Nduja, dit is alles wat je er over wilt weten

Nduja is een Italiaanse worst die nu heel populair is. Maar wat is het precies en waar kun je het voor gebruiken? Culinair redacteur Arne Wolven zocht het uit.

Als je op zoek bent naar een smaakbom uit de Italiaanse keuken, dan is nduja een ingrediënt dat je niet kunt missen. Het is een pittige worst die nu al een tijdje wereldwijd heel populair is onder foodies. 

Door de populariteit is het gelukkig ook steeds makkelijker geworden om nduja te kopen. Daar hoef je dus niet meer voor naar een delicatessenwinkel te gaan. Kans is groot dat het gewoon verkrijgbaar is, in van die kleine potjes, in de supermarkt om de hoek. En ook worden er steeds meer tips en recepten gedeeld. Wij zijn er in ieder geval dol op, maar wat is nduja precies en hoe gebruik je het?

Wat is nduja?

Deze smeerbare, pittige worst vindt z’n oorsprong in Calabrië, een regio in Zuid-Italië. Wat nduja zo bijzonder maakt, is zijn smeuïge textuur en de explosie van smaken. De textuur van de worst is zó zacht dat het smeerbaar is. Een beetje als paté of een stevigere filet americain. 

Persoonlijk doet de smaak mij denken aan een pittige chorizo. Het is een diepe, kruidige smaak, die wordt aangesterkt door pittige Calabrische pepers. Deze uitgesproken combinatie van smaak en textuur maakt nduja een veelzijdig ingrediënt dat zowel pit als een vlezige smaak aan gerechten toevoegt.

Hoe wordt nduja gemaakt?

Nduja wordt meestal gemaakt van de schouder of buik van een varken. Deze wordt vermalen tot een pasta, samen met de Calabrische pepers, zout en extra vet. Dit extra vet is ook meteen wat de worst zo smeerbaar maakt. Nadat dit allemaal goed is gekneed wordt een darm of pot gevuld met het mengsel en wordt deze gerookt. Na het roken krijgt de nduja de tijd om te rijpen. Dit kan tot wel 6 maanden duren. 

Tijdens het rijpproces krijgen de Calabrische rode pepers de kans hun eigen pepersmaak aan het vlees af te geven. Door de eigenschappen van de pepers zijn er geen kleurstoffen of conserveermiddelen nodig in de worst. Zie het als een goede wijn of kaas, hoe langer het rijpt, hoe smakelijker het wordt!

Hoe gebruik je nduja?

Eigenlijk kun je nduja bijna overal voor gebruiken! Het is een heel veelzijdig ingrediënt. Een van de unieke eigenschappen van nduja is dat het smeerbaar is. Maak hier dan ook gebruik van! Het is lekker om het te serveren op een borrelplank naast alle kaasjes en charcuterie, als een basis voor je bruschetta of simpelweg op een broodje. Mijn favoriete snelle hack is om deze pittige worst op een tosti te smeren. Gesmolten kaas met nduja, heerlijk!

Omdat er veel vet in nduja zit, smelt het goed als het warm wordt. Hierdoor kun je het in elk soort stoofgerecht, soep of saus gebruiken. Vaak is een eetlepel al genoeg om een vlezige smaak aan gerechten toe te voegen, zonder dat er veel vlees wordt gebruikt. Een van mijn favorieten is de combinatie orecchiette en tomatensaus. Dit kun je voor pizza’s, pasta’s en risotto gebruiken. Ook is het erg lekker in combinatie met iets romigs, zoals ricotta of mascarpone.

Waar koop je nduja?

Gelukkig kun je nduja tegenwoordig overal krijgen! In de grote supermarkten kun je dit vinden in een potje, tussen de olijven en de kappertjes bij het Italiaanse conservenschap. Als je kiest voor de ‘échte’ nduja, dan kun je die online bestellen of vinden bij een Italiaanse delicatessenzaak. De meeste middelgrote steden hebben er wel eentje. 

Dit vind je misschien ook leuk