijk heel grappig want ik ben verre van een schoonmaaktype. Vroeger had ik een hekel aan afwassen, ik wilde altijd een prinses worden om niet zelf aan de slag te hoeven. Hoe kan ik toch in de schoonmaak terecht zijn gekomen? Mijn moeder is nog iedere dag stomverbaasd dat dit zo is gelopen. Voor mijn moeder is het schoonmaken zo vanzelfsprekend, mijn moeder is het voorbeeld van perfectie. Alles is altijd tot in de puntjes geregeld en ze ziet er, voor welke gelegenheid ook, altijd piekfijn uit. 

“Voor mij is dit het tegenovergestelde. Mijn leven is allesbehalve vanzelfsprekend en perfect. Ik heb een hoop puinhoop meegemaakt en voorbij zien komen. En ik denk dat dit mij nu juist helpt in het geven van tips aan mensen die het even niet meer weten. Ik houd er gewoon van om mensen te helpen en door mijn moeder ben ik in de wereld van het schoonmaken beland en er niet meer uitgekomen. Nu is alles rondom schoonmaken mijn leven en ga ik de deur niet uit zonder een opgeruimd huis.”

Heb je een bepaalde missie?

“Mijn doel is echt om mensen te helpen met ouderwetse grootmoeders tips, maar dan voor een modern huishouden. Ik weet als geen ander hoe lastig het is om alle ballen in de lucht te houden én om het huis op orde te houden. Zoals mijn moeder doet, kan een gemiddeld huishouden dat helemaal niet. Daarom probeer ik mensen vooral op een praktische wijze te helpen. Mijn slogan is daarom ook altijd: ik ben de baas in mijn huis en niet andersom. Het huishouden moet je niet te ingewikkeld maken. Iedere dag een beetje schoonmaken en het vooral niet laten oplopen. Je moet kijken hoe jij het op jouw manier in je leven kunt passen.” 

Heb je nu ook weleens geen zin om schoon te maken?
“Vroeger had ik er nooit zin in, maar ik heb echt geleerd dat het hebben van discipline prettig is. Nu zal ik nooit het huis uitgaan voordat ik de wc bijvoorbeeld heb schoongemaakt, het bed is opgemaakt en de gootsteen schoon is. Als ik het huis verlaat, moet ik weten dat ik dingen netjes achterlaat.” 

Wat is volgens jou de succesformule voor een schoon huis? 

“Je moet terug naar de basis, probeer niet alles op een dag te doen. Dat werkt niet. Maak een werkplan voor jezelf, ik noem het altijd graag ‘een projectje’ (schoonmaakklus voelt niet sexy). En dan neem je een wekker erbij. Je bedenkt hoeveel tijd je op die dag hebt voor een project, je zet de wekker en gaat aan de slag. Je moet eens kijken hoeveel je dan gedaan krijgt! Als dat is gelukt voelt het ook als een missie voldaan. Je merkt dat je huis beetje bij beetje schoon wordt én blijft. Je voelt de energie voor het schoonmaken vanzelf toenemen omdat het overzichtelijk wordt.”

Maak een werkplan voor jezelf. Ik noem het graag een project, een schoonmaakklus voelt niet sexy!

Wat is nou echt hét hot topic als het gaat om schoonmaken? Waar krijg jij de meeste vragen over? 

“De meeste vragen krijg ik over de was! Daar blijf ik me toch altijd over verbazen, oh oh oh, het maakt me soms radeloos dat het toch zo moeilijk is voor sommige mensen. ‘Help Marja, mijn was stinkt zo’, of ‘Help Marja, er komen nare geurtjes uit de wasmachine.’ Naast de was is de badkamer ook wel echt hot-topic. Vooral hoe je kalkaanslag kunt verwijderen.” 

Merk jij verschil tussen generaties: hoe ze kijken naar schoonmaken of de manier hoe ze dit doen?

“Jazeker. Schoonmaken krijg je tegenwoordig niet meer vanzelf van jongs af aan mee en je hebt niet meer zoiets als een huishoudschool. Vrouwen waren vroeger ook veel vaker huisvrouw en dan was het huishouden je job, dat is nu niet meer zo. Dus het is ook logisch dat de manier om naar het huishouden te kijken is veranderd. Wat daarvoor in de plaats is gekomen is dat het in veel huishoudens een gezamenlijke taak is geworden en veel mannen ook in het huishouden meehelpen, dat vind ik mooi om te zien. Maar de kennis an sich is wel een stuk minder. Dus daarom ben ik er ook! Ik vind het mijn taak om mensen te helpen.” 

Wat voor gevoel bezorgt een schoon huis jou?

“Als ik de deur uitga, zeg ik altijd: ‘Dag huisje, tot vanmiddag!’ Ik sluit de deur en weet dat ik in een opgeruimd huis thuis kom, dat geeft me zo’n heerlijk gevoel. Ik merk ook echt dat ik geconcentreerder weg ga, want ik kan het huishouden loslaten. Ik zeg altijd: schoon in je huis is schoon in je hoofd.”

Wat kunnen we verwachten van jou bij Zin in Koffie

“Vooral heel veel tips. Korte tips maar ook uitgebreide tips waarin ik bijvoorbeeld echt van A tot Z uitleg hoe je op een makkelijke manier je was moet aanpakken. Want weet je nog: jij bent de baas van je eigen huis! Ik zorg dat je met mijn tips je leven net iets relaxter inricht.”

Dit vind je misschien ook leuk