Help, mijn poep stinkt! Komt dit door lactose intolerantie?

Kan lactose intolerantie ervoor zorgen dan mijn poep stinkt? Diëtiste Dorothé Schellekens krijgt dagelijks dergelijke vragen van cliënten. Maar hoe zit het?

“Mijn poep stinkt! Het is altijd al zo geweest. Als kind lagen er van die vormeloze prakken in de wc, die leken nog het meest op koeienvlaai. Wat moet ik doen?

“Mijn moeder is ooit met mijn ontlasting naar de huisarts gegaan maar onderzoek leverde niets op. Sindsdien hebben we het maar geaccepteerd. In ons huis overheerste vroeger de geur van luchtverfrisser. En verder werd er vooral over gezwegen.”

Rosita haar probleem

“Zonder broertjes of zusjes groeide ik op bij mijn moeder en stiefvader. Daar voelde ik me best een buitenbeentje door die kleffe stinkpoep. Nu, jaren later, blijkt dat ik niet de enige was met dit probleem onder de verwanten van mijn vader.

“Ik was mijn vaders eerste kind. Hij was op jonge leeftijd vanuit de Molukken naar Nederland gekomen. Met mijn ouders was het kalverliefde. In ons koude kikkerland werd mijn exotische pappie een adonis. Er ontsproten her en der kinderen bij meerdere vrouwen. Hij was gek op ons allemaal en organiseerde vaak etentjes en vakanties. Zo bracht hij ons bij elkaar. Nu zijn we een grote familie, ik heb twee broers en twee zussen en wat blijkt: al mijn zussen zeggen te stinken! De poeppraatjes zijn een running gag geworden. Eén broer heeft er geen last van, over hem grappen we dat hij rozenblaadjes produceert.”

Is dit normaal?

“Mijn ontlasting is nog altijd zacht en een beetje plakkerig. Niet meer zo dun als vroeger maar een duidelijke vorm zit er niet in. Als kleintje dronk ik dagelijks schoolmelk, nu drink ik bijna geen melk meer, alleen opgeklopt in de koffie, meestal twee koppen per dag. Verder houd ik niet van melk. Karnemelk en yoghurt, daarentegen vind ik wel lekker.

“Thuis blijft mijn man er zich steeds weer over verbazen, iedere keer als het ruikt, verzucht hij: ‘Dat zo’n klein vrouwtje zo gemeen kan stinken!’ Hij vindt het niet normaal. Dus ik vraag me dan ook af of het wel zo normaal is? Hoe komt dit toch? En kan ik er iets aan doen?”

Mijn man verzucht altijd: ‘Dat zo’n klein vrouwtje zo gemeen kan stinken!’

De oplossing

Het lijkt er op dat Rosita een verminderde lactose tolerantie heeft, ofwel lactose intolerantie. Dan maakt het lichaam te weinig van het enzym lactase aan waardoor lactose niet afgebroken kan worden. Lactose is een koolhydraat dat voornamelijk in melk voorkomt. In de dunne darm wordt het gesplitst in galactose en glucose, voordat het in het bloed opgenomen kan worden. Zonder lactase blijft de onverteerde lactose in de darmen achter en gaat het gisten, met zuur riekende en plakkerige ontlasting tot gevolg.

Uit onderzoek is gebleken dat een te kort aan lactase vaker voorkomt bij mensen die hun roots hebben buiten Noord-Europa en Noord-Amerika. Hoe dat precies komt, weet men niet. Rosita heeft via haar vader Aziatische roots en daardoor heeft ze meer kans op lactose intolerantie. Ik adviseer haar om in plaats van gewone melk voortaan havermelk te drinken in de koffie. Havermelk bevat geen lactose. Voor Rosita is dit geen ingrijpende maatregel én, ze heeft het er graag voor over om het eens uit te proberen. Karnemelk en yoghurt kan ze gewoon blijven gebruiken, daar komen doorgaans geen klachten uit voort.

Heeft het geholpen?

We spreken drie weken later af. Deze periode is minimaal nodig voor de darmen, om zich aan te passen aan een nieuwe voedingsgewoonte. Rosita zegt dat het erop lijkt dat er meer vorm in begint te komen. Ze Is niet helemaal gestopt met melk in de koffie want, zegt ze: “Als ik bij vrienden ben die alleen melk in huis hebben, neem ik gewone melk.”  

Op mijn vraag of de geur veranderd is, vindt Rosita het lastig om antwoord te geven. Eigen ontlasting ervaart men niet negatief. Maar een goede graadmeter is haar man. Rosita: “Hij heeft al drie weken geen commentaar meer geleverd. Dat is bijzonder!”

Heb je een vraag aan Dorothé?

Diëtiste Dorothé Schellekens helpt veel van haar cliënten online. Heb je een vraag voor haar? Stuur ons dan een bericht via ons Zin in Koffie e-mailadres. Wij zorgen dat zij alle vragen ontvangt.

Uiteraard worden alle e-mailberichten vertrouwelijk én met zorg behandeld.

Dit vind je misschien ook leuk
Rimpels verminderen zo doe je dat
Lees verder

Rimpels verminderen, eet dan dit

Hoe kun je rimpels verminderen of voorkomen? Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur legt dit keer precies uit wat je zelf kunt doen hieraan.